26 yıldır fırıncılık yapan Bilici kardeşler, 250 derece sıcak taş fırının başında 50 derecelik sıcak ortamda, 12 saat çalışarak oruç tutuyor. Bilici kardeşler, “Tabii ki Allah'ın izni ve inayeti sayesinde oluyor. Yoksa o kadar sıcaklıkta oruç tutmamız hiç mümkün değil.” Diyor.

 

Mükâfatların katlanarak arttığı Ramazan ayının en önemli şiarı sabır. Kimi zaman açlığa, kimi zaman susuzluğa, bazen de yapılan işin tahammülleri aşan zorluğuna sabrediyor insan. Böylece orucun sevabına bir de bu mübarek ayda sabretmenin sevabı ekleniyor. Vanlı ekmek ustası Bilici kardeşler de hem sabır hem de oruç sevabını birleştirenlerden.

 

250 DERECE SICAKTA ORUÇ TUTUYORLAR

Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi, insan gücüne dayalı işlerde çalışanların oruç tutmasını iyice güçleştiriyor. Buna rağmen çalışanların büyük bir kısmı oruçlarını tutmaya devam ediyor. Van'ın Beşyol Meydanı'nda fırıncılık yapan Bilici ailesinden 5 kardeş, sıcaklara aldırış etmeden oruçlarını tutuyor. Bilici kardeşler, “250 derece sıcak taş fırının başında 50 derecelik sıcak ortamda, 12 saat çalışarak oruç tutuyoruz. Tabii ki Allah'ın izni ve inayeti sayesinde oluyor. Yoksa o kadar sıcaklıkta oruç tutmamız hiç mümkün değil.” Diyor.

 

26 YILDIR EKMEK PİŞİRİYOR

26 yıldır taş fırında ekmek pişiren ekmek ustası Mehmet Emin Bilici, ailenin fırıncılık mesleğine başlamasını şöyle anlatıyor: “İlkokulu bitirdikten sonra çalışmak için İstanbul'a gittim. Ne iş yapabilirim derken, Trabzonlu-Rizeli ustaların yanında fırında işe başladım. Orada işe başladıktan sonra kardeşlerimi ve diğer akrabalarımı da yanıma iş öğrenmesi için çağırdım. Ailece orada işi öğrendikten sonra memleketimiz Van'a gelip burada fırın açtık.”

 

‘FIRINCILIK EN ZOR MESLEK’

Birçok meslekte olduğu gibi fırında çalışmanın da zorlukları olduğunu aktaran Bilici, fırında kardeşiyle çift vardiya çalıştıklarını anlatıyor. Oruç tutarken zorlukların biraz daha arttığını dile getiren Bilici, “Sabah 7'de işe başlıyorum, akşam iftara kadar çalışıyorum. Fırın ateşinin önünde elimde ekmek küreği ile bir an bile olsun ayrılmıyorum. Orucun ilk 2-3 günü bizi çok zorluyor. Daha sonraki günler Allah'ın yardım etmesiyle zorluğu azalıyor. 250 derece sıcak taş fırının başında 50 derecelik sıcak ortamda 12 saat çalışarak oruç tutuyoruz. Tabii ki Allah'ın izni ve inayeti sayesinde oluyor. Yoksa o kadar sıcaklıkta oruç tutmamız hiç mümkün değil.” İfadelerini kullandı.

 

‘ÇOK PİŞMAN OLDUM!’

Yıllar önce havanın sıcak olması ve iş yoğunluğundan dolayı Ramazan ayında oruç tutamadığını aktaran Bilici, bundan dolayı çok pişman olduğunu ifade ederek, “O güne kadar bütün oruçlarımı tutmuştum. O yıl hem sıcaklık, hem iş yoğunluğu hem de benim biraz düşüncesizliğimden dolayı oruç tutmadım. Ancak çok pişman oldum. Allah beni affetsin. O yıldan beri de hepsini tuttum. Artık hayatta orucumu yemem.” Şeklinde konuştu. Fırında tezgâhtarlık yapan kardeşlerden Mehmet Nuri Bilici, fırın ateşinden dükkanın içine yayılan sıcaklığın 50-60 dereceye vardığını ifade ediyor. Mehmet Nuri Bilici, “Oruçluyken bu kadar sıcaklığa dayanmak zor oluyor. Ama Allah sabrını veriyor. Orucun mükâfatını düşünerek sabrediyoruz.” diye konuşuyor. 

 

Editör: TE Bilisim