Türkiye'nin kuş cennetlerinden olan Erçek Gölü ve sulak alanları, önceki yıllara oranla daha fazla flamingoya ev sahipliği yapıyor. Hava sıcaklığındaki artışla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki sulak alanlara gelmeye başlayan göçmen kuşlar, Türkiye'deki kuş türlerinden 230'unun yaşam alanı olarak tercih ettiği Van Gölü Havzası'ndaki Erçek Gölü'nde görsel şölen sunuyor.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, yaptığı açıklamada, Erçek Gölü'nün, flamingoların önemli beslenme alanlarından olduğunu söyledi. Van Gölü Havzası'nda, Türkiye'deki sulak alanların beşte birinin bulunduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:"Erçek Gölü'nde bazen 150 türden fazla kuş türü barınıyor. Bu kuş türleri içerisinde Erçek Gölü'ne yakın bir yerdeki sulak alanda nesli tükenmekte olan dikkuyrukların da bulunması ve yavrularını burada büyütmesi, önemli bir sulak alan olduğunu gösteriyor. Erçek Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda tabiatın bozulmaması, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü ve Van İl Şubesinin av sezonunda koruması ve avcıların da bilinçli olarak burada avlanmamaları sayesinde kuşlar rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürmekte."

 

"FLAMİNGOLAR, ÖNCEKİ YILLARA ORANLA DAHA FAZLA"

Kuzey Afrika'dan başlattıkları yolculuğu İran'a kadar sürdürecek flamingoların bu yıl göl suyunun yüksekliği ve hava şartlarından dolayı geç geldiğini belirten Aslan, son üç haftada sayılarının önceki yıllara oranla arttığını kaydetti."Bu sene havaların geç ısınması ve su seviyesinin yüksek olmasına bağlı olarak flamingolar biraz geç geldiler ama çok sayıda gelmeleri bu eksikliği ortadan kaldırdı." diyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Van'da yaşayan vatandaşlarımız eğer gün batımını izlemek isterlerse Erçek Gölü'nün Karagündüz Mahallesi sahiline geldikleri zaman doğayla iç içe zaman geçirebilirler. Sevgiliye selam gönderdikleri allı turnalar olan flamingoları burada görebilirler. Vatandaşların bu görsel şovu kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Erçek Gölü'nü diğer sulak alanlardan ayıran farklı bir özelliği daha bulunuyor. O da her mevsim kuş ve hayvan bulundurması. Flamingolar gittiği zaman buraya kuğular gelecek. Sezonu kaçırdım diye kimse üzülmeyecek. Doğayla ilişkileri olan vatandaşlarımızı her yolları düştüğünde buraya davet ediyoruz. Allı turnaları, dikkuyrukluları, ördekleri görmek istiyorlarsa gelebilirler. Buraya geldiklerinde ilk baktıklarında hiçbir alete gerek kalmadan çıplak gözle en az 50 türü görebilirler. Bütün vatandaşları buraya görsel şovu izlemeye davet ediyoruz."

 

"AVCI SALDIRILARI YÜZDE 60 AZALDI"

Havzadaki sulak alanlarda avcılığın önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların önemli fayda sağladığını anlatan Aslan, artık güçten düşmüş, yuvayı erken terk etmiş veya trafik kazası olaylarıyla karşılaştıklarını ifade etti.İlk kuruldukları dönemle bugünü karşılaştıran Aslan, şunları söyledi:"Eskiden yaban hayvanlarında ya trafik kazası ya da avcıların vurmalarıyla karşılaşırdık. Basının destekleri ve yaptığımız çalışmalar sayesinde son zamanlarda vurulan hayvan sayısı azaldı. İlk açıldığımız dönemdeki oranlara göre yüzde 50-60 oranında avcıların vurması azaldı. Buna karşın yuvadan erken ayrılma, bitkin düşme, salgın hastalıklardan gelenler oluyor."

Editör: TE Bilisim