Göçmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden biri olan Erçek Gölü, her yıl olduğu gibi bu sene de flamingolara ev sahipliği yapıyor.

 

Hava sıcaklığında yaşanan artışla göçmen kuşlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki sulak alanlara gelmeye başladı. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve ülkedeki kuş türlerinden 230'unun yaşam alanı olarak tercih ettiği Van Gölü havzasındaki Erçek Gölü'nde temmuz ayında adeta görsel şölen yaşanıyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel, yaptığı açıklamada, 230 kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'nün flamingoların önemli beslenme alanlarından biri olduğunu söyledi.

 

Kuzey Afrika'dan başlattıkları yolculuğu İran'a kadar sürdürecek olan flamingoların ekim ayının sonuna kadar Erçek Gölü'nde kalacağını belirten Adızel, yaz döneminde gelen kuşların daha çok üreme olgunluğuna erişmemiş ve bulundukları yerde çiftleştikten sonra göç eden bireylerden oluştuğunu ifade etti. Adızel, "Erçek Gölü'nde şu anda yaklaşık 7 bin 500 flamingo var. Bundan sonra gruplar halinde gelmeye devam edecekler ve sayıları ay sonuna kadar 8 bine ulaşacak. Böylelikle her yıl olduğu gibi bu yıl da görsel bir şölene kavuşmuş olduk" dedi. Adızel, Erçek Gölü'ndeki renk cümbüşünün Van'da yaşayanlar ve şehri ziyarete gelenler tarafından görülmesi gerektiğine değinerek, uluslararası alanda tanınan havzanın, bölgede yaşayan insanlar tarafından da tanınması ve önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Van Valiliği koordinesinde, YYÜ tarafından alınan önlemler ve yapılan çalışmalarla bölgedeki kuş türlerinin korumaya alındığını ve her geçen yıl sayılarının arttığını anlatan Adızel, Erçek Gölü'nün, yakın yerleşimlerdeki insanların ve özellikle avcıların göstereceği hassasiyetle kuş cennetine dönüşebileceğini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim