Türkiye’de 7 Haziran’da yapılan genel seçim için Fransa’dan gelen heyet Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban’ı ziyaret etti.

 

Fransa’dan 7 Haziran seçimi için Türkiye’ye gözlemci olarak gelen ve aralarında savcı, akademisyen ve araştırmacıların bulunduğu kalabalık bir heyet Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban’ı ziyaret etti. 7 Haziran’da yapılan seçimde Kürt illerini gezen ve gözlemlerini rapor haline getiren heyet, seçimlerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. HDP’nin tüm baskılara rağmen seçimde büyük bir başarı sağladığını ifade eden heyet üyeleri, HDP’nin başarısının çok önemli olduğunu ve tüm dünyaya örnek olduğunu kaydetti.

 

Heyette yer alan akademisyen ve Fransa-Kürdistan Derneği Başkanı Syluie San, Kürt halkının seçimlerde gösterdiği başarının muazzam bir başarı olduğunu söyledi. San ,” Böyle bir başarı dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Kürt halkı gerçekten inandığı zaman ve bunu pratiğe döktüğü zaman hiçbir güç bunun önüne geçemiyor. Özellikle Kürt kadınlarının seçimde sandıklara nasıl sahip çıktığını kendimiz gördük. Bizde seçim izleme heyeti olarak 3 ilde 170 sandık gezdik. Özellikle asker ve polislerin yoğunluğu seçimlerin ne kadar baskı altında gerçekleştiğini gördük. Bizlerde seçimlerde yaptığımız bu gözlemleri rapor haline getirerek ilgili yerlerle paylaşacağız” dedi.

 

ÇOBAN: 7 HAZİRAN SEÇİMİNİ TÜRKİYE HALKLARI KAZANDI

Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Çoban, 7 Haziran’da yapılan seçiminin Türkiye halklarının demokratikleşmesi adına önemli bir seçim olduğunu ifade etti. Van’da yapılan milletvekili seçimlerinde Van halkının oylarını özgürlük ve demokrasiden yana kullandığını kaydeden Çoban,” Van’da 8 olan milletvekilinden 7’sini HDP kazandı. Van, Türkiye ve bölge illeri içerisinde en yüksek oyu alan 5 il arasındadır. Bu da çok büyük bir başarı demektir. Türkiye halkları bu seçim de tek adamlığa “dur” demiştir. Kazanan Türkiye halkları olmuştur. Seçimde HDP’nin büyük başarısı ardından, çoğu yerde bu başarı gölgelenmek istenmiştir. Halkımıza özellikle Diyarbakır’da yaşanan saldırılar, bu başarının nasıl gölgelenmek istendiğini açıkça ortaya koymuştur” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim