ŞEHRİVAN HABER: ÖNDER ALTINAL - Van’da her yıl düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı büyük bir heyecanla başladı.

 

Van’da 8’incisi düzenlenecek olan Turizm ve Seyahat Fuarı başladı. Büyük bir heyecan ve coşku ile fuar ve kongre merkezinde açılışı gerçekleştirilen fuar 1 Ekim tarihine kadar kapılarını halka açık tutacak. Fuara Van Valisi Murat Zorluoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet takva, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekilleri, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, CHP, SP Parti başkanları, Genel Sekreter Mustafa Yalçın, STK temsilcileri, 35 ilin kültür turizm müdürleri ile İran’dan misafirler katıldı.

 

Fuarın açılışında ilk olarak bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Bu yıl düzenlenen fuarın geçen seneye göre daha gelişmiş olduğunu belirterek, “Özellikle ülkemizin turizminin gelişmesi adına bu tür fuarlar çok önemlidir. Türkiye son 15 yılda çok ciddi değişim ve dönüşüm kat etti. 2016 yılında yaşanan bazı tatsız olaylardan dolayı ülkemizin turist sayısı düştü. Ancak sağlam sektör ve güçlü alt yapısı bu krizi en az zararla aşma imkanı buldu. Bu yıl ülkemize yaklaşık 25 milyon turist geldi.” Diye konuştu.

 

 

AYDIN: 50 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAMAK İSTİYORUZ

Bakanlık olarak krizden bazı dersler aldıklarını dile getiren Aydın, “Bakanlık olarak öncelikle Arap dünyası, uzak doğu, yakın doğu ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere ortak çalışmalar yapmaya yöneldik. 2023 hedefimizde 50 milyon turisti ülkemizde ağırlamak istiyoruz. Bunun için dinamik bir dış tanıtımını son iki üç yıldır iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Pazar çeşitlendirmesinin üzerinde de çalışıyoruz. Özellikle Rusya ile yaşanan kriz, Almanya pazarındaki düşüş bizi sağlam bir Pazar çeşitlendirmesi yapmamızı zorunlu kıldı. Bunun için Pazar çeşitlendirmesi de 2023 hedefleri için çok önemlidir. Onun için bu bölgelerde daha çok etkinlik ve faaliyetler yürütüyoruz.” Dedi.

 

 

“2017 TOPARLANMA YILI OLDU”

2016 yılının çok zor geçtiğini ancak 2017 yılının toparlanma yılı olduğuna vurgu yapan Aydın, “Özellikle 2017 yılında Rus pazarında çok önemli rakamlara ulaştık. İran pazarı da bölge için çok önemlidir. Onun için 2017 yılında büyük artış var. Bu sektörle kamunun birlikte yaptığı işbirliğinden kaynaklanıyor. Bu tür fuarlar bölgenin kalkınması ve gelişmesi için çok önemlidir. Van Turizm ve Seyahat Fuarını çok önemsiyorum. Özellikle İranlı turistler Van’a bu sene akın etti. Bizde bakanlık olarak ülkemizde var olan fuarları destekliyoruz. Dünya çapında da fuarlarla ülkemizi etkin bir şekilde tanıtıyoruz. Umuyorum ki bu fuar vesilesiyle ülkemizin her yerinde turizm canlanır ve bütün sektörleri besler.” Şeklinde konuştu.

 

 

ULUSOY: VAN SEVGİNİN VE SAYGININ MERKEZİDİR

Aydın’dan sonra bir konuşma yapan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 1992 yılında dönemin Başbakanı ve Kültür ve Turizm Bakanıyla turizm haftasını Van’da açtıklarını anımsatarak, “Sonra yapılan fuarlara TURSAB katkı sağladı. Van sevginin, saygının, cana yakınlığın, örf ve adetin merkezidir. Birçok medeniyete başkentlik yapmış bir şehirdir. Van turizm konusunda son derece gelişmeye müsait bir ildir. Ülkemiz içinde turizm çok önemlidir. Bu ilin STK’ları, valisi, belediye başkanları ve yetkilileri Van’ı kalkındırmak için el ele vererek, çalışmalıdırlar. İnsanların sorunları muhakkak çözülmelidir.” Diye belirtti.

 

 

UÇAK FİYATLARI KARAYOLUNA YÖNLENDİRİYOR

Van’dan İstanbul’a karayoluyla giden insanların otobüste 18 saat yol gittiğini ifade eden Ulusoy, “Uçak fiyatlarının yüksek olması karayoluna yönlendiriyor. Bu fiyatların yeniden belirlenmesi gerekiyor. Onun için herkes üzerine düşeni yapacak. Türkiye için diğer iller ne kadar önemliyse Van da o kadar önemlidir. Vatandaşlarımız en çok uçak fiyatlarından yakınıyor. Bu konuya acilen çözüm bulunması gerekiyor. Van aktarma istasyonu olacak bir kenttir. Van için yapılan her işin içinde oluruz. Van hiçbir konuda yalnız değil, her zaman yanında olmaya çalışırız. Van işiyle, ticaretiyle ön plana çıkacak bir ildir. Van’da yapılan fuarlar son derece büyük ilgi görüyor. Van’ın geleceğine ışık olacağına inanıyorum. Sayın Valimin Elazığ’da yaptığı başarılı çalışmaları biliyorum, inşallah kendisi Van içinde büyük işlere imza atacak. Ben Van’daki tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

9 AYDA 351 BİN TURİST VAN’A GELDİ

Son olarak konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, meraklısına tarihiyle, tabiat serüvenine doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla, inananlarına da gizemli muhabbetleriyle birçok güzelliği bir arada sunan Turizm ve Seyahat Fuarının Van’da gerçekleştiriliyor olmasının son derece sevindirici olduğuna dikkat çekti. Zorluoğlu, “Urartulardan kalan ancak Selçuklu ve Osmanlı izlerini de taşıyan üç bin yıllık Van Kalesi ve eski Van şehriyle, Van Gölü’nün en büyük adası olan Akdamar’da bulunan ve birçok bakımdan eşsiz olan bin yüz yıllık Akdamar Kilisesiyle, Urartu’dan Perslere, Romalılara, Osmanlıya bize miras kalan Hoşap Kalesiyle, Mimar Sinan’ın nadide eseri 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve halen ibadete açık olan Hüsrev Paşa Camisiyle, eşsiz koylar, plajlar, muhteşem gün batımı manzaraları ve görsel zenginlikler sunan dünyanın en büyük sodalı gölü Van Denizi, her yıl Nisan ayından Kasım’a kadar Flamingoların dans ettiği eşsiz Erçek Gölü ve kuş cennetiyle, zengin mutfağıyla dünyaca ünlü hale gelen otlu peyniri, murtuğası ve kavutuyla, Van Kahvaltısı, şehrimizin sembolü Van Kedisiyle, tuzlu sodalı gölümüzün tek bağlı Van Balığıyla ve daha birçok güzelliğiyle Van turizm şehridir. Bu güzellikleri doya doya yaşamak için bu yıl Eylül ayına kadar 351 bin yerli, en az bu kadarı da olmak üzere toplam 700 binin üzerinde turist ziyaret etti. Otellerimiz yeterli gelmedi, misafirlerimizi bazen kamu misafirhanelerinde, bazen de kendi evlerimizde ağırladık.” Dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: GAYRET GÖSTERİYORUZ

Van’ın huzur ve güven ortamı muhafaza edildiği sürece Van’a olan ilginin ve Van’a gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin sayısının artacağını belirten Zorluoğlu, “Bu nedenle hem kamu hem de özel sektör olarak yeni turizm yatırımları yapmaya ivedi ihtiyacımız var. Biz kamu olarak bu yatırımları başlattık. Bize düşeni süratle yapmaya gayret gösteriyoruz. Urartu Müzesini önümüzdeki yılbaşı itibariyle hizmete açıyoruz. Eski Van Şehrinin mimarı ve ihyası Kalkınma Ajansımız üzerinden büyük projelerle kapsamlı çalışma yürütüyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz vasıtasıyla Van Gölü çevresinde yeni plajlar, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, parklar ve yeşil alanlar oluşturuyoruz.” Diye konuştu.

 

“VAN’A YATIRIM YAPIN”

Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben buradan özel sektöre, değerli yatırımcılarımıza da seslenmek istiyorum. Van’a oteller, eğlenme ve dinlenme mekanları yapmak için yatırım yapın. Gerek valilik, gerek belediyelerimiz olarak her bakımdan sizlerin yanında olacağımızı ve gereken desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Van’a gelin yatırım yapın. Hem siz kazanın, hem de Van kazansın. Bu yıl fuarımızda tam anlamıyla Türkiye var. Her bölgeden Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin yanı sıra belediyeler, odalar, kalkınma ajansları, oteller, acenteler, turizm dernekleri, bu yıl misafirlerimizdir. Ayrıca dost ve kardeş ülkeler İran İslam Cumhuriyeti’nden Urumiye, Tebriz belediyeleri, sanayi ve ticaret odaları ve özel sektör temsilcileri bu yıl ki özel konuklarımızdır. Burada geçireceğiniz birkaç gün sonunda temenni ederim ki hem iyi bir tanıtım yapar, hem de karlı ticari işler kurarsınız ama aynı zamanda Van’ın güzelliklerini doyasıya yaşamanızı ümit ediyorum.”

 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuar alanını gezdi. 

Editör: TE Bilisim