Van Ortadoğu EXPO Fuarına büyük bir renk katan Gürpınar Belediyesi belediyecilik alanındaki farklılığını sergilerken, kapanışın ardından açıklamalarda bulunan Belediye eş başkanları bu gibi etkinliklerin Van’ın ticari hacmini arttırdığını ve Van’ın tanınmasına büyük katkı sunduğunu belirtti. Bu gibi etkinliklerin sayısının daha da artırılması gerektiğini, ortak, kolektif bir akıl ve çalışma ile hareket edilmesi gerektiğinin altı çizen eş başkanlar, “Bunun için evvela barış ve huzur için her kesin elini taşın altına koyması, barış ve kardeşlik için çalışması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

Van Ortadoğu EXPO Fuarının ilgi çeken kurumlarından olan Gürpınar Belediyesi, fuarda farklılığını açığa çıkartırken, fuara katılanların da ilgi odağı haline geldi. Özellikle alışıla gelmiş belediyecilik anlayışının ötesine geçmeyi hedefleyen ve bu konuda önemli mesafe kat eden Gürpınar Belediyesi, 150 metrekarelik alan üzerinde kurduğu serada yetiştirdiği ürünlerin sergilendiği standında ilgi yoğundu. Standa kurulan Dengêj Divanı ise ilgi odağı oldu. Fuarın sonra ermesinin ardından açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, bu gibi etkinliklerin bir kent açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “kentin ticari hacmi gelişirken, uluslararası çapta da kent tanınmış oluyor” ifadelerine yer verildi. Eş Başkanlar, düzenlenen etkinlik ile kentin bütünen kendisini ifade etme ve tanıtma şansı bulduğuna dikkat çekilirken, kolektif akıl ve çalışmaya işaret edildi. Kentte bulunan kurumların ve kent illeri gelenlerinin aynı hedef ve strateji doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini de kaydeden Eş başkanlar, “tabiî ki bunun için öncelikli olarak demokratik bir barışın olması gerekiyor. Demokratik bir barışın olmadığı bir yerde insanlar bir araya gelemeyeceği gibi, kentin tanıtımı ve ticari hacminin geliştirilmesinden de söz edilemez. Kaldı ki her gün, her saat insanların öldüğü bir yerde bu gibi şeylerden bahsetmek de abes kaçar. Bunun için her şeyden evvel demokratik ve barışçıl bir ortam için çaba sahibi olunmalı” denildi.

 

‘FARKLILIĞIMIZI FUARA TAŞIDIK’

Belediye olarak farklılıklarını fuara taşıdıklarını da hatırlatan Eş Başkanlar Yıldız ve Çetin, “Başından beri, alışıla gelmiş belediyeciliğin ötesine geçmeyi hedefledik ve tüm çabamızla, tüm kararlılığımız bu doğrultuda yol kat etmeye çalıştık. Bu doğrultuda karşılaştığımız en büyük engel ise, ilçe tarihi süresince yaşanan ihmal edilmişlik, işlerin birikmesi ve halkın biran önce hizmet beklemesiydi. İlçenin Cumhuriyet tarihi süresince biriken sorunlarının biran önce çözülmesini isteyen halk, haklı olarak belediyesinden yoğun talepte bulunmakta, biz ise, tüm gücümüzü ve enerjimizi bu alana sevk etmek yerine, kısmi de olsa gücümüzü ve enerjimizi farklılığımızı açığa çıkartmak için harcamak istedik. Bunu yaparken, halkın en temel ihtiyaçlarının karşılanması, bu alanda aksamaların yaşanmaması bizim için olmazsa olmazdır” denildi. Kısmi de olsa bunu başardıklarına da dikkat çeken Eş Başkanlar, “hem ilçe sakinlerimizin günlük ihtiyaçlarını karşıladık, yol sorununu halletmeye çalıştık, hem de ilçenin diğer en temel sorunu olan istihdam sorunlarına eğildik” açıklamasına yer verilerek, “bu anlamda ekonomi ağırlıklı projelerimizin ilk ayağı olan açık sera projemizi kısmi olarak hayata geçirdik. Kilim atölyelerimiz ise daha bir profesyonelleşerek üretimini sürdürmektedir. Fuarda belediye olarak bu çalışmalarımızı ön plana çıkarttık ve bunu fuara katılanların beğenisine sunduk. İstihdam alanında hayata geçireceğimiz diğer projelerimizi ise yakın bir zamanda halkımız ile paylaşacağız” denildi.

 

Tüm stantları dolaştıklarını, katılım sağlayan tüm kurum ve firmalar ile kısa da olsa kimi diyalogları geliştirdiklerine de dikkat çeken Eş Başkanları, “keşke katılım çok daha fazla olsa ve keşke birbirimize deney ve tecrübelerimizi bu fuarlar aracılığı ile aktarabilseydik. Keşke daha çok birbirimize ilham kaynağı olabilseydik.  Ne var ki birçok katılımın cılız kalması, büyük oranda bunun önüne geçti. Fakat karamsar değiliz. Demokratik ve barışçıl ortamı sağlamamız durumunda çok daha güçlü fuarlara ev sahipliği yapacak ve kentimizi çok daha güçlü tanıtabileceğimize inanıyoruz. Bu anlamda kentimize ve kentimizin insanlarına olan güvenimiz tamdır” diyerek, kurumların ve STK’ların demokratik ve barışçıl ortam için biran önce girişimde bulunması gerektiğine dikkat çekildi.

Editör: TE Bilisim