Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) 15-18 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

 

Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen DATAF 15-18 Nisan tarihleri arasında kapılarını gerek Vanlı gerekse şehir dışından gelecek olan misafirlerine kapılarını açacak. Fuara sayılı günler kala Ajans Asya Fuarcılık yönetimi Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu’nda basınla bir araya geldi. Basın toplantısında bir konuşma yapan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’ın kalkınmasına ve büyümesine katkı sağlayacak olan fuarın sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Güler şu ifadelere yer verdi: “Uzun süredir bu fuarın çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında 52 il gezdik. Yaptığımız ziyaretler neticesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birçok önemli birimlerinin yanında 75 firma fuarımıza katılacaktır.”

 

GÜLER: HEREKSE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Van’da artık uluslar arası fuarların düzenlenmesi gerektiğini belirten Güler, bu konuda herkese büyük görevler düştüğünü söyledi. Sadece Van’da değil bölgede de bu tür fuarların yapılmaya başlandığını dile getiren Güler, “Artık iller ve bölgeler arası rekabet söz konusu. Bu anlamda bizde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizde bu konuda söz sahibi olmak istiyoruz. Bu anlamda artık fuarı düzenleyen firmalardan ziyade iller yarışmaya başladı. Biz firma olarak elimizden geleni yapmamıza rağmen bu yetmiyor. Yaptığımız fuarlara Van’daki ilgili kurumların ve halkın ilgi göstermesi gerekiyor. İlimize yönelik olumsuz algıları ortadan kaldırmak için bu fuarlar bir araçtır. Van’ın kalkınmasına ve büyümesine katkı sağlayacak bu fuarı sahiplenmeliyiz. Van çok önemli bir il. Kalkınmaya çok müsait bir kent. Ama ne hikmetse genelde olumsuzluklarla gündeme geliyor. Bu algıyı kaldırmak içinde üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

 

“FUARIN EN ÖNEMLİ MEYVESİ ZİYARETÇİDİR”

Fuarların en önemli yönünün ziyaretçiler olduğuna dikkat çeken Güler şöyle devam etti: “Fuarların en önemli meyvesi ziyaretçilerdir. Eğer biz fuara ziyaretçi çekmezsek emeğimizin karşılığını alamayız. Bunun için çok çalıştık. Hiçbir zaman kar amaçlı çalışmadık. Bu kapsamda bölge illerden gelen çiftçilerimizin mazot parasını da bizler karşılayacağız. Ayrıca fuar süresince her saat başı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önünden fuar merkezine ücretsiz servislerimiz olacaktır. Bizler ilimizin kalkınması için çaba gösteriyoruz. Bu nedenle Van halkı başta olmak üzere Türkiye’nin bütün illerinde yaşayan halkımızı fuara davet ediyoruz.”

 

AVRUPA VE ASYA:’YA AÇILAN KAPIYIZ!

Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarla ilgili yapılan tanıtımlarda ise şu ifadelere ve ayrıntılara yer verildi: “Ülkemiz tarım ve hayvancılıkta geleceği parlayan yıldızı olan bölgemizin tarım ve hayvancılık alanının keşif edilmeyi bekleyen zenginliklerini anlatmak. Aynı zamanda ülkemizin sahip olduğu eşsiz potansiyeli bölge ülkelerine tanıtarak orta doğunun tarım ve hayvancılık alanında buluşma noktası oluşturulması hedeflenmektedir. Bölgemiz Türkiye’nin Avrupa ve Asya’ya açılan kapısı konumundadır. Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya’nın kesiştiği bir bölgede olması bölgemizin stratejik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. 2 saatlik bir uçuş mesafesinde toplam nüfusu 200 milyonu aşan 21 ülkenin sınırlarına ulaşım imkanı olan fuarımız, bölge illerimiz ile komşu ülkelerimiz arasından merkezi bir yerde oluşu her alanda önemini arttırmaktadır. Sahip olduğu stratejik konum itibari ile İran, Irak, Ermenistan ve Azerbaycan ülkeleri ile ortak ticarette önemli bir üs konumundadır. 500 KM’lik mesafede Irak, Suriye, Azerbaycan, Nahçıvan, Gürcistan ve Ermenistan olmak üzere 6 ülke yer almaktadır.”

 

NEDEN VAN TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI?

- Bölgemizin ve ilimizin coğrafik ve iklimsel olarak tarıma elverişli olması

- Geniş mera ve yayların çok olması ve kullanıma hazır olması

- Hayvan yetiştiriciliği için uygun alanların olması

- İş gücü ve yatırım maliyetlerinin düşük olması

- Meyvecilik alanında büyük bir potansiyelin olması

- Sebzecilik alanında verimli sulak ve büyük arazilerin olması

- Seracılık alanında büyük bir boşluk olması ve bu alanın gelişmeye açık olması

- Bölge pazarına ve komşu ülkelere ilk etapta hitap edebilecek imkan olması

- Teşvik ve hibeler ile yatırım maliyetinin diğer bölgelere göre çok avantajlı olması

 

SERGİLENECEK ÜRÜNLER

Traktörler, biçerdöver, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, ser teknolojileri, bağcılık ile ilgili teknolojiler. Su ve sulama teknolojileri, zirai ilaçlar, gübreler, tohum, fide, fidan, ve bahçecilik, çiçekçilik ve ilgili teknolojiler. Ekolojik tarım, agro bilişim, hayvancılık, çiftçilik ve seralara yönelik ekipmanlar ve hizmetler. Canlı hayvan yetiştiriciliği, su ürünleri, süt ve süt ürünleri, tavukçuluk, hayvansal üretim makinaları. Hayvan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri, ilaçları ve ekipmanları. İlgili yayınlar, araştırma enstitüleri, sera örtü ve ekipmanları, bahçe makinaları. Sulama sistemleri, ısıtma sistemleri, ilaç firmaları-zirai mücadele, işletme teknolojileri. Gübreler, fidan ve fideler, tohumlar, kasalama ve depolama sistemleri.

 

KATILIMCI PROFİLİ

Yurtdışında ve ülkemizde yapılan tarımsal gelişmeler ve AR-GE projeleri hakkında bilgi almak isteyenler. Tarım kamu kurum ve kuruluşları, ilgili meslek odaları üyeleri ve yöneticileri, tarım projelerini geliştirmek isteyenler. Tarım makinesi almak isteyenler, ithalatçı firmaların bölge temsilcilikleri, üreticiler, çiftçiler, aracı firma ve kuruluşlar. Tarımsal işletme sahipleri, organik ve ekolojik tarımsal gelişmeleri yerinde analiz etmek isteyenler. Tarım destekleri veren bankalar, kredi kuruluşları, sigorta firmaları, zirai ilaç bayileri ve yeni bayilik anlaşmaları yapmak isteyen firmalar. Makine ve yan sanayi firmaları, ambalaj, nakliye, depolama firmaları, danışmanlık ve projelendirme firmaları. Tarımsal yayıncılık ve araştırma enstitüleri, ticari ataşelikler, ticaret ve sanayi odaları mensupları, gıda imalat firmaları ve temsilcileri, tarımsal ürün işletme yöneticileri.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim