Bir zamanlar fırtına gibi esen Vanspor’lı yıllardan, tek takımı 3’üncü ligin asansör takımı haline gelen Van’da futbol hasreti dinmiyor. B.Vanspor’da yönetim, teknik direktör ve futbolcu değişiklikleri ile heyecan yaratılsa da, bu senaryo her yıl yeniden tekrarlanmaya devam ediyor. Vanlılar yıllardır takımlarının üst düzey liglerde yeniden mücadele edeceği günleri beklerken geçmişte Vanspor’un unutulmaz isimlerinden biri olan Kaptan Zeki ise Vanlı çocukları futboldan mahrum etmeyecek bir çalışmaya imza atıyor. Futbolu bıraktıktan sonra kendi adıyla bir futbol akademisi kuran Kaptan lakaplı Zeki Yılmaz, belki Vanspor’u yeniden Süper Lig’e taşımıyor ama gelecekte Süper Lig’de oynayacak Messi’ler yetiştiriyor. Üstelik yeni olmasına rağmen akademi şimdiden Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi kuluplere oyuncular vermiş bile!

 

Van Belediyespor’un efsane kaptanı Zeki Yılmaz’dan Vanlı çocuklara futbol akademisi açıldı. Futbolu bıraktıktan sonra formasını terlettiği Vanspor’a ve Van futboluna daha çok katkı sunmak için böyle bir işe adım atan Yılmaz, kısa sürede büyük işler başardı. 2010’dan bu yana her yaz düzenlenen futbol akademisi veliler ve öğrenciler tarafından büyük ilgi ile karşılanırken, akademi her geçen gün daha profesyonel bir yapıya kavuşmaya devam ediyor. Çocukları çok fazla sıkmadan eğlenceli bir şekilde geçen derslerde akademik kariyeri olan 3 eğitmen öğrencilerle yakından ilgileniyor. Çocuklar ise durumlarından ayrı bir şekilde memnun. Futbol kursunun başladığını duyar duymaz velilerine gidip kayıt yaptırmak istediklerini söyleyen çocuklar Zeki hocalarını çok sevdiklerini Kaptan Zeki’nin onlara müthiş bir motivasyon sağladığını ve öz güven verdiğini söylüyor. Veliler Kaptan Zeki’yi tanıdıklarını onun tecrübelerine güvendiklerini söyledi. Çocuklar ise ortam sebebi ile bir halı saha dolusu dost kazandı. Çocuklar futbolu seviyor ve düştüklerinde ellerinden tutup kaldıracak bir arkadaşları olduğunu biliyor. Şimdiden geleceğin Messi’lerinin yetiştiği bu akademide Türkiye’nin 3 büyükleri de dahil daha bir çok futbol kulubüne futbolcu kazandırılacak gibi görünüyor. Kim bilir belki de ileride üst düzey liglerde yeniden sahaya çıkacak olan Vanspor’un en büyük futbolcu kaynağı Kaptan Zeki’nin akademisi olacak…

 

AMAÇ ÇOCUKLARI KÖTÜ ORTAMLARDAN ÇEKMEK

 

Çocukların futbolu sevmesinin onları kötü ortamlardan uzaklaştıracağına inanan Yılmaz “Yaklaşık 20 yıl boyunca profesyonel futbol işi içerisindeyim. Kaptan Zeki futbol akademisini de 2010 yılında açmaya karar verdik. Yıllarca gerek il dışında gerekse yurt dışında futbol oynadım. Van’a döndükten sonra da Van’da ki çocukları daha doğrusu kendi memleketimde ki çocukları keşfetmek ve değerlendirmek için bu yola çıktım. Amacımız onları da iyi oldukları bir alanda aktif kılmak. 4 yıldır da çok iyi devam ediyoruz. Sürekli 6 ila 13 yaş arasındaki çocuklara ders veriyoruz. 3 tane akademisyen hocamız var. Bende sürekli başlarında bulunuyorum. Amacımız çocuklarımızı kötü olan ortamlardan uzaklaştırarak daha iyi yerlere yoğunlaştırmak. Kültürel ve sosyal anlamda çocuklara iyi örnek olabilmek. Sahalara çekebilmek, futbolu sevdirmek daha doğrusu sporu sevdirmek. İşte bizler bu düşünceler ve amaçlarla yola çıktık iyi bir yolda aldık ve ilerliyoruz.”dedi.

 

BÜYÜK KULÜPLER SIRADA

 

Başta Vanspor olmak üzere yetişen öğrencileri çeşitli kulüplere gönderdiklerini söyleyen Kaptan Yılmaz “Gün geçtikçe öğrenci sayımızda artıyor. Durumdan çok memnunuz ailelerle ve velilerle iletişimimiz çok iyi. Haftanın bir günü de Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Kemal Sargın hocamız ile çocuklara beslenme ve temizlik konulu ders veriyoruz. Onun dışında Maraton Halı Saha’da haftanın iki günü yaklaşık ikişer saatlik antrenmanımız var. Akademimiz servislidir. Öğrencilerimizi evden alıp eve bırakıyoruz. Bu anlamda özellikle Van halkına ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kursumuzun devam ettiği şu 4 yıllık süre içerisinde Galatasaray’a 1, Fenerbahçe’ye 1, Gençlerbirliği’ne 1, Bucaspor’a 3, Hatayspor’a 1 ve Belediye Vanspor’a da 6 tane öğrencimizi yolladık. Şu anda Galatasaray’ın U12 ve U13 takımında oynayan öğrencimiz var. Burada özellikle hocalarımızın tavsiyesiyle yeteneğine inandığımız ve güvendiğimiz öğrencileri başta Belediye Vanspor’a sonra da farklı kulüplere göndererek önlerini açıyoruz.”diyerek sözlerini noktaladı.

 

ZEKİ YILMAZ KİMDİR?

 

Zeki yılmaz 1976 Van’ın ortanca köyünde dünyaya geldim. İlk öğretimini ortanca köyü ile öğretim okulunda lise öğretiminide Alpaslan Anadolu öğretmen lisesinde tamamladım. 1993  1994 sezonunda Vanspor alt yapısında futbola başladım. 1996 yılına kadar Vanspor’da, sonrası 1 yıl Yüksekova Bld.spor, 1 yıl Silopispor’da 3 yıl Siirt Jetpaspor’da, 1 yıl Ağrıspor’da 1 yıl Batman Petrolspor’da, 2 yıl Zonguldakspor da 4 yıl Şanlıurfa spor da 3 yıl Bld vanspor da olmak üzere toplamda 16 yıl profesyonel futbol geçmişim bulunmaktadır. Futbol hayatımın son 8 yılında değişik üç takımda Zonguldakspor’da 1.5 Şanlıurfa da 4 yıl Bld. Vanspor’da da 3 yıl takım kaptanlıkları yaptım.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim