İçişleri Bakanlığı 2008 yılında yayımladığı genelge doğrultusunda şehir merkezinde oto galericilerin faaliyetlerini sürdürmeme kararı aldı. Bu kararın ardından 2009 yılında kent merkezini terk eden galericiler için İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan modern bir site oluşturuldu. O günden bu yana burada hizmet veren galericiler şimdilerde cadde üzerine park edilen ve satılığa çıkarılan araçlar nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Kent merkezinde halen 3-5 oto galeri işletmecisinin olduğunu ve bunların araçlarını cadde üzerinde park ederek satışa çıkardığını söyleyen S. S. Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı İsmet İnan, “'Kentimizde galericilerin neredeyse tamamı şehrin dışındaki sitelerdedir. Ancak halen bazı galericiler şehir merkezinde hizmet vermektedirler. Valiliğin, Belediyelerin ve Emniyet Müdürlüğü’nün bu konuda bir çalışma yapması gerekiyor. Eğer bu galericiler de şehir dışına çıkarılmazsa bizlerde araçlarımızı çarşı merkezine getirip orada hizmet vereceğiz” Dedi.

  

2008 yılında yayınlanan genelge doğrultusunda şehir merkezinde oto galericilerin faaliyetlerini sürdürmeme kararı alındı. Yıllarca şehir trafiğini ve kaldırımları işgal eden oto galericiler için alınan karar ile şehir dışında ö-modern bir galericiler sitesi oluşturuldu. Galericiler 2009 yılından bu yana Bölge Eğitim Ve araştırma hastanesi karşısında yapılan 96 kapasiteli oto galericiler sitesinde hizmet vermeye başladı. Galericilerin taşınmasıyla şehir merkezinde yaşanan kaldırım işgali ve trafik kirliliği de bir nebze olsun son buldu. Ancak birkaç yıldır cadde üzerine gelişi güzel satılık veya kiralık araçların park edilerek adeta bir açık oto pazarına dönüştürülmesi galerici esnafının da tepkisine neden oldu. Yıllardır şehir dışında modern bir sitede hizmet verdiklerini söyleyen galerici esnafı, bu araçların da cadde üzerinden kaldırılmasını istedi.

 

KİRLİLİK ORTADAN KALKTI

Konuyla ilgili açıklama yapan S.S. Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı İsmet İnan, tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da artık şehir merkezinde galericilik yapmanın doğru olmadığını 2009 yılında uygulanan bu proje ile Van şehir merkezinin hem rahat bir nefes aldığını hem de gürültü ve görüntü kirliliğinin ortadan kalktığını belirtti. Kooperatiflerine üye oto galerici ve traktör satışı yapan esnafın yeni oto galericiler sitesine taşınarak burada hizmet verdiğini ifade eden İnan, vatandaşın bu site ile daha rahat oto alış verişini gerçekleştirdiğini belirtti. İnan, "Biz Van'a yakışan bir yeni oto galericiler sitesine esnafımızı kavuşturduk. Sitemiz bölgenin en modern galericiler sitelerinin başında geliyor. Üyelerimiz daha güzel bir yerde faaliyet yürütüyor.” Dedi.

 

‘GALERİCİLERE ZARAR VERİYOR’

 

Çok modern bir yerde hizmet vermekten mutlu olduklarını ifade eden İnan, “Bizler burada galerici esnafımızla hizmet vermekteyiz. 2009 yılında bizlerin buraya gelmesi için çalışma yapıldı ve burada hizmet vermeye başladık. Galerici esnafı da kent merkezi de artık rahat bir nefes aldı. Ancak halen bazı cadde ve sokaklarda araçların üzerinde satılık tabelaları koyarak galericilik yapmaya çalışanlar var. Özellikle Cumhuriyet ve Maraş caddelerinde her gün yüzlerce aracın üzerinde satılık tabelası var. Bu kişiler burada araçlarını satışa çıkarıyor. Bunlar hem bize hem de kente zarar vermektedirler. Bu konuda bir çalışmanın yapılması gerekiyor” Dedi.

 

‘YETKİLİLER ÇÖZÜM BULSUN’

Yetkililerin caddelerde araç satışı yapanlarla ilgili işlem yapması gerektiğini ifade eden İnan, “Bizler caddeler üzerinde satılık veya kiralık araç satışı yapanlarla ilgili işlem yapılmasını istiyoruz. Bizim esnafımız burada kira, vergi ve tüm giderlerini verirken, cadde de bu işi yapanların hiçbir gideri yok maalesef. Bizler bu konuda tepkiliyiz. Esnafımız burada zarar etmektedir. Yetkililerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Valilik, Belediye ve Emniyet Müdürlüğü bu araç sahiplerine cezai işlem uygulaması lazım. Bizim esnafımızın günahı ne. Zamanında kentin rahat nefes alması için bize burada hizmet vereceksiniz denildi. Bizlerde kent merkezindeki yerlerimizi bırakıp buraya geldik. Ancak halen kent merkezinde bu işi yapan birileri mevcut. Bu konuda yetkililer üzerine düşeni yapmalıdır. Aksi takdirde bizlerde tüm araçlarımızı cadde üzerine çekip burada işimizi yapacağız. Yetkililerin buna bir dur demesi lazım.” Şeklinde konuştu.  

 

ESNAF DA SIKINTILI

Cumhuriyet ve Maraş Caddesi üzerinde bulunan esnafta konuyla ilgili tepkisini dile getirerek, bu konuda yetkililerin bir çözüm bulmasını istedi. Esnaflar, birçok kişinin sabah saatlerinde araçlarını caddeye bıraktığını ve akşama kadar satılık tabelası ile araçların orada kaldığını söyleyerek, defalarca yetkililere konuyu ilettiklerini ancak çözüm bulunmadığını belirtti.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN

 

 

Editör: TE Bilisim