ŞEHRİVAN ÖZEL:ÖMER FARUK TOKTAŞ- Hayat pahalılığının günden güne arttığı son zamanlarda araç sahibi olmak vatandaş için adeta bir hayal olmuşken yatırımlarını yaptıkları araçlarının satılacağı günü bekleyen galerici esnaflar da zorlu bir süreçten geçiyor. Satışlar anlamında büyük bir durgunluğun yaşandığı son dönemde bir de tüm bunların üstüne merdiven altı yapılan araç satışları ve ruhsatsız iş yerleri eklenince galerici esnaf isyan ediyor. Bir takım yeni düzenlemeler ile araç alım-satım işinin iyice profesyonelleştirilmeye çalışıldığı süreçte tüm bu adımlara rağmen kayıt dışı satışlar sürüyor. Bir çok sektörde olduğu gibi otomobil sektöründe de bu tür işlerin merdiven altı şeklinde yürüyen bir noktaya geldiği süreçte yasal ve resmi yollarla araç satışı yapan firmalar krizin de iyice etkilediği esnafa adeta isyan ettiriyor!

Türkiye genelinde hissedilen ekonomik sıkıntılar birçok sektörde durgunluk yaşatmaya devam ederken otomobil piyasası da hem bankaların uygulamış oldukları faiz oranlarından hem de döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalarda büyük ölçüde nasibini almaya devam ediyor. Tüm bunların üstüne bir de şehrin merkezi noktalarında kaçak bir biçimde yapılan araç satışları ve ruhsatsız iş yerleri de galericileri isyan ettiriyor. Edremit ve Tuşba’da olmak üzere Van’da bulunan iki galericiler sitesi esnafları da işlerini sürdürdükleri alanlara yapmış oldukları dev yatırımlar ve iş yerlerine ödedikleri yüksek kiralar karşısında Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi gibi alanlara park edilerek satışa sunulan araçlardan dert yanıyor. İpekyolu Caddesi üzerinde de şahsi olarak araç satışı yapan kişiler tarafından konteynır kurularak yapılma aşamasına gelmiş olan araç satışları vergisini veren ve bir düzen içerisinde satışlarını galericiler sitelerinde yürüten esnafların tepkilerine neden oluyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Tuşba Galericiler Sitesi Esnafları ‘Araç satışının da seyyarı olmaz.’ Diyor.

ÖNDİL: HER İŞ USULÜNE GÖRE YÜRÜMELİ!

Mevcut sıkıntılar sürerken araç alım satımı yapan esnafın durumu ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Tuşba Galericiler Sitesi Başkanı Mehmet Öndil, esnafların sıkıntılarına tercüman oldu. Öndil büyük bir yatırım ile Tuşba Galericiler sitesinin hizmete sunulmuş olduğunu fakat şehir merkezinde ve farklı noktalarda yapılan araç satışlarının işlerini yürütmeleri için büyük bir engel teşkil ettiğini belirtti. Zaten ekonomik olarak durgun ve sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini belirten Öndil her işin usulüne göre yürütülmesi gerektiğini belirterek bu merdiven altı satışlara son verilmesi için yetkililere seslendi.

ESNAFIMIZI VERGİSİNİ VERİP İŞİNİ HAKKIYLA YAPIYOR...

Galericiler olarak araç satışı için oldukça uygun bir alanda hizmet verdiklerini belirten Öndil yaptığı açıklamalarda “Tuşba Galericiler Sitesi’nin Kurulu olduğu bu alanda milyonlara mal olmuş dev bir yatırım var. Bu site araç alım-satımı yapmak isteyen esnafların kullanımına sunulmuş durumda. Sitede 67 tane iş yeri var fakat şu an bunların yarısı bile tam anlamıyla kullanımda değil. Burada olan esnaflarda düzenli bir şekilde vergilerini veren ve hak ile hukuk ile işlerini yürüten insanlar. Herkes yasaların gerektirdiği şekilde galericilerin taşıması gereken şartları taşıyarak burada bu işi yürütüyor. Yıllardır bu işin içinde olan esnaflarımızla şehrin gürültüsünden uzak ve insanların gelip almak istedikleri araçlar ile ilgili rahatlıkla kıyaslama yapabilecekleri oldukça geniş bir alanda hizmet sunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

“CUMHURİYET VE MARAŞ OTO PAZARINA DÖNMÜŞ”

Cumhuriyet ve Maraş gibi caddelerde park edilerek satılık ilanları ile satışa sunulmuş araçlardan dert yanan Öndil “Tüm bunlarla birlikte bugün baktığınızda şehrin en işlek caddeleri olan Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi gibi noktalarda ciddi bir şekilde araç satışı yapılıyor. İnsanlar bu caddeleri oto galerilerin vitrinlerinden farksız bir şekilde araçlarını park edip üstüne satılık ilanları yapıştırarak bizim gerektirdiği şartları taşıyarak yaptığımız işi hiçbir resmiyet olmadan ve tamamen hukuksuz bir şekilde buralarda yürütüyorlar. Merdiven altı galericilik olarak adlandırabileceğimiz bu hukuksuz olay karşısında tüm esnaflarımız mağduriyet yaşıyor.” diye ekledi.

“HER ÖNÜNE GELEN GALERİCİLİK YAPMAMALI”

Sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini ve her aracı olanın galericiliğe soyunmaması gerektiğini ifade eden Öndil “Tuşba Galericiler Sitesi’nde olan esnaflar vergi levhaları olan, burada ki dükkânlarına kiralarını düzenli bir biçimde ödeyen esnaflardan oluşuyor. Bu işten ekmek yiyen kazancını sağlayan bu insanlar bu şartlar ve koşullar ile birlikte çalışırken her önüne gelenin şehrin merkezindeki herhangi bir noktada galericiliğe soyunması hiçbir şekilde etik değil. Zaten şu an ki satışların kısıtlılığı, insanlardaki alım gücünün olmayışı bizim işlerimize yeteri kadar taş koyuyor. Bir de tüm bunların üstüne bu kaçak-göçek galericiler eklenince bizim yapabileceğimiz 3-5 satışı da onlar yapıyor.” Dedi.

“BİZDE Mİ İŞ YERİMİZİ BIRAKIP MERKEZE GELELİM?”

“Şehir merkezinin dışında olan galericiler de mi şehir merkezinde araç satışı yapmaya başlasın?” diyen Öndil sözlerine şu şekilde devam etti: “Madem bu iş şehir merkezinde kentin vitrini olan caddelerde yapılacak? Biz iş yerlerimizi kapatıp burada vereceğimiz kiralar yerine şehir merkezine araçlarımızı park edip buralarda otopark ücreti mi verelim? Tüm galericiler şehir merkezinde olsun da Cumhuriyet, Maraş gibi caddeler açık oto pazarına mı dönsün? Yani bu burada bulunan esnaflara bir haksızlıktır ve bununla ilgili yetkililerin konuya eğilmemesi de bu haksızlığa göz yummaktır. İnsanlar her gün bu caddelere akın ediyor elbet bizde araçlarımızı oralarda kaçak bir galericilik ile satışa sunacak olsak sunabiliriz ama her işin bir yolu ve yordamı var.”

“BÜYÜK BİR TESİSTE HİZMET VERİYORUZ”

Tuşba Galericiler Sitesi’nin büyük bir tesis olduğunu ve her türlü ihtiyaca cevap verdiğini belirten Öndil “Tuşba Galericiler Sitesi bünyesinde 67 tane iş yerini barındıran ve 11 Bin metrekarelik bir açık oto pazarı sahasını Vanlıların hizmetine sunmuş bir tesistir. Buraya her hafta sonu araç almak isteyen, ihtiyaçlarından dolayı araçlarını satmak isteyen, araçlarında değişikliğe gitmek isteyen bu ve buna benzer binlerce vatandaş geliyor. Cumartesi günleri burada kurulan açık oto pazarı Vanlılara bu anlamda alternatif olarak sunulmuş tek noktadır. Bu nedenle burada bulunan esnafların sorunlarına kulak verilmeli ve bu şikâyetler göz ardı edilmemelidir.” Şeklinde konuştu.

“İPEKYOLU’NDA SAĞLI SOLLU KONTEYNIRLAR KURULMUŞ”

İpekyolu Caddesi’nde de konteynırlarda yürütülme noktasına gelmiş olan araç satışı hakkında konuşan Öndil “Bu sorun sadece şehir merkezi ile de sınırlı kalmıyor. Van’da bulunan iki tane galericiler sitesi var. Bunlardan bir tanesi Edremit yolu üzerinde bulunuyor diğeri de bizim hizmet verdiğimiz Kampüs yolu üzerinde bulunan Tuşba Galericiler Sitesi’dir. Bu iki site arasında İpekyolu Caddesi boyunca yolda sağlı-sollu yol kenarı galericileri var. Yine bunlarda bu galericiler sitelerinde bulunan esnafların işlerini sabote etmekten başka bir anlam ifade etmiyor. Daha önceden de söylediğim gibi tekrar söylemek istiyorum, insanların milyonluk yatırımların yapıldığı ve binlerce lira kiralar verdiği bu sitelerde yürüttükleri iş İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan noktalar bir konteynır atarak yapılmamalıdır.” Diye konuştu.

“ZATEN ÜLKE ÇAPINDAKİ KRİZDEN NASİBİMİZİ ALDIK”

Ülke çapında zaten bir ekonomik kriz yaşandığını ve bundan nasiplerini aldıklarını belirten Öndil “Zaten ülkede genel anlamda bankaların uygulamış olduğu faiz oranları ve sektörlerin tümünde görülen zamlar ithalattan başka bir çaremizin olmadığı otomotiv sektörünü de derinden yaralamış durumda. İnsanlar bir araç almak için gidip kredi çekmek adına bankaların kapılarını çaldıklarında talep ettikleri kredilerin neredeyse iki katını ödemekle yükümlü tutuluyor. Buda ister istemez bir halka halinde tüm sektörleri etkiliyor. Piyasa da bir para akışı olmayınca da bu sıkıntıdan herkes nasibini alıyor. Tabi biz bununla ilgili şu an yerel anlamda bir talepte bulunmuyoruz fakat zaten için bulunduğumuz kötü durumun da gözler önünde bulundurularak merdiven altı galericiliklere son verilmesini istiyoruz.” Diye ekledi.

“ŞEHİR MERKEZİ OTO PAZARINA DÖNMESİN”

Yetkililerin şehir merkezinin oto pazarına dönmemesi için konuya eğilmesi gerektiğini belirten Öndil “Tuşba Galericiler Sitesi olarak ellerinde araçları olan ve bu sektörde yoluna devam etmek isteyen esnaflara da kapımız açık. Gelip sitemizde bulunan dükkânlarda kiralarını ödeyerek bu işi yapmanın gerektirdiği şartları yerine getirerek işlerini sürdürebilirler. Bunu yapmak yerine gidip şehir merkezini oto pazarına çevirmenin ve bizim işimizin de önünün kesilmesinin bir anlamı yok. Yetkililerinde şehrin göbeğinde bulunan bu hukuk dışı duruma bir çözüm bulması gerekiyor.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim