1993 yılında katledilen Özgür Gündem gazetesi il temsilcisi Orhan Karaağar, yaşamını yitirişinin 22'nci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Van'da, 19 Ocak 1993 tarihinde katledilen Özgür Gündem Temsilcisi Orhan Karaağar, katledilişinin 22'nci yılında mezarının bulunduğu Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi Mezarlığı'nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Karaağar'ın ailesi, özgür basın emekçileri, HDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ile Kemal Aktaş, Yazar Eşber Yağmurdereli, Edremit, Özalp, Gürpınar belediye eş başkanları, KESK, MEYA-DER, HDP ve DBP yöneticileri katıldı.

Mezarlık girişinde bir araya gelen kitle, "Özgür basın şehidi Orhan Karaağar'ı saygıyla anıyoruz" pankartını açarak, katledilen gazetecilerin anısına saygı duruşunda bulundu. İstanbul'da 8 yıl önce katledilen Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in de anıldığı anmada konuşan Azadiya Welat Van Temsilcisi Nadir Erdem, 8 yıl önce 19 Ocak'ta Hrant Dink'in, 22 yıl önce 19 Ocak'ta ise Orhan Karaağar'ın katledildiğini hatırlattı. Karaağar'ın, ölümün kol gezdiği bir dönemde gerçekleri halka ulaştırmak için her şeyi göze aldığını ifade eden Erdem, Karaağar'ın, "Seni öldürecekler" telkinlerine her zaman, "Öldürüleceğimi biliyorum. Ama ben yapmazsam, o yapmazsa kim yapacak bu işi" cevabını verdiğini dile getirdi. Özgür basın emekçilerinin hiçbir güç ve vahşet girişimine karşı gerçeklerden taviz vermediğini kanıtladığını söyleyen Erdem, "Sözümüz var. Gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya sözümüz var" dedi.

KARAAĞAR: GAZETECİLER ÖNDERLERİMİZDİR

Karaağar'ın ablası Şengül Karaağar ise Karaağar'ın katilinin belli olduğunu; ancak devletin halen kardeşinin katledilişini "faili meçhul" olarak gördüğünü söyledi. 22 yıldır kardeşini anarken aynı hissi yaşadığını dile getiren Karaağar, "Bir Hrant, bir Orhan gider, katledilir ama onların yerini birçok Orhan ve Hrant alır" diye konuştu.

“ÖZGÜR BİR DÜNYA BEDEL ÖDENEREK YARATILACAKTIR

Eşber Yağmurdereli de dünya çapında basını etkisiz hale getirmek için sistemli bir çabanın olduğunu belirterek, Fransa'daki Charlie Hebdo dergisine yapılan baskın ve karikatüristlerin katledilişini anımsattı. Özgür bir dünya için basın emekçilerinin bedel ödediğini belirten Yağmurdereli, "Tarih bir süreklilik ve mücadeledir. Zindanlar ve mezarlarının bir geçiş noktasıdır. Bedel ödenmeye devam ederek özgür basın ve özgür dünya yaratılacaktır. Hrant Dink ve benzerleri bizim kutsal önderlerimizdir" ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından kitle, Karaağar'ın kabrine karanfiller bırakarak, dualar okudu. Anma, "Özgür basın susturulamaz" sloganı ile son buldu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim