Mart 2014 seçimlerine büyükşehir olarak girecek Van’da çözülmeyi bekleyen bir çok sorun sürekli olarak ertelenen kısa vadeli çözümlerin belirsizliği vatandaşları da huzursuz ediyor. Gerek depremden sonra işe alınan TYÇP elemanları, gerek elektrikleri geçici olarak sağlanan depremzedeler gerekse de geçtiğimiz hafta işinden olan ama çalışma süreleri seçime kadar uzatılan şirket elemanları kısa vadeli çözüm önerilerinin kalıcı çözüm ile noktalanmasını bekliyor. Çözümün adresi ise: Siyaset! Üstelik Milli Eğitim Müdürlüğü’nden işten çıkarılan ve 2 ay süreyle geri alınan işçilere son gelen duyuruda ise iş süresinin 23 günle sınırlı olduğu belirtilmiş…

 

hafta işlerine son verilmesi nedeniyle sokağa çıkan ve eylem yapan taşeron işilerin mağduriyeti geçici çözümle de olsa çözüme kavuşturulmuş ve Ak Parti il teşkilatının girişimiyle 2 ay süreyle uzatılmıştı. Uzun yıllardır çeşitli firmaların bünyesinde çalışan ve son olarak 1 ay önce Şanlıurfa merkezle bir firmanın sözleşmesinin feshedilmesinden sonra işten çıkarılan 304 Milli Eğitim çalışanı böylelikle bir süre daha işlerine devam etmişti. Buna rağmen uygulanmaya konan bu kısa vadeli çözüm vatandaşları tatmin etmemişti. Çünkü depremden sonra İŞKUR vasıtasıyla alınan 7 bin civarındaki TYÇP işçilerinin de depremden sonra ciddi ekonomik sıkıntılarına da kalıcı değil geçici çözümler üretilmiş. Bu çözümler daha sonra patlak vermişti. Bunların dışında konteyner kentleri terketmeyen ve yüz günü aşkın süre açlık grevini devam ettiren vatandaşların da elektriği yine geçici süreyle temin edilmişti. Zaman içinde geçici çözüme kavuşturulan tüm bu sorunlar hem hükümetin hem kurumların hem de yerel yönetimlerin karşısında duruyor. Zira SGK ve vergi borçları geçici etelemelerinde de, işe alınan çalışanların çalışma sürelerinde de, depremzedelerin barınma konusunda da sürecin sonuna yaklaşıldı. Son olarak da geçici olarak çözüme kavuşturulan 304 Milli Eğitim personelinin süresinin dolma vakti tam da yerel seçimlere denk geliyor. İşte tem burada hem vatandaşlar hem de geçici olarak durumu muallakta kalan tüm bu insanlar gelecek olan yeni yönetimin nasıl bir politika izleyeceğini ve bunun geleceklerine nasıl yansıyacağını bilmiyor.

 

“BU YAŞTAN SONRA İŞSİZ GÜÇSÜZ NAPARIM?”

 

Geçtiğimiz hafta işten çıkarıldıktın hemen sonra Ak Parti’nin girişimleri ile ikinci eylem için sokağa çıktıktan sonra yeniden iş başı yapan çalışanlardan birisi de Murat Yertürk adlı vatandaş. İşten çıkarıldıktan sonra yeniden geçici de olsa iş başı yapan Yertürk, yaklaşık 14 yıldır Milli Eğitim bünyesinde, farklı firmalara bağlı çalışmış bir vatandaş. Kendilerine ilk etapta 2 aylık bir süre uzatımına gidildiği söylenilmesine rağmen sonradan gelen yazıda 23 günlük bir ek süre verildiğini kaydeden Yertürk, bundan sonra yine işsiz kalacaklarını belirterek şu ifadelere yer verdi, “Ben 14 yıldır Milli Eğtim’de teşaron işçi olarak çalışıyorum. Bir çok farklı firma gelip gitti ama biz sabit kalarak çalıştık. Ta ki geçen haftaya kadar çalışıp rızkımızı kazanıyorduk. Fakat geçen hafta ödenek olmadığı için işten çıkarılmamızla birlikte bir anda sokakta kaldık. Sesimizi duyurmaya çalıştık. Arkadaşlarla birlik olup Ak Parti’nin kapsıını çaldık ve nihayetinde bir erteleme getirildi. 2 ay olarak uzatılan bu süre içerisinde yeniden iş başı yapıp çalışacağız. Ama ya bundan sonra? Bundan sonraki süreçte ne olacak?” şeklinde konuştu.

 

2 AY DEĞİL 23 GÜN UZATILMIŞ!

 

Öte yandan Yertürk ilk olarak 2 ay uzatılmasına rağmen kendilerine sonradan gönderilen bir evrakta iş sürelerinin 23 gün uzatıldığını öğrendiklerini belirterek şu ifadelere yer veriyor, “Biz işsiz kaldıktan hemen sonra bize girişimler neticesinde 2 aylık bir uzatma kararı alındığı söylendi. Fakat daha sonra yapılan bir duyuruda ise iş süresinin 23 gün olduğu ilan edildi. Biz her halukarda 2 ayda olsa, 23 gün sonra da olsa işsiz kalacağız. Ben 14 yıldır bir şekilde ailemi geçindiriyorum. Ya 2 ay sonra ne olacak? İşte bu yüzden bu iş artık siyasilerin ve yerel yönetimlerin insafına kalmış durumda. Ödenek çıkarılır işimiz devam ettirilirse ya da özel idareden ödenek geldiği için büyükşehire geçiş sürecinde bizi de büyükşehir bünyesine alırlarsa işimiz devam eder aksi duruma ortada kalırız. Ne çalacak bir kapımız olur ne de hakkımızı arayacağımız bir yer. 14 yıl hizmet verdikten sonra ben kime gideceğim ki? O yüzden lütfen bu konuda duyarlı olmalarını bekliyorum.”

 

“İŞSİZ NAPARIZ?”

 

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren vatandaşlardan Nedim Odun da uzun yıllardır bu kurumda çalıştıklarını ve işlerinden olmaları halinde ailelerini geçindiremeyecek bir halde ortada kalacaklarını, bu yüzden kalıcı çözüm noktasında yardım istediklerini belirtti. Mehmet Hanifi Göl ise, “Biz gerekli herkese derdimizi anlattık. Evet 2 ay daha çalışacız ama bizim için kalıcı çözüm üretilmesi lazım. Az değil, 300 civarında arkadaşımızla işsiz kalacağız. Daha depremin yaralarını bile silememişken böyle bir sınav daha vermek zorunda kalırsa altından kalkamayız.” Dedi.

 

EFEOĞLU: ÇÖZÜM SİYASETÇİLERE KALDI…

 

“Diğer yandan konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz ve konunun kalıcı çözüme ulaştırılması konusunda yoğun çaba harcayan isimlerden birisi de Hizmet İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu oldu. Bu vatandaşların AK Parti’ye olduğu gibi ilk günden bu yana uzun yıllardır irtibat halinde oldukları için kendilerine de gittiklerini belirten Efeoğlu, bu durumun vatandaşları ciddi anlamda mağdur ettiğini dile getirerek, konunun kesin suretli çözümü için siyasilerden destek beklediklerini söyledi. Efeoğlu, “Ben ertelemelerden sonra konuyla ilgili bir çok görüşme yapma fırsatı buldum. Milli Eğitim ve Valilik bünyesinde yetkili isimlere ulaşıp detaylı bilgiye ulaşmaya çalıştım. Fakat gelinen noktada durum aynen şu: Bu çalışma programı önceki dönem Van Milletvekilimiz Hüseyin Çelik dönemined başlatılmış bir program. O yıldan beri özel idareden gelen bir ödenekle çalıştırılan bu kardeşlerimiz Özel İdare’nin ödeneğinin büyükşehire devredilecek olması nedeniyle ödenek olmadığı için işsiz kalacak. Milli Eğitim bu konuda daha fazla ödenecek sağlayamayacak çünkü. Şimdiye kadar yüzde 20’lik bir bütçe vardı ve bu bütçe sona erdi. Olayın artık diğer bir çok konuda olduğu gibi yine siyasi arenada çözülmesi gerekiyor. Bu konuda inşallah bizim siyasetçilerimizin de girişimleri ile bu 300 vatandaşımız işsiz kalmaktan kurtulacak.”

 

DEPREMZEDELER DE AYNI DURUMDU

 

Aynı durumda olan ve geçici çözüm ile hayatını idame ettirmeye çalışan diğer kesim ise konteyner kentte kalan vatandaşlar. Tıpkı Milli Eğitim çalışanlarında olduğu gibi onlar da elektrik sorunundan geçici bir sorun ile kurtulmuştu. Aylarca elektriği verilmeyen ve yaptıkları grevden sonra sonra elektrikleri geçici olarak verilen vatandaşlar için de öngörülen süre sonra erdi. Yani birkaç gün sonra yine elektriksiz kalacak olan depremzede vatandaşlar da yine geçici çözümün sonra ermesiyle tepkilerini dile getirecek. İşte bu noktada bugün, yarın elektrikleri yeniden kesilmesi beklenen konteyner kentteki depremzedelerin grev sözcüsü Ali Ahi, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer veriyor; “Bizim de elektrik ile ilgili süremiz tamamlanıyor. Geçici olarak elektrik almıştık ve yine elektriksiz kalacağız. Bizim talebimiz belli. Biz öyle abartıldığı gibi büyük bir ayrıcalık veya farklı bir şey istemiyoruz. Dar gelirli vatandaşlar için temin edilen konutlardan ve benzeri bir durumdan faydalanmak istiyoruz. Olayı farklı boyutlara taşımak gibi bir niyet yok. Tek temenni kalıcı bir çözüm. Bu da başımızı koyacak bir ev.” 


ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim