Van’da 2005 yılında kurulan ve günden bu yana Van’da iş kurmaya adım atan üreticilerin, büyüme yolundaki ilk adım attığı yer olan Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) yeni dönemde büyük bir bütçe ile yatırımcıyı destekleyecek. İşi büyütmek için kolları sıvayan İŞGEM 2016 yılında 9 milyon 200 bin avroluk bir bütçeyi yatırımcının hizmetine sunuyor. Toplantıda konuşma yapan Van İŞGEM Yönetim Kurulu Mahmut Gedik, bölgesel kalkınmada yerel aktörlerin önemli olduğuna dikkat çekti. Gedik, “Bizde sürekli dışarıdan yatırım gelsin diye bir tavır vardır. Ben buna karşıyım. Ben Vanlıyım ve Van için çalışmak istiyorum. Sürekli çalışacağız ve tıkandığımız zaman yardım isteyeceğiz. Bölgemizde insan kaynağı ciddi anlamda göz ardı ediliyor. Bölgesel kalkınma için buradaki yöneticiler, buradaki insan kaynağını önemsemiyorsa, bu işi kendine dert etmiyorsa sadece bir bürokrat edası ile orada oturuyorsa bu çıkarılan kanunların, tedbirlerin hiçbir önemi yok. Özellikle kamu ayağında ciddi anlamda burayı dert edinen, insanları seven ve ülkesine sahip çıkan bir yönetim potansiyelinin oluşması gerektiğine inanıyorum.” İfadelerine ye verdi.

 

Van’da, girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla yola çıkan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), hazırladığı ‘Van İŞGEM Destek Projesi’ ile Türkiye’de rol model olmayı hedefliyor. Yeni dönemde ‘dev’ bir bütçeyi yatırımcının hizmetine sunan İŞGEM’de Teknik Destek Projesi ile Van’da tam anlamıyla bir yatırım fırtınası estirilme hazırlıkları yapılıyor. Ciddi bir destek ve yatırım projesinin öncülüğünü yapacak olan İŞGEM’in bu destekleri halka sunulmaya başlanırken yıllardır hazırlığı yapılan ve iki yıl sürecek olan projenin detayları Hilton Otelde anlatıldı. Programa Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, Avrupa Birliği Delegasyonu Maco Ferraro ve Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik’in yanı sıra birçok kamu kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

 

GEDİK: 7 YIL BOYUNCA BU PROJEYLE UĞRAŞTIK

Programın açılış konuşmasını yapan Van İŞGEM Yönetim Kurulu Mahmut Gedik, İŞGEM’in Van’da 2004 yılından sonra hayata geçtiğini belirterek, “Daha önce İŞGEM eski kundura fabrikasıydı. Biz iş adamları olarak 2005 yılında burada İŞGEM kurmak için girişimlerde bulunduk ve İŞGEM’i kurduk. İlk zamanlar çok iyi ilerliyorduk. Ta ki 2011 yılındaki depreme kadar. Zirvedeydik. Türkiye’de örnektik ve 2 numaraydık. Depremden sonra ciddi sıkıntılar yaşadık ve bir türlü toparlanamadık. Tek ümidimiz bu proje. 2008 yılında bu projemizi hazırladık. Kapalı mekânımız yaklaşık 11 bin metre kareydi. Bizde burayı nasıl geliştiririz diye arayış içerisindeyken, İLPA çerçevesinde bir teklif çağrısına çıkıldı. Bizde projemizi hazırladık ve sunduk. 532 tane proje yarıştı. 24 tane proje seçildi bunlardan bir tanesi de bizdik. Fakat bürokratik engeller özellikle Avrupa’daki bürokratik engellerden dolayı ciddi problemler yaşadık. Fakat yılmadık ve 7 yıl boyunca bu projeyle uğraştık. Ciddi emekler verdik. Ve sonunda başardık. Eğer bu projemiz olmasaydı bütün arkadaşlarımızla birlikte ciddi bir kırılma yaşayacaktık.” Şeklinde konuştu.

 

30 YENİ MODERN İŞ YERİ AÇILACAK

Bu proje ile İŞGEM’in kapasitesinin artacağına vurgu yapan Gedik, 28 tane işletmenin olduğunu ve bunlara ek 30 yeni modern iş yerinin açılacağını kaydetti. Gedik, “Biz sadece İŞGEM’le uğraşmadık bu zaman çerçevesinde. 14 farklı fonda proje yürüttük. Bunların içinde kadın ve gençlerin istihdamını ele alan projelerdi. Bu yeni projemiz 4 ayrı bileşenden oluşuyor. Birincisi teknik destek kısmı. 2 yıl boyunca uygulamalı eğitimler verilecek. Diğeri inşaat bileşenidir. Bu bileşende yapacağımız 30 ayrı yeni işletmenin inşaatı olacak. Bir tane çok amaçlı salon yapılacak ve bir tanede cafe restoran tarzı bir yer yapılacak. Biz artık daha kaliteli işlere imza atmaya karar verdik. Ayrıca müşavirlik ve mal alımı bileşenlerimizde var.” Dedi.  

 

GEDİK KAMU KURUMLARINI TOPA TUTTU!

Son olarak bölgesel kalkınmada yerel aktörlerin önemli olduğuna dikkat çeken Gedik, yerel kaynaklı büyümenin önemine vurgu yaptı. Gedik, “Bizde sürekli dışarıdan yatırım gelsin diye bir tavır vardır. Ben buna karşıyım. Ben Vanlıyım ve Van için çalışmak istiyorum. Sürekli çalışacağız ve tıkandığımız zaman yardım isteyeceğiz. Bölgemizde insan kaynağı ciddi anlamda göz ardı ediliyor. Bölgesel kalkınma için buradaki yöneticiler, buradaki insan kaynağını önemsemiyorsa, bu işi kendine dert etmiyorsa sadece bir bürokrat edası ile orada oturuyorsa bu çıkarılan kanunların, tedbirlerin hiçbir önemi yok. Özellikle kamu ayağında ciddi anlamda burayı dert edinen, insanları seven ve ülkesine sahip çıkan bir yönetim potansiyelinin oluşması gerektiğine inanıyorum.” İfadelerine ye verdi.

 

DEMİRCİ: GİRİŞİMCİ RUHUNU ÖN PLANA ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR

Gedik’ten sonra bir konuşma yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, İŞGEM projesinin DAKA projesi olduğuna vurgu yaparak, kısa zamanda uygulama aşamasına geçileceğine dikkat çekti. İŞGEM’in kuluçka merkezi olduğunu belirten Demirci, İŞGEM’in bir girişimci okulu olduğunu söyledi. Demirci, “Girişimcilik eğitimlerinin alındığı yerler çok önemli yerlerdir. Bizde burada girişimci ruhunu ön plana çıkarmamız gerekiyor. Ama en önemlisi üniversitelerle iş birliği halinde olmamızdır. Eğer bunları başarırsak 10 yıl içinde Van’da girişimciler uluslararası düzeyde yarışacak duruma gelecekler.” Diye belirtti.

 

VAN GİRİŞİMCİLİKTE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği adına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erhan Akın, İŞGEM’lerle ilgili açıklamalarda bulundu. 2011 yılından bu yana Türkiye’nin ARGE konusunda büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Akın, İŞGEM’lerde bu gelişmenin değişiklik gösterdiğini kaydetti. Akın’ın ardından kısa bir konuşma yapan KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, 2003 yılında Avrupa Birliği eğitim programları çatısı altında çalışırken Van’da bir toplantının gerçekleştirildiğini ifade etti. İslamoğlu, “Orada arkadaşlarımız siz bize Avrupa’yı mı söylüyorsunuz. Orada mı staj yapacağız dediler ve ertesi yıl buradan Avrupa’ya gidildi. Van’da girişimcilik adına çok önemli işler yapılıyor. Van’da girişimcilik eğitimi alanların sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde. Buradaki yapılar girişimciliğe uygun yapıldığında eminim çok daha iyi işlere imza atılacaktır.” Dedi.

 

FERRARO: TÜRKİYE GENELİNDE UYGULANMAKTA OLAN BİR PROJE BU

İslamoğlu’nun ardından konuşma yapan Avrupa Birliği Delegasyonu Marco Ferraro, İŞGEM yöntemlerinin herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, “Çoğunuz muhtemelen benden daha çok biliyorsunuz. Şimdi iki dakikanızı alıp bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Belki yerelde çok bilinmeyen hususlardır bunlar. Diğer projelerimiz var Avrupa birliğinin delegasyonun bilim ve sanayi teknoloji bakanı ile işbirliği yaptığı projeler ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bunlar hep Türkiye’de yürütülme planı hem de bölgeye faydasına olan projeler. Özelliklede iş girişiminde Van’ı destekleyebilecek olan projeler. Şimdi benim bahsetmek istediğim ilk proje muhtemelen meslektaşlarımızın da ilgisini çekecektir. Özelikle de özel teşkilat özel şirketler özel sektörler belgeler projelerimizden biri. Bunlardan birincisi Gakıf dediğimiz. Anadolu kolaylıkları projelimiz. Bunun 50 milyon Euro’luk bir bütçesi bulunmaktı. Biz bu bütçe ile bu proje ile finansman ve kredi bu hizmetleri sunuyorum hem hobilerimizi hem de girişimcilerimizi ve bunu daha özel faiz oranlarını yapıyoruz. Yine bu bahsettiğimiz finansa erişim için kolaylaştırıcı diğer projelerimizden birisi g34 adı verdiğimiz proje. En yakın zamanlarda uygulamaya geçireceğimiz bir diğer proje ise muhtemelen sayın Prof. Akın’ında özelliklede kendisinin de yapmış olduğu yaratıcılık sunumdan sonra takdir edilecek konulardan biri. Buda teknoloji transfer hızlandırma projesi ciddi bir bütçe ile Türkiye genelinde uygulanmakta olan bir proje. Yenei başlayanları desteklemeyi amaçlamakta. Bu sermaye fonları sağlıyor hem araştırmacılarımızı hem iş adamları çoğunlukla bu kişiler üniversitelerden ya da tekno parklardan ya da araştırma merkezlerden çıkıp kendi işine girişmek isteyen girişimcilerdir.” Şeklinde konuştu.

 

TAŞYAPAN: BURALARDA İŞ KURMAK KOLAY DEĞİL TABİ Kİ

                    

Son olarak bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, İŞGEM’in Van da güzel işler yaptığına dikkat çekerek, “İş geliştirenlere kuluçka görevi görürken kendileri de güzel işler geliştiriyorlar. Ben onları önce kutluyor tebrik ediyorum. Ben İŞGEM’leri fidanlığa benzetiyorum. Fidanlar orada tohumlar çatlatılır. Belirli bir seviyeye getirilip ve nerede hayatlarını idame ettireceklerse oraya kaldırılırlar. Biliyorsunuz fidanların fidanlıkta kalma süreleri sınırlıdır. Uzun süre kalırlarsa bizim Anadolu tabiriyle kazıklarlar, daha da büyüyemezler. Onun için bu güzel fidanlığa Avrupa Birliğinin de katkısıyla yeni alanlar açıyoruz. Buralarda iş kurmak kolay değil tabi ki. Ama buraların imkânları da sanıldığı kadar kötü değil. Ülkemizin başka yerlerinden bakıldığı zaman özellikle televizyonlar ve medya aracılığıyla verilen bilgilere bakıldığı zaman buralarda sanki ticari faaliyet olmuyor. Herhangi bir sanayi yatırımı yok. Buranın insanlarında gerçek girişimciler, girişimci gibi kabiliyeti olanlar yok gibi bir hava seziliyor” diye konuştu.

 

“HAKİKATEN BURASI BİR OKUL OLMALIDIR”

Van’ın Doğu Anadolu’nun en büyük kenti olduğunu ifade eden Taşyapan, “Bugün 530 bin merkez, nüfusu bir milyonun üzerinde bir kent burası. Etrafındaki illere olan merkezi konumundan da dolayı nerdeyse 2 buçuk milyon insanın değişik alanlarda merkezi kabul edilen bir yer. Burada değişik yatırımlar, yatırımcılar, değişik sektörlerimiz var. Organize sanayimiz belirli bir oranda büyümekte, küçük sanayilerimiz o şekilde, teknokentimiz ve İŞGEM’imiz. İŞGEM’de kurulduğu günden bu tarafa çok güzel çalışmalar yapmakta ve gerçekten girişimcilerin burada belli bir seviyeye getirerek buradan mezun etmekte. Tabiri caizse ve bence de bu görevini önemsemelidir. Hakikaten burası bir okul olmalıdır. Bu okulda belli bir seviyeye gelen, mezuniyeti hak eden insanlara oradan mezun ederek daha iyi yatırım yapabilecekleri, daha iyi istihdam oluşturabilecekleri alanlara göndermek zorundayız. Bu açıdan Avrupa Birliğinin yapmış olduğu bu projeyi ben de önemsiyorum. Hakikaten büyük bir proje.” İfadelerine yer verdi.  

TAŞYAPAN: PARA SAHİBİ, AKIL SAHİBİ İNSANLARDIR

Fiziki mekânın önemine değinen Taşyapan, “Ama bu fiziki mekân içerisine nitelikli yatırımcının gelmesi, bu yatırımcıların teknik destek ve daha iyi bir yatırımcı haline gelmesi, kendi konumlarını daha iyi, daha ileriye dönük kendini geliştirici çalışmalar yapacak seviyede desteklenmesi ve yatırım kültürün kendilerine kazandırılabilmesi, nasıl ayakta durabileceklerinin orada üretilebilmesi bence daha önemlidir. Onun için projenin teknik destek kısmı bizim için daha da faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Burada İŞGEM’in gelişmesinde KOSGEB’in katkıları çok büyük. Bizler yatırımcı değiliz. Yatırımcılara da her yerde söylüyorum. Para sahibi, akıl sahibi insanlardır. Hatta bizlerden de akıllılardır. Bunu da açık yüreklilikle her zaman söylüyorum. Ama onların işlerinin kolaylaştırmak bizim görevimizdir. Onlar yatırımı zaten yapacaklar. O akıllarını kullanacaklar. Nerde yatırım yapacaklarına karar verecekler. Bugün ilimizdeki şartlar, yatırımcı kuruluşlarımız ve yatırımcıyı destekleyen kuruluşlarımız fevkalade bir seviyededir. Gerek kalkınma ajansımız, gerek KOSGEB, gerek TDK gibi kurumlarımız, gerek Teknokent, gerekse de 30 yılı aşkın bir süredir ilimizde verdiği hizmetle üniversitemizde oradaki yetişkin insanlarımız ilimizin bu işlerde belirli bir seviyede ve belirli bir seviye üzerinde olduğunu göstermektedir.” Diye konuştu.

 

“GİRİŞİMCİLERE DESTEK VEREN KURUMLARIN ARKASINDAYIZ”

Her türlü kolaylığı sağlamak zorunda olduklarını dile getiren Taşyapan, “Gerek fiziki mekânlarda, gerekse bürokratik işlerin azaltılmasında, gerekse de yüreklendirilmeleri konusunda bizlerde valilik olarak hem girişimcilerimizin hem de girişimcilere destek veren kurumların arkasındayız ve destekçileriyiz. Onun için burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Böyle bir projenin ilimizde uygulanmasından ve bu uygulamanın açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeyi ilimize başarılı bir şekilde uygulayacağız. Sonuçları hem ilimizi hem insanlarımızı mutlu eder bir hale getirecek ve bu proje bizlere ayrıca daha büyük projeler ile Avrupa Birliği projelerinden faydalanma yeteneklerimizi geliştirecek ve bize de aynı zamanda teknik destek vermiş olacaktır. Bu vesileyle projenin ilimize, girişimcilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklince konuştu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim