Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek,’ ‘Faşizme karşı omuz omuza,’ ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atarak Feqiye Teyran parkına kadar yürüdü. KESK, ‘İnsanca Yaşam, Güvenceli İş-Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye’ talebiyle başlattıkları grevin Edirne'den Kars'a, Ardahan'dan Hakkâri’ye, Van'dan İstanbul'a, Antalya'dan Trabzon'a, İzmir'den Diyarbakır'a kadar tüm illerde devam edeceğini bildirdi.

 

ÜLKE GENELİNDE DEVAM EDECEK

 

KESK yaptığı açıklamada, başlattıkları genel grevin bugün de ülke genelinde uygulanacağını belirtti. KESK, “Kamu yararının ortadan kaldırılmasına, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, performansa göre ücretlendirmeye, esnek, güvencesiz, kuralsız çalışmaya, siyasi kadrolaşmanın son durağı ‘hükümet memurluğuna’, iş ve ücret güvencemizin adım adım ortadan kaldırılmasına karşı ‘insanca yaşam, güvenceli iş-güvenli gelecek, demokratik bir Türkiye’ için grevdeyiz” dedi.

“HÜKÜMET TAKSİMİ DUYSUN”

 

Van’da gerçekleştirilen grev yürüyüşü Feqiye teyran parkında son buldu. Feqiye teyran parkında kalabalık adına basın açıklamasını KESK Van Şubeler Platformu Başkanı Nizamettin Bağlan okudu. Bağlan, Yoksulluğun adaletsizliğin hukuksuzluğun hüküm sürdüğü, emeğin hakkının yok sayıldığı bir ülkede geleceğe güvenle bakamadıklarını söyledi. Bağlan, “21 Mayıs tarihinde aldığımız kararla 2 gündür uyarı grevi gerçekleştiriyoruz. Her türlü baskıya rağmen sesini yükselten KESK olarak bu tavizlerimizden de vazgeçmeyeceğiz. Gezi parkı direnişiyle ülkenin dört bir tarafına yayılan halk öfkesi ve direniş, yıllardır mahkûm edildiğimiz neoliberal yağma ve talan düzenine karşı açılmış bir bayraktır. Yaşamını ve geleceğini savunan tüm halk kesimleri gibi kamu emekçileri de geleceğine yaşam alanlarına sahip çıkma kararlığındadır. Taksim direnişçilerine sonuna kadarda destek vereceğiz. AKP hükümetini de Taksimde halkların dile getirdiği bu uyarıyı dikkate alması ve duymasını istiyoruz. Halkımızı da bu süreci hak ve özgürlüklerimiz lehine genişletecek bir biçimde örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.” dedi.

 

SİVEREK'TE KESK ÜYELERİ EYLEM YAPTI

 

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, bir günlük iş bırakma eylemi yapan KESK üyeleri, yürüyüş yaparak hükümeti protesto etti, Gezi Parkı protestocularına destek verdi. KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, öğle saatlerinde Camikebir Mahallesi'nde bulunan Eğitim Sen binası önünde toplanarak yürüyüşe geçtiler. Kanlıkuyu Meydan'ına kadar yürüyen sendika üyeleri, sık sık Gezi Parkı eylemlerini destekleyen ve hükümeti eleştiren sloganlar attı.

 

HAKKÂRİ’DE KESK ÜYELERİNDEN HALAYLI İŞ BIRAKMA EYLEMİ

 

Hakkâri’de Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyesi bir grup, hem Gezi eylemlerine destek hem de güvenceli istihdam ve ücret güvencesine dikkat çekmek için iş bırakma eylemi yaptı. Grup üyeleri, belediye binası önünde kurulan çadırın önünde davul-zurna eşliğinde halay çekti.



BİRLEŞİK KAMU- İŞ ANTALYA'DA YÜRÜDÜ

 

Antalya'da grev kararı alan Birleşik Kamu İş görenleri Sendikaları Konfederasyonu temsilcilikleri, Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişiklikleri protesto eden grup, Taksim Gezi Parkı direnişine de destek verdi.
Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan Birleşik Kamu-İş Antalya Temsilciliği'ne bağlı Eğitim-İş, Büro-İş, Tarım Orman-İş, Ulaşım-İş, Kültür Sanat-İş, Yerel-İş ve Genel Sağlık-İş üyesi 300 kişi, Işıklar Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
'G(ö)revdeyiz', 'Yaşasın grev hakkı', 'Bölünme Anayasasına hayır' yazılı döviz ve pankartları taşıyan grup, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Çapulcular burada, Tayyip nerede?' sloganları attı.

GEZİ PARKI EYLEMİNE DESTEK

 

Son bir haftaya damgasını vuran Taksim Gezi Parkı eylemlerine değinen Mehmet Balık, şunları kaydetti: "Kentlerimiz ABD ve Brezilya patentli gaz kokularına boğulmuştur. Gece yarıları polis cadde ve sokaklarda dolaşıp vatandaşa gaz bombası atmaktadır. Ülke adeta işgal günlerini yaşamaktadır. Halkını ve vatanın seven Cumhuriyet Polisi'ne çağrımızdır; ABD emperyalizminden emir alanların size verdiği yasadışı emirleri uygulamayın. Bunu yaptığınız takdirde korkmayın, arkanıda Türk milleti olacaktır." Grup grev halayının ardından dağıldı.

 

MANİSA’DA KAMU ÇALIŞANLARI GREVDE

 

Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına tepki gösteren KESK Manisa Şubeler Platformu’na bağlı sendikaların üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları ile hastanelerde greve gitti. 500 kişilik grup yürüyüş yaparak hükümeti protesto etti.
KESK Manisa Şubeler Platformu’na bağlı sendikaların üyeleri, siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Öğretmenevinin önünde bir araya geldi. Yaklaşık 500 kamu emekçisi Öğretmenevi önünden Manolya Meydanı’na kadar 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganları atarak yürüdü. Yürüyüş sırasında Taksim Gezi Parkı için düzenlenen gösterilerde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla da 'Hepimiz Çapulcu, Hepimiz Eşkiyayız', 'Her Yer Taksim Her Yer Direniş' sloganları atıldı. Yürüyüşü balkonlarından takip eden Manisalılar da alkışlayarak kamu emekçilerine destek verdi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim