ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ: Gelecek Partisi Van İl Başkanlığından ‘Çevre Yolu’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Gelecek Partisi Van İl Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yıllardır süregelen kentin en önemli sorununa değinerek; Van’ın çevre yolu ve 18.inci madde ile ağır imtihanı (ellere var da bize yok mu?) sözlerine yer verilerek şunlar kaydedildi: “2010 yılında ihalesi yapılan ve ardından çalışmalarına başlanılan Van çevre yolu 10 yıl geçmesine rağmen bir türlü yapılmadı. İlk başladığında kamulaştırma ile yapılacağı beklentisi olunan ve deprem sonrasında 18'inci madde ile yapılması kararı alınan çevre yolu bu karar ile tam anlamıyla arapsaçına dönmüştür”

İŞTE SON YILLARDA YAPILAN ÇEVRE YOLLARI

Açıklamada, son yıllarda yapılan çevre yolları örnekleri verilerek, kamulaştırma yapılamadan yapıldığını örnek gösterilerek şunları ifade edildi: “Aslında bakıldığında ülkemizde onlarca ilde yapılan çevre yollarının kamulaştırma ile yapıldığı görülmektedir. İşte bu illerden bazıları; Bitlis Çevre Yolu, Bitlis Tatvan Çevre Yolu, Hakkâri-Yüksekova Çevre Yolu, Batman Güney Çevre Yolu, Batman Kuzey Çevre Yolu, Mardin-Kızıltepe Çevre Yolu, Erzurum-Oltu Çevre Yolu, Siirt Çevre Yolu, Malatya Çevre Yolu, Gaziantep Çevre Yolu, Amasya Çevre Yolu, Bursa Çevre Yolu, Konya Çevre Yolu, Uşak Çevre Yolu, Karadeniz (Zonguldak, Bartın, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin) Sahil Yolu, Rize Güney Çevre Yolu” 

“VAN ÇEVRE YOLU HALEN YERİNDE DURMAKTADIR”

“18’inci madde ile yapılması kararı alınan Van çevre yolu geçen 10 yılda hem ilimizin ekonomisine hem de vatandaşlarımıza ciddi mağduriyetler yaşatmaktadır. 18’inci maddeden kaynaklı vatandaşları karşı karşıya getirmektedir. Yani devlet kendi sorumluluğunu vatandaşların sırtına yüklemektedir. Maliyet açısından bakıldığında Van çevre yolunun yapım maliyetini arttıran Tünel, viyadük vb. sanat yapılarının gerektirmediği belki de söz konusu 62 kilometre çevre yolunun en düşük maliyet ile yapılması söz konusu iken; maalesef yukarıda belirdiğimiz yapımı tamamlanan diğer illerin çevre yollarının çok yüksek maliyetlerle tamamlandığı görülmüş olup ancak söz konusu Van çevre yolu halen yerinde durmaktadır”

“18’İNCİ MADDE İLE YAPMA ISRARINIZ NEDEN VE NİÇİN?”

Son olarak açıklamada şunları kaydedildi: “Şu an yapım için en büyük engelin 18.’inci madde ile yapılması planlanan çevre yolunun, vatandaşlarımızın haklı olarak yaptığı itirazlar gerekçe gösterilmekte ancak bunu dile getiren siyasetçiler bu vatandaşlarımızın uğrayacağı hak kayıplarından hiç bahsetmemektedirler. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu kadar avantajlar olmasına rağmen şimdi Van halkı adına soruyoruz; İlimizi ve vatandaşlarımızı bu denli ciddi sıkıntılara sokan çevre yolunun 18’inci madde ile yapma ısrarınız neden ve niçin? Söz konusu olan çevre yolunun yapımı vatandaşlarımızı mağdur etmeden ne zaman tamamlanacaktır?”

Editör: TE Bilisim