Tunceli'de arıcılık yapan Ali Rıza Taşgın, modern yöntemler yerine yaklaşık 100 yıldır kullanılan ve söğüt dallarından örülen kovanlarda doğal bal üretiyor.

 

Ovacık ilçesinin Aşağı Torunoba köyünde yaşayan Ali Rıza Taşgın (36), bir süre önce, ailesinin nesiller boyunca yaptığı mesleği sürdürmek ve geçimini sağlamak amacıyla köyde arıcılık yapmaya başladı. Başladığı ilk dönemde modern yollarla arıcılık yapan Taşgın, daha sonra hem ürettiği balın herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tamamen doğal olması hem de ailesinin nesillerdir yaptığı geleneksel arıcılığı yaşatmak için eski yöntemlerle bal üretmeye başladı. Modern kovanlar yerine ailesinin yaklaşık 100 yıldır kullandığı eski kovanları tercih ederek arıcılık yapan Taşgın, bu yöntemle hiçbir kimyasal ya da katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal bal üretebiliyor. Taşgın'ın kullandığı kovanlar, önce söğüt dalları ile örülüyor, ardından kovanların dış kısmı balı etkilemeyecek şekilde hayvan dışkısı ve külün birleşmesiyle elde edilen bir karışımla sıvanıyor. Böylece arılara bal üretebileceği doğal kovanlar sağlanıyor.

 

"DOĞAL ARICILIK YAPMAYA KARAR VERDİM"

Arıcı Ali Rıza Taşgın, yaptığı açıklamada, arıcılığa daha önce başlamasına rağmen yaklaşık 3 yıldır geleneksel yöntemlerle arıcılık yaptığını ifade etti. Eski yöntemle üretim aşaması ve sonrasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için sağlıklı bal üretildiğini belirten Taşgın, şöyle devam etti: "Yıllardır arıcılıkla uğraşıyorum. Son 3 yıldır da doğal arıcılık yapıyorum. Atalarımızın da yaptığı bir arıcılık yöntemini kullanıyorum. Bu işi yaparken insanlara mahcup olmamak gerekiyor. O sebeple hem eski arıcılık geleneğini sürdürmek hem geçimimi sağlamak hem de insanlara mahcup olmamak için doğal arıcılık yapmaya karar verdim."

 

TAŞGIN: KOVANLAR BAKTERİ BARINDIRMIYOR

Yaklaşık 40 kovanı olduğunu ve hiç modern kovan kullanmadığını anlatan Taşgın, şunları kaydetti: "Eski yöntemde kovanları hayvan dışkısı ve kül karışımıyla yapıyoruz. Herhangi bir ilaç kullanmıyoruz. Bu kovanlar, modern kovanlara göre daha kullanışlı. Kül, kovanların güvelenmesini önlüyor. Bu kovan, gübreden yapıldığı için nem de tutmuyor. Diğer kovanların bakımı zor. Bu kovanın sadece tozunu alıyoruz, geri kalanını arı propolisle sıvadığı için hiçbir bakteri barındırmıyor. Bu sayede hem geleneksel yöntemlerin kaybolmaması için çabalıyoruz hem de sağlıklı bal üretiyoruz." Taşgın, ürettiği ballara yoğun talep olduğunu da sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim