Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), 2014 yılı için açıkladığı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ (GMDP) bilgilendirme çalışmaları kapsamında Bursa'da iş adamlarına anlattı. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, TRB-2 bölgesine yatırım yapacak yatırımcıların İstanbul ve Kocaeli’nden 22 kat daha avantajlı olduğunu dile getirdi. Demirci, BTSO binasında yaptığı sunumda, Bursa iş dünyasını avantajlarla dolu olan TRB2- bölgesine yatırıma davet etti. Van, Hakkari, Muş ve Bitlis illerinde yatırım yapacak firmalara 2 milyon liraya kadar destek vereceklerini belirten Demirci, bölgeye büyük ölçekli yatırımcıların gelmesini istediklerini dile getirdi. 6. bölge teşviklerinden bahseden Demirci, "Teşvik belgesi almanın şartı, yatırım tutarının 500 bin TL ve üzerinde olması. İşçi prim payı ödemesi ve işveren pirim payı destekleri var. Faiz indirimi var. 1. ve 2. bölgede faiz indirimi yok. 3. bölgeden başlıyor ve en yüksek indirim 6. bölgede oluşuyor" dedi.

Sadece 6. bölgeye has iki destekten de bahseden Demirci, şöyle konuştu:
"Gelir vergisi ve stopaj desteği var. Yani işçilerinize ödediğiniz ücretin gelir vergisi stopajı 6. bölgede yok. Bir de sigorta pirim işçi payı 6. bölgede ödenmiyor. Bu tabii işçi maliyetleri açısından ciddi bir avantaj sağlıyor. Üst limiti 2 milyon liralık bir program ilan ettik. Tekstil konusunda Bursalı iş dünyasını rekabet avantajını yakalamak için bölgeye davet ediyoruz. Bir şekilde dışa açılmaları gerekiyor. Maliyet düşürücü, rekabet avantajını yakalayıcı yerlere gitmeleri lazım. Bu tekstilin önündeki sorunlardan birisidir. Bölgenin sektöre sunduğu avantajlar, diğer ülkelerde aranan avantajlardan daha iyidir."

TEKSTİL KENT PROJESİ

Tekstil kent projesinden bahseden Demirci, "Bu, Kalkınma Bakanlığının İl Özel İdare bünyesinde verdiği bir destektir. 34.5 milyonluk bütçesi var. Ağustos ayında da tamamlanmasını bekliyoruz. Normal şartlar altında haziran ayında üst yapısı bitmiş olacak. Ama doğal gaz bağlantıları ile birlikte ağustos ayında tamamen hizmet girmeyi hedefliyoruz. Burada kapalı yer tahsisleri söz konusu. Bunların alanları sınırlı. 750 ile bin 500 metrekare. Daha büyük yatırımcılara ise arsa tahsisinde bulunuyoruz. 5 dönümden 70 dönüme kadar, gerekirse 100 dönüme kadar arsa tahsisi yapabiliyoruz. Bu arsa tamamıyla alt yapısı tamamlanmış bir şekilde yatırımcının hizmetine sunulmuş olacak" ifadelerini kullandı. Yenilebilir enerji konusunda güneş enerjisinin önemli olduğunu ifade eden Demirci, "Bölgenin ciddi bir güneş enerjisi potansiyeli olduğunu ve Konya'dan sonra en yüksek kotanın Van'a verildiğini görüyoruz. Aynı zamanda yatırımcı ilgisi var. Yenilebilir enerji konusunda 4 ilin ortalaması, Türkiye ortalamasının üzerinde. Enerji verimliliğini etkileyen faktörlerden birisi yükseklik faktörüdür. Daha az rakımlı yerlerde üretilen enerji ile Van rakımında üretilen enerji arasında daha işin başında yüzde 25'e yakın verimlilik farkı ortaya çıkıyor. Bu da bölgeyi yenilebilir enerji bakımından önemli bir potansiyel halinde getiriyor" dedi. 

Editör: TE Bilisim