ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ÖMER AYKAÇ/HAKİM İNALÖZ- Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Covid-19 (Koronavirüs) sürecinde farklı ülkelerden taşınarak yurda getirilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına haftalar süren bir ev sahipliği yaptı. Toplam 4 ülkeden yüzlerce vatandaşı 14 günlük karantina sürecinde ağırlanırken Türkiye’deki en muhteşem ev sahipliklerinden birisi Van’da sergilendi. Müdür İnanç ve ekibi gelenlerin hiç unutamayacakları güzellikleri yaşatan kurum ve çalışanları olarak alkış aldı.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıktıktan sonra Mart ayı ile birlikte Türkiye’de yayılmaya başlayan Covid-19 (Koranavirüs) salgını süresince Türkiye’de tam bir seferberlik ortaya konuldu. Dünyanın dört bir yanında ülkelerden ve şehirlerden çıkışlar yasaklanırken Türkiye başka ülkelerdeki vatandaşlarını yurda getirmek için olağanüstü bir seferberlik ortaya koydu. Diğer ülkelerin aksine vatandaşlarını özel uçaklarla ülkeye getiren Türkiye Cumhuriyeti, okulların tatil olduğu süreçte ülkeye gelen tüm vatandaşları 14 günlük karantina sürecini geçirmek üzere 81 kentteki KYK yurtlarına yerleştirdi. Van’da da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda bugüne kadar 4 ülkeden tam 656 vatandaş ağırlandı. Bu süreçte vatandaşların tüm ihtiyaçları karşılanıp karantina süreçleri tamamlanmaları beklenirken Van’da ise tüm illerden farklı bir misafirperverlik ortaya kondu. Van’da otel konforundaki odalarda sürelerini tamamlayan vatandaşlar, İl Müdürü Nevzat İnanç’ın hemen her gün ziyaret ederek ilgilendiği süreçte müdürlük personelinin özverisi ve misafirperverliği ile unutulmaz günler yaşadı. Her gün farklı etkinliklerin yapıldığı, müthiş bir ilgi alakanın gösterildiği vatandaşlar Van’dan mest olmuş şekilde ayrılırken, Van bu süreçte de dillere destan misafirperverliğini ortaya koymuş oldu.

SÜREÇ BOYUNCA VAN 656 KİŞİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Dünyada geçtiğimiz Aralık ayından bu yana konuşulan Türkiye’de de Mart ayından beri devam eden Covid-19 (Koronavirüs) salgını süresinde Van yurtdışından getirilen vatandaşların misafir edilmesi konusunda sıradışı bir ev sahipliği düzenledi. Salgın süresinde 75’i Kazakistan, 189’u Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden. 249’u Umman’da, 143’ü de Suudi Arabistan’dan olmak üzere 4 ülkeden toplam 656 Türkiye vatandaşı karantina için Van’a getirildi.

5 YILDIZ KONFORUNDA AĞIRLANDILAR

Tüm illerde yapılan bu ev sahipliği Van’da çok farklı bir şekilde sürdü. Özel uçaklarla kente gelen diğer ülkelerdeki vatandaşların ev sahipliği ile ilgili süreçleri havalimanı ile birlikte başlatıldı. Van’a iner inmez kontrolleri yapılan vatandaşların yurtlarımıza sevkleri, Van Büyükşehir Belediyesine ait otobüsler ile KYK yurtlarına yapıldı. Van’a her gelen misafir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan etkinlikler ile karşılandı. Kimi zaman müdür İnanç kimi zaman da müdürlük personeli tarafından karşılanan kendilerine tahsis edilen odalara yerleştirildi. Vatandaşa kalacakları odalara Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından sağlık, çeşitli ikramlık ve temel ihtiyaç malzemeleri bırakıldı. Odaları otel konforunda hazırlanan, temizliği ve tam donanımı ile dikkat çeken yurtlarda kalan vatandaşlar her seferinde yaşadığı memnuniyeti paylaşmayı ihmal etmedi.

İNANÇ VE EKİBİ TÜM ÖZEL GÜNLERDE ORADAYDI

Süreç boyunca yurtlarda sadece ev sahipliği yapmakla yetinmeyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ve ekibi bu süreçte bireysel olarak da müthiş bir seferberlik haliyle çalıştı. Yurtlardaki tüm dini, milli ve özel günlerde etkinlikler ile Van’da kalan vatandaşlara moral olan müdürlük personeli bir çoğunda bizatihi Nevzat İnanç’ın katılmıyla Van’a gelenlerin unutmayacakları anların hazırlayıcısı oldu. Yurtlarda kalan ve doğum günü olan tüm vatandaşala Doğum Günü Sürprizi yaparak mutluluklarına ortak olan il müdürlüğü bununla birlikte Kazakistan, Kuzey Kıbrıs, Umman ve Suudi Arabistan’dan gelen annelere salgın sürecinde anneler günü sürprizi yaparak günleri kutlayıp, annelerimiz adına yurtların bahçesinde fidan dikimi gibi anlamlı etkinlikleri de hayata geçirdi.

YURTTA DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

Süreç boyunca Karantina süresini Van’da dolduran ve Van’dan ayrılmadan önce duygularını dile getiren  Muhammet Yaşar adlı bir vatandaş, “Bizim için güzel bir anı oldu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, devletimize, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Van Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Osman Uçar’a, bize burada emek veren herkese teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar bir de burada doğum günü kutladık. Benim için bir sürpriz oldu. Emeği geçen herekse teşekkür ediyorum” dedi.

RAMAZAN’DA DAVUL ÇALDI, ÇOCUKLAR ÇOCUK OLDU

“14 günlük karantina sürelerini geçiren vatandaşlar ramazan ayı münasebetiyle hergün sahurda ramazan davulcusu, iftarda ezan okutma gibi etkinliklerle misafir edildi. İl Müdürü İnanç, Ramazan boyunca da karantina yurtlarında zamanını vatandaşlarla geçirmeye çalışırken zaman zaman vatandaşlara moral vermek adına Ramazan davuluyla vatandaşları sahura kaldırdı. Misafir edilen çocuklarla, engelli vatandaşlarla özel olarak ilgilenen İnanç, aynı zamanda 23 nisan ile 19 mayıs bayramlarında il müdürlüğü tarafından vatandaşlar için konserler ve etkinlikler düzenleyerek moralleri üst seviyede tuttu.”

EN ANLAMLI KARANTİNA SÜRECİNİ YAŞADILAR

Van’daki karantina günlerinde neredeyse her günü dolu dolu geçiren vatandaşlar fidan ekimi, etkinlikler, kutlamalar dışında Van’da aynı zamanda kitap okuyarak da zaman geçirdi. Süreç boyunca vatandaşlara Valilik tarafından gönderilen kitapları dağıtarak bu süreçte kitap okumayı da teşvik eden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından 14 gün boyunca karantina günlüklerini yazabilecekleri anı defteri oluşturmalarını sağladı. Bakanın vatandaşlarımıza yolladığı mektubunu misafirlere ulaştıran müdürlüğe Van’dan ayrılan vatandaşlar da mektuplar ve teşekkür kartları bırakarak teşekkür etti.

KORKUYLA GELDİK, HUZURLA AYRILIYORUZ

Odalarında bıraktıkları notlarında Van’daki karantina sürecindeki yurtlara geldiklerinde korku, çaresizlik içinde olduklarını ve salgın nedeniyle oldukça tedirgin bir şekilde geldiklerini söyleyen vatandaşlar buna rağmen bu süreçte unutlmaz zamanlar yaşadıklarını söyledi. Bir vatandaş bıraktığı mektubunda “Böyle harika bir ekip görmedim” derken karantina sürecinin her gününde bir çok güzellik yaşadıklarını ve müthiş bir rahatlık ile kentten ayrıldığını dile getirdi.

İNANÇ: ELİMİZDE GELENİ YAPTIK

Karantina süreci bittikten sonra tüm vatandaşların kentten ayrılması sonrası bu süreci değerlendiren ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise bu sürece dair şu ifadelere yer verdi, “18 Nisan'da Kazakistan'dan gelen 75 misafirimizi, 19 Nisan'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inden gelen 189 misafirimizi, 23 Nisan 2020 tarihinde Umman’dan gelen 249 vatandaşımızı ağırladık. Hemen akabinde de Suudi Arabistan’dan gelen 143 vatandaşlarımızı Süleyman Şah Erkek Öğrenci Yurdu ve İmam Şafii Erkek Öğrenci Yurtlarımızda ağırladık. İlk geldikleri günden çıkış yapacakları güne kadar elimizden geldiği kadar ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamaya çalıştık.”

“ONUR VE GURUR VERİCİ BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

“Çok şükür memleketlerine uğurladığımız güne kadar herhangi olumsuz bir durum yaşamadık. Misafirlerimiz memnun bir şekilde ayrılıyorlar. Bu sürecin baş mimarı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ülkemiz adına onur ve gurur verici bir süreç yaşıyoruz.  Misafirlerimizi burada devletimizin tüm imkânları ile ağırlamaya çalıştık. Bu anlamda bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve bakanlık yetkililerin talimatıyla bizler burada üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye çalıştık. 14 günlük karantina süreçlerini yurtlarımızda geçiren vatandaşlarımızın doğum günlerini kutladık, il müdürlüğümüz personelleri tarafından vatandaşlarımız için farklı tarihler arasında konserler düzenledik. Yine yurtlarımızda kalan annelerimize Sayın Bakanımızın Selamlarını ileterek Anneler Gününü kutladık. Annelerimiz adına yurtlarımızın bahçelerinde kendi isimlerine ait birer fidan dikim etkinliği gerçekleştirdik.”

DESTEK VERENLERE ÖZEL TEŞEKKÜR

“Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlarımız için yurtlarımızda her vakitte ezan okuma, sahura kalkmaları için davul çalma gibi birçok farklı etkinlikler ile vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Bu duygu ve düşüncelerle bu sürecin en başından beri desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez’e, AFAD İl Müdürümüz Osman Uçar’a, Kızılay Van Şube Başkanımıza ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyoruz." Şeklinde konuştu.”

Öte yandan Van’dan ayrılan her misafir giderken büyük bir mutluluk, şükran ile ayrılırken duygularını ifade eden vatandaşların tamamı bu süreçte yaşadıkları güzellikleri unutmayacaklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim