Trabzon İl Genel Meclisi üyeleri, Van’dan Trabzon’a giden meclis üyelerine yönelik düzenledikleri iadeyi ziyaretlerinin ardından Van Valisi Münir Karaloğlu’nu da ziyaret ettiler. Ali Paşa Toplantı Salonu’nda meclis üyeleriyle bir araya gelen Vali Karaloğlu, bir süre kendileriyle sohbet etti. Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Karaloğlu, Türkiye’nin son 30 yıldır üzücü olaylar yaşadığını belirtti. Bu olayların ülkenin kalan kısmına bazen yaşandığı gibi, bazen yaşandığının ötesinde yansıtıldığını anlatan Vali Karaloğlu, “Ne buradakiler ne de oradakiler buradakilerine empatiyle bakmadı. Bakabilseydik belki bu sorun o kadar uzunda sürmeyecekti. Şimdi Trabzon’da biz olaya nasıl yaklaştık sadece gelen şehit cenazeleri üzerinde değerlendirdik. Burada yaşayan insanlar bir şeyler yaşıyordu aslında. Sorunlar vardı, bazı şeyler yaşanıyordu, ona dönüp bakamadı. Niçin bakamadı? Çünkü bugün başka zaviyeden bakıyorduk. Ama şuanda tabi Türkiye’nin içinde bulunduğumuz huzur ortamında çözüm sürecinde bu gidiş gelişi arttırmamız lazım” dedi.

“BU KAMBURDAN KURTULMAK LAZIM”


İnsanın gözüyle gördüğünün dışında bir şeyin olmadığını ifade eden Vali Karaloğlu, “Şimdi ben gelip Trabzon’da 3 gün konferans versem şuanda edindiğiniz Van’daki izlenimi edinmeniz mümkün değil. Onun için bu gidiş gelişi arttırmamız lazım. Bunu teşvik etmemiz lazım. Buradan insanların oraya gelmesi oradan insanların buraya gelmesi bunu teşvik etmemiz lazım. Ben dışarıdan gelen herkese soruyorum Van ile ilgili görüşlerini hep de umduklarının ötesinde bulduklarını dile getiriyorlar. O zaman niçin bunları teşvik etmeyelim, arttırmayalım. Buna ihtiyaç var. Biz tulumba tatlısı değiliz bir makineden çıkalım, her konuda aynı düşünelim. Böyle bir şey yok. Ben kendi kardeşlerimle anlaşamıyorum, sizde anlaşamıyorsunuz, aynı annenin aynı babanın çocukları da anlaşamıyor. Yüzde 50 yüzde 60 anlaşıyorsunuz. Tabii ki toplumda farklı fikirler olacak, farklı siyasi partiler olacak, farklı gruplar olacak ama bu bizim bira araya gelmemize engel değil. Bence teşvik edici aynı zamanda. ‘Bir gidelim BDP’li Ali Kalçık ne düşünüyor ne diyor’ Ali Kalçık’ın da demesi lazım ‘Ya Karadenizli kardeşim neden hala tepkili. Bir gidelim Karadenizli kardeşlerimize bu işin böyle olmadığını bizim bu ülkeye sevgimizin, saygımızın, birliğimizin ve beraberliğimizin ortak beraber yaşama irademizin bir anlatmamız lazım’ demesi gerek. Onun için çok anlatmamız çok konuşmamız gerek. Medeni ölçüler içerisinde artık Türkiye’nin bu kamburundan bu yükünden kurtulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GEREKİRSE BAŞIMIZI TAŞIN ALTINA KOYARIZ”


Trabzonlu meclis üyeleri ise, bu acıyı hep birlikte hissettiklerini dile getirerek, “İnşallah ümit ediyoruz ki bu süreç ile birlikte bundan sonra hiçbir annenin hiçbir babanın hiçbir köyün gencecik çocuklarını toprağa vermemesini diliyoruz. Gerekirse başımızı taşın altına koymak hepimizin boynunun borcudur. Şehit cenazeleri üzerinde kimse siyaset yapmalı. Çünkü bu toplum yıllardan beri her cephede savaşarak bu toprakların sahibi olmuştur. Üzülerek söylemeliyiz ki bu kutuplaşmalara bizim siyasetçiler tarafından kullanıldı. Fırsata dönüştürüldü bunun önüne hepimizin geçmesi önemlidir. Önemli bir süreç başlatıldı ve buna sahip çıkmak gerekir ayrıca sonuca ulaşmak gerekir” dediler.


Yapılan konuşmanın ardından Van Valisi Münir Karaloğlu’na ‘Bize Her Yer Trabzon’ yazılı atkı ile Trabzon’a has yapılan tahtadan terlik hediye edildi. Van Valisi Münir Karaloğlu ise tüm meclis üyelerine Van ile ilgili hediyeler verdi. Ziyaret hatıra fotoğrafının çektirilmesi ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim