HDP Van milletvekili Kemal Aktaş’tan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a soru önergesi. Aktaş geçtiğimiz haftalarda IŞİD’i lanetleyen ve daha sonrasında yurt dışına gitmek zorunda kalan Deniz Naki’yi Bakan Kılıç’a; “Deniz Naki adlı futbolcunun “Dersimli, Alevi ve Kürt olduğu” gerekçesiyle sürekli tehdit ve hakaretlere maruz kaldığını belirtmesine rağmen neden gerekli tedbirler alınmamıştır?” şeklinde sordu.

Deniz Naki’nin yaşadıklarından dolayı yurt dışında gitmek zorunda kaldığını belirterek şu sözlere yer verdi. “Türkiye’de demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlememesi, toplumsal yaşamın her alanında çeşitli sorunların yaşanmasına yol açmaktadır. Toplumsal yapının çoğul ve farklılıklardan oluşmasına rağmen; yasal düzenlemeler ile toplumsal- siyasal yaşam bu farklılığı gözeterek düzenlenmediğinden, çeşitli farklılıkları olan toplumsal kesimlerin ve bireylerin yaşamları daha da zorlaşmaktadır. Yaşamın her alanında kendini gösteren bu zorluk son zamanlarda spor alanında daha belirgin olmaya başlamıştır. Geçtiğimiz günlerde Türkiye profesyonel futbol liginde top oynayan Deniz Naki adlı futbolcunun yaşadıkları basına yansımış ve oynadığı kulübü terk ederek yurt dışına gitmek zorunda kalmıştır.” Sözlerine yer verdi.

AKTA: YÜRÜTÜLEN BİR SORUŞTURMA VAR MI?

Aktaş sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Deniz Naki adlı futbolcunun “Dersimli, Alevi ve Kürt olduğu” gerekçesiyle sürekli tehdit ve hakaretlere maruz kaldığını belirtmesine rağmen neden gerekli tedbirler alınmamıştır? Deniz Naki adlı futbolcunun inancı ve etnik kimliği gerekçe gösterilerek saldırıya uğraması ile ilgili tarafınızdan yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Deniz Naki adlı futbolcunun yaşadıklarının, sanatçı Ahmet Kaya’nın 1999 yılında yaşadıklarıyla bir benzerliği olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer benzerlik varsa aradan geçen 15 yıla rağmen halen bu ırkçı ve ayrımcı söylemlerin sürmesini neye bağlamaktasınız? Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi adlı 6222 sayılı yasanın çıkarıldığı 2011 yılından beri kaç kişi ve kaç kulüp hakkında; hangi suçlardan soruşturmalar açılmıştır? Ne tür cezalar verilmiştir? Irkçılık, ayrımcılık ve nefret suçu gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan kişi ve kulüp var mıdır? Varsa sayısı nedir? Deniz Naki’ye yapılanları nefret söylemi ve nefret suçu olarak görüyor musunuz? Hükümet yetkililerinin Dersim’de 1937-38 yaşananları ve Alevilerle ilgili yapmayı düşündüğü düzenlemeleri gündeme getirdiği bir zamanda böyle bir saldırının yaşanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Deniz Naki’nin tekrar kulübüne dönmesi için yürütmeyi düşündüğünüz bir çalışma var mıdır? Bundan sonra da benzer olayların yaşanmaması için almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir?”

Editör: TE Bilisim