Çözüm süreci kapsamında PKK'lıların sınır dışına çekilmeye başlaması ardından, Van'da oluşturulan izleme komisyonunun üyeleri hazırladıkları raporu açıkladı.

Sınır dışına çıkan PKK'lıları izlemek için Mazlum-Der, Türkiye Barış Meclisi, İHD, KESK Şubeler Platformu, Tuyad-Der, Kurdi-Der, Göç-Der gibi STK temsilcilerinden oluşan 14 kişilik izleme komisyonu oluşturturdu. PKK'lıların çekilme sürecini takip eden komisyon üyeleri, Van'ın Çatak, Gürpınar, Başkale, Özalp, Saray, Çaldıran İlçesi kırsalında çekilme sürecini takip edip, rapor hazırladı. Hazırlanan o rapor düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Açıklamayı okuyan SES Van Şubesi Başkanı Yılmaz Berki, ilk çalışmalarını Çatak İlçesi'nden başlattıklarını belirterek, buradaki vatandaşların karakol yapımlarından ve korucu alımlarından dolayı rahatsız olduklarını söyledi. Özalp ve Saray köylerinde halkla yaptıkları görüşmeleri de aktaran Berki, “Köy halkı ölümlerin yaşanmasını istemediklerini, ne asker nede gerilla cenazesinin yeniden gelmemesi için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını belirttiler” diye konuştu.

RAPORDA PKK’LILARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ OKUNDU


PKK'lılarla görüşmelerini de aktaran Berki, süreçle ilgili görüşleri, talepleri, çekilme konularını dinlediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Herkes, siyasi partiler, medya ve STK’lar sorumluluk almalı. Sınır geçişlerinde kontrol sıkıntısını yaşadık. Bize, tek bir gerillanın şehit olması durumunda sürecin duracağını, Kürt halkının rehavete kapılmama konusunda uyararak, sürece kesin barış gözüyle bakılmaması gerektiğini, sorumluluğun artık siyasilerde olduğunu, kendilerine ve halka yönelik herhangi bir harekette misilleme haklarını kullanacaklarını belirttiler. Gürpınar İlçesi'nde yaptıkları incelemeleri de anlatan Berki, “Kırgeçite doğru hareket ederken 5 kişilik bir HPG gerilla grubu ile karşılaştık. Gerilla komutanı süreç ile ilgili görüşlerini heyetimizle paylaştı. İnsansız hava araçlarının keşif yaptığı, bazı noktalarda askeri güçlerin pusu attığı bundan dolayı 5 günlük yolu 7-10 günde aldıklarını bazı hassas noktalarda geçişlerin tamamlanmasına kadar bazı güçlerin durduğunu ve onların geçmesinden sonra bütün gerilla güçlerinin sınır dışına çekileceğini belirtmişlerdir” dedi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim