Van’ın Gevaş ilçesinde, Van Gölü yakınlarında bulunan belediyeye ait çöp depolama merkezinin turizme büyük zarar verdiği öne sürüldü.
Gevaş'ın turizm ilçesi olması nedeniyle mevcut çöp depolama merkezinin kötü bir izlenim verdiğini dile getiren Hasan Tağmat adlı vatandaş, çöplerin başka yere atılmasının daha doğru olacağını söyledi. Tağmat, “Gevaş, özellikle turizm alanında önemli ilçelerden biri. Buralara yerli ve yabancı birçok turist geliyor. Çöp toplama yerinin her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası’nın tam karşısında olması çok düşündürücü ama yıllardır bu çöp buraya dökülüyor ve hiçbir önlemde alınmıyor” dedi.

 

VATANDAŞ: YETKİLİLER DUYARSIZ DAVRANIYOR

Sorunu gerekli tüm kurumlara bildirdiğini ancak yine de hiçbir önlem alınmadığını belirten Tağmat, “Defalarca belediye başkanımıza söyledik ama çözüm bulunmadı. Buraya atılan çöpler buradaki tesislerde kötü bir görüntüye neden oluyor. Burayla ilgili daha önce İl Çevre Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe vermiştik ama yine çözüm olmadı. Burası SİT alanıdır dökülmemesi lazım. Bu poşetler adaya kadar gidiyor. Burası turistik bir yer, buraya çöp dökülmemesi lazım. Yazın sinekten, pislikten, kokudan durulmuyor. Artık bir ilgililer gerekeni yapsın ve bundan sonra buraya çöp dökülmesin” ifadesini kullandı.

 

BAŞKAN SEZER: VATANDAŞLARIMIZ SABIRLI OLSUNLAR

Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer de, “Keretaş mevkiinde bulunan çöp sahası (vahşi depolama) yeri, 2001 yılında belediye encümen kararıyla belirlenmiştir. O günden bugüne ilçemizin çöpleri vahşi depolama yerine gönderilmektedir. Zaman zaman bu çöplerin üstünü örtmek için kül veya toprakla kapatıyoruz ancak o günün yetkilileri çöp deposunu o bölgeye almaları bence etik değildi. Benim görev sürecinde Van Çevre Ve Orman İl Müdürlüğüne yapmış olduğumuz yazışmalar yeni bir çöp sahasını tespit etmek üzere ortaklaşa çalışmalar yapıldı ancak ilçemizin kültürel, tarihi, turistik ve tarımsal alan kapsamında olduğu için yeni yer Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce tespit edilememiştir. Süreçte gelen zamanın Valisi Sayın Niyazi Tanılır başkanlığında Van Çevre Birliği (VANÇEB) 2004 yılında kuruldu. Bütün belediyeler ve özel idareler birlik üyesi seçildi. Van Özalp karayolu üzerinde 410 dönüm hazine arazisi alınarak VANÇEB’e devredildi. Geri dönüşümlü katı atık fabrikası kurulması için Sayın Valimiz tarafından gerekli adımlar atıldı. VANÇEB birliğimizin şimdiki başkanı Sayın Valimiz Münir Karaloğlu’dur. Ben de birlik başkan yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Van Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından her ilçenin vahşi depolama yerlerinin devam edeceği karara bağlanmıştır. Katı atık fabrikası kuruluncaya kadar devam edecektir. Vatandaşlarımız sabırlı olsunlar, kısa sürede çöp istasyonları kurulup tüm ilçenin çöpleri Van’a katı atık fabrikasına gönderilecektir. Bazen hava şartları nedeniyle çöpteki hafif katı atıkları yani naylon poşet, kağıt gibi rüzgar neticesinde savursa da belediye ekiplerimiz tarafından temizleniyor, temizlenecektir. Çöplerin o bölgeye dökülmesinde vicdanen ben de rahatsızım ancak kanun ve kurallara uymak zorundayız” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim