Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve yaklaşık 700 yıllık olan Halime Hatun Türbesi ve Selçuklu Mezarlığı definecilerin hedefi haline geldi. Bozulan silueti uzun süredir tartışılmaya devam eden Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı tahrip edilmeye devam ediyor. Gevaş ilçesi için önemli bir tarih olan Kümbet ve Selçuklu Mezarlığı yıllardır birçok kez gündeme geldi ancak çeşitli tedbirler alınmasına rağmen tahribatın önüne geçilemedi. Gece bekçilerinin koruması altına alınan Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığında gün geçtikçe tahribat büyüyor. Gevaş Belediyesi Kültüm Müdürü Mihail Atik, mezarlığın tahrip edilmemesi için çağrıda bulunarak,  “Burası bir Müslüman Mezarlığı burada altın veya define olmaz.” Dedi.

 

 

TAHRİBAT BÜYÜYOR

Gevaş ilçesinde bulunan ve yaklaşık 700 yıllık olan Halime Hatun Türbesi ve Selçuklu Mezarlığı definecilerin hedefi oldu. Selçuklu Mezarlığı içerisinde bulunan ve bozulan silueti uzun süre tartışılan Halime Hatun Kümbeti de tahribatlardan nasibini aldı. Tarihi yapı, aynı zamanda aşıkların yazı tahtasına döndü. Ancak en çok şikayet edilen konu ise definecilerin tahribatı oldu. Hemen hemen her hafta birkaç mezarlık defineciler tarafından tahrip edilirken, bu tepkilere neden oldu. Vatandaşların da tepki gösterdiği tarihi yapıya gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi. Gevaş Belediyesi ise tahribatla ilgili çeşitli önlemler almalarına rağmen bunun önüne geçemediğini belirtti. Gevaş Belediyesi Kültür Müdürü Mihail Atik, alınan tedbirlere rağmen her geçen gün tahribatın devam ettiğini anlattı.

 

 

MÜSLÜMAN MEZARLIĞINDA DEFİNE OLMAZ

Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığının Gevaş için önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Kültür Müdürü Atik, “Burada sürekli olarak kazılar yapılıyor. Defineciler bu mezarlığı sürekli tahrip ediyor. Defalarca buraya bekçi dikmemize rağmen bir türlü baş edemedik. Bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Burası bir Müslüman Mezarlığı burada altın veya define olmaz. Yanlış bilgilendirme ve rivayetlerle buraların kazılması ve tahrip edilmesi kabul edilemez. Kümbet’in içerisinde bile kazı yapılmış. Duvarlar tahrip edilmiş, mezar taşları yerinden çıkarılmış. İnşallah vatandaşlarımız artık bunun bilincine varır. Burada altın veya define olmayacağını anlarlar. Çünkü Müslüman mezarlığında altın veya define olmaz. İnsanlarımız kendi tarihlerine sahip çıkmalı. Bu Kümbetin ve Selçuklu mezarlığının ciddi anlamda ilçemize katkısı vardır. Yüzlerce hatta binlerce turist bu tarihi görmeye gelmektedir. Bu şekilde tahrip edilmeye devam edilirse 20 yıl sonra buradaki tarih silinmiş olacak. Turistlerin ilçeye gelişi ekonomik anlamda da esnafımıza büyük katkısı vardır. Burada ekonomik kazanç elde etmek için kazılar yapılıyor. Ancak burada ekonomik kazanç elde edebilecekleri bir durum yoktur.” Dedi.  

 

 

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Duruma tepki gösteren vatandaşlar ise, “Bir an önce buranın eski haline dönüştürülmesini bekliyoruz. Birçok kez tahribata şahit olduk. İnsanlar kendi tarihlerine sahip çıkmıyor. Bu yetmiyormuş gibi sürekli kümbet ve etrafındaki Selçuklu Mezarları tahrip ediliyor. Define avcıları yüzünden çok sayıda mezar taşı yok oldu. Altın umuduyla mezarlar kazılıyor ve mezar taşları tahrip ediliyor. Şimdi de kümbettin içini kazıyorlar. Bu tarihi yapılara yazık günah. Bu tarihi kümbette ve mezarlara sahip çıkılması lazım. Van ve Gevaş için önemlidir. Selçukluların bu bölgede en önemli eserlerinden olan mezarlık ve kümbet maalesef tahrip ediliyor. Akdamar Kilisesi de Selçuklu Mezarlığı da bizim tarihi zenginliğimizdir. Ancak Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Kümbeti nedense Akdamar Kilisesi kadar değer görmüyor. Buradan vatandaşlarımıza çağrı yapıyoruz. Tarihimize sahip çıkalım ve tahrip etmeyelim. “Dedi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim