ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - HAMİT KARAKUŞ- Van’ın Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest)’ne hazırlandığı şu günlerde geçtiğimiz haftalarda iptal edilen Gezgin Fest bir kez daha gündeme geldi. Alışveriş Festivali’nin konuşulduğu lansman toplantısında gündeme getirilen o festivalle ilgili farklı STK’lardan ve Van Valisi’nden flaş söylemler geldi. Alışveriş Festivali’nin detaylarının konuşulduğu toplantının soru bölümünde konuşan bir STK temsilcisi o festivalin iptal edilmesine tepkisini dile getirdiği esnada kullandığı sözlere anında tepki geldi. Festivalin yeniden masaya yatırıldığı o görüşmelerde Vali’den önemli değerlendirmeler geldi.

SORU-CEVAP KISMINA ‘GEZGİN FEST’ DAMGA VURDU

Van Alışveriş Festivali’nin lansman toplantıda soru-cevap kısmında söz alan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Kapıköy Sınır Kapısı’nda ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Özgökçe, Kapıköy Sınır Kapısı’nda ulaşımla ilgili sorunların hala devam ettiğine ve İranlı turistlere yönelik yüksek otel fiyatları ve alışverişteki fırsatçılıkla ilgili problemlerin olduğunun altını çizdi. Özgökçe, yaşanan problemlerle ilgili kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğini ifade etti.

ÖZGÖKÇE: GEZGİN FEST İPTAL EDİLEMEZ

Gezgin Fest’in iptal edilmesi konusuna değinen Özgökçe, “Sayın Valim makamınızda sizinle bir görüşmemiz olmuştu. Van Valiliği tarafından yapılan basın açıklamasında “Gezgin Fest’e izin vermedik, iptal ettik” diye, açıklama yapıldı. Şimdi buradaki bütün paydaşlar, ne ben ne de buradaki paydaşlarım, Sayın Valim kusura bakmayın nede sizin gücünüz bir hafta içerisinde 100 bin insanı Van’a getirmeye yeter. O organizatör arkadaşımız geçen yıl 100 bine yakın konuk Van’a getirdi ve bu insanlar konaklama yaptı. Özür dileyerek söylüyorum birkaç yobazın söylemiyle ‘Gezgin Fest’ iptal edilemez. İptal edilirse, Van’a çok büyük bir ihanet olur. Van ve halkı kadirşinastır. Yapılan iyiliği ve kötülüğü de unutmaz. Sizden ricamız bir daha düşünün ve bir daha masaya yatıralım.” diye ifade etti.

BERGE: GEZGİN FEST’İN KENTTE KATKISI ÇOK OLDU

Gezgin Fest’in yapılmasıyla kentte katkı sağladığını belirten Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, “Gezgin Fest yapılmasıyla çok sayıda katılım oldu. Otellerimiz doldu, ilimiz ve ilçelerimiz tanındı. Gevaş’ta müthiş bir çalışma vardı. Bu anlamda bu duyarlılığı uyandırmamız lazım. Derneklerimiz ile birlikte ilimizin turizm şehri olduğunu belli kıstaslarımızın belli hassasiyetlerimizi koruyarak gideceğiz. Hepimize görev ve sorumluluklar düşüyor. Toplumumuzun hassasiyetlerini göz ardı etmeden kıstaslar halinde Valiliğin emir buyuracağı belli yöntemlerle bir kısıtlama getirilerek şekillendirilebilir. Gezgin Fest’in faydasının çok olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.

“ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN YÜZDE 80-90’I HAZIR”

Son olarak Shoppin Fest ile ilgili konuşan Berge, “Bütün üyelerimize 19 odamıza tümüne bunla ilgili yazışmaları hazırlayıp gönderdik. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak bugün itibariyle bütün esnafımızı kapı kapı gezeceğiz. Gelen misafirlerimize ilgi ve alakayı ve fiyat politikalarını doğru ve vicdanlı olarak değerlendireceğiz. Esnaf ve Sanatkârımızın yüzde 80-90’ı hazır. Festival ile ilgili çalışmalar yürüttük, festivalimizin ilimize katkı sunacağına inanıyoruz.” dedi.

GÜLER: KİMSE GEZGİN FEST’E KARŞI DEĞİL AMA..

Gezgin Fest’in iptal edilmesi konusuna değinen TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, “Başkanın kullandığı kelimeye katılmıyorum. Özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü diğer tarafta farklı bir söylem geliştirirse, şöyle bir dezavantajımızı söyleyeyim. Şahsım olarak fuar alanı işletiyorum. Geçen yıl İranlı sanatçılara konser alanı verdik. Şunu gördük İran tarafı rahatsız ediliyor. Fuar merkezi olarak İranlı sanatçılara fuar merkezini vermedik. Çünkü turizme katkısı değil de daha çok dezavantajını gördük. Gezgin Fest’e şöyle bir durum var. Geçen yıl İran’da yasaklı olan bir sanatçı sahneye çıkıyor. İranlıların bize söylediği şu oluyor. ‘Biz Urmiye’de konser yapsak İran, Türkiye’nin çok karşıt olduğu bir grubu getirip burada sahneye çıkartırsak sizin tepkiniz ne olur?’ Yani kimse Gezgin Fest’e karşı değil, ya da herhangi bir festivale karşı değil. Bunları göz önüne alınarak söylenmesi gerekiyor. Olayı siyasileştirmeden aslında ticari bakarsak asgari müşterekte uyuşup, bu işi yapabilme şansımız var.” diye ifade etti.

ÖZGÖKÇE: ÖZÜR DİLİYORUM

Güler’in açıklamasının ardından tekrar söz alan Özgökçe, “Başkanım haklısınız, söylemim biraz ağır oldu. Fakat biz gerçekten bu kentte turist getirmek için deyim yerindeyse göbeğimizi çatlatıyoruz. Siz fuar alanı çalıştırıyorsunuz, kentte ne kadar turist getiriyorsunuz, bunu sektör biliyor. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Söylemim biraz ağır oldu. Özür diliyorum. Basın yayın organı aracılığıyla sizin de bir demeciniz vardı, ‘Gezgin Fest iptal edilsin’ diye, eğer sektörden biri bunu yapıyorsa, diyecek bir şey bulamıyorum. Festivali gerçekleştiren organizasyon bu kentte bizim bugüne kadar yapamadığımız en büyük iyiliği yaptılar. Ona değinmek istedim.” diye yanıt verdi.

VALİ BİLMEZ’DEN GEZGİN FEST AÇIKLAMASI

Cevaben söz alan Van Valisi Bilmez, yobaz kelimesini kabul etmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Birbirimizin farklılıklarına saygı duyacağız. Bizim gibi düşünmeyen bizim gibi inanmayan insanlarında özgürce yaşadığı bir kent olacağız. Eleştiri herkes ve her tarafa yapılabilir ama ne olur hoşgörü ile bakalım, eğer biz birbirimize yobaz ve devrimci gibi kavramlarla hitap etmeye kalkarsak biz olayı daha da derinleştiririz. Bu tür etkinliklerde toplumsal hassasiyetlere dikkat etmemiz lazım. Evet! Bunlar olsun ama toplumumuza kutuplaştırmasın. Toplumun büyük bir kısmı memnun oluyorsa, bir kısım şikâyetçi oluyorsa bu da doğru değil. Onların zararı olmadığı veya onların şikâyetçi olduğu yönlerini mutlaka bizim düzeltmemiz lazım.” dedi. 

BİLMEZ: TOPLUMA SORACAĞIZ, VANLI NEYE MÜSADE EDİYORSA ONA İZİN VERECEĞİZ

Vali Bilmez sözlerine şöyle devam etti: "Topluma soracağız, toplum neyi istiyorsa Vanlı neye müsaade ediyorsa o tür etkinliklere izin vereceğiz. Ama biz festivalleri, kongreleri ve fuarları düzenlenmesini istiyoruz. Kentimizin buna ihtiyacı var. Ama olacak olan kongreler, şenlikler ve festivallerde bizi kutuplaştırmamalıdır. Mümkün mertebe azami müştereklerde birleşerek bu işleri yapmamız lazım. Eğer birileri rahatsız oluyorsa onu şehir dışında tutacağız. Çünkü ortak müştereklerimiz en zıt noktalar arasında bile yüzde 80 civarındadır. Biz yüzde 20’yi göz ardı edip, yüzde 80’de buluşalım. Az sayı açısında tepki varsa onu getirmeyelim, diğerini getirelim. Sokak ne istiyorsa onu getirelim. Bir kesim Ali istiyorsa, bir kısım Ayşe’yi istiyorsa, Ali’yi de getirelim Ayşe’yi de getirelim. Ama toplumsal hassasiyetleri de dikkate almak zorundayız. İnsanları rahatsız eden ve komşu ülkeyi rahatsız eden boyutları dikkat alınmalıdır. Bundan sonraki festivallerimizde ve fuarlarımızda bu hassasiyetlere dikkat edilecek. Ama kentimizin ticaretine menfaati her şeyin üstünde tutacağız.” diye ifade etti.

Editör: TE Bilisim