Gezi olaylarına katıldıkları gerekçesi ile haklarında soruşturma başlatılan KESK İzmir Şubesi üyeleri için BES Van şubesi başlatılan soruşturmaya tepki göstermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan BES Van şube yönetim kurulu üyesi Haşem Baygümüş, “AKP’nin gezi paranoyası devam ediyor.” Dedi.

 

5 Haziran 2013 tarihinde KESK konfederasyon kararı gereği Gezi Parkı grevlerine katılan İzmir Şube Başkanı Selma Şen, üye ve işyeri temsilcileri Öznur Öztürk, Bülent Okulmuş, Şaziye Ezgi İnan, Uğur Demirtaş ve Yetiş Kaya hakkında disiplin soruşturma başlatılmasına tepki göstermek amacıyla BES, KESK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda BES Van şube yönetim kurulu adına konuşan Haşem Baygümüş, “Soruşturma sonucunda muhakkik tarafından üyelerimiz hakkında uyarma cezası verilmesi önerilirken, Adli Yargı Adalet Komisyonu tarafından yapılan grev ideolojik olarak değerlendirilerek üyelerimiz “Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası” talebi ile 24 Ocak 2014 tarihi itibariyle Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişlerdir. Üyelerimizin 24 Ocak 2014 tarihinden bu yana bekletilen dosyalarının 28 Mayıs 2015 Perşembe günü Kurulda görüşüleceği bildirilmiştir. Konfederasyonumuzun grev hazırlıkları sürerken ortaya çıkan gezi isyanının özgürlük taleplerini de içine alan grevimiz, kamu emekçilerinin insanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek talepleri doğrultusunda gerçekleşmiştir.” Şeklinde konuştu.

 

“YAŞANANLAR SÜREÇ AÇISINDAN KAYGI VERİCİ”

19 Aralık 2013 tarihinde Konfederasyon bütünlüğünde, 15 Temmuz 2014 ve 13 Mayıs 2015 tarihlerinde işkolu düzeyinde yapmış oldukları grevler sonucunda, hakkında idari veya adli işlem başlatılan herhangi bir üyelerinin bulunmadığını dile getiren Baygümüş, “5 Haziran 2013 yılında yapılan bir grevle ilgili bugün yapılacak bir yargılama, başlı başına bir çelişki olmakla beraber yargılanan yargı emekçilerinin talepleri olacaktır.” Dedi. 5 Haziran 2013 tarihinde yapmış oldukları grevle taleplerinin, tüm yargı emekçilerinin talepleri olduğuna dikkat çeken Baygümüş, “Bu güne kadar taleplerimiz karşılanmadığı gibi, AKP iktidarının ve Adalet Bakanlığı’nın uygulamaları çalışma yaşamında her geçen gün yeni sorunlar yaratmış, yargı emekçileri üzerindeki iş yükü ve mobbing uygulamaları çalışma hayatını adeta bir kâbusa dönüştürmüştür. Kamu emekçilerinin grev hakkı Türkiye tarafından imzalanan uluslararası sözleşmelere dayanırken, greve katılan kamu emekçileri hakkında onlarca lehte yargı kararları varken Adalet Bakanlığı gibi adalet hizmeti vermesi gereken bir kurumda yaşanan bu adaletsizlik başlı başına bir çelişki olmakla birlikte, süreç açısından kaygı vericidir.” Şeklinde konuştu.

 

“YARGI BAĞIMSIZLIĞINA GÜVENEMİYORUZ”

Yargılanacak olan üyeleri nezdinde sendikal faaliyetlerinin olacağına vurgu yapan Baygümüş, “Büro emekçilerinin 666 Sayılı KHK ile gasp edilen haklarına, 2013 yılında imzalanan satış sözleşmesinden kaynaklı gelir kayıplarına karşı verdiği mücadele, büro emekçilerinin eşitlik, adalet ve insanca yaşam talepleri yargılanacaktır. Yargı emekçilerinin taleplerini görmeyenler, kendi elleriyle yarattıkları sahte sendikaları Adalet Bakanlığı’nda yetkili kılanlar, yargı emekçilerinin mücadelesini boğmaya çalışmaktadırlar. 5 Haziran 2013 tarihinde yaptığımız greve onbinlerce kamu emekçisi katılmış, hakkında idari ve adli soruşturma yürütülüp de ceza alan bir tane kamu emekçisi yok iken üyelerimiz üzerinden tüm kamu emekçilerine, özellikle yargı emekçilerine gözdağı verilmek istenmektedir. Bizzat hükümet sözcüleri tarafından yargıya olan güvenin azaldığının ifade edildiği bir süreçte, bir yandan adalet sarayları büyürken adalet küçülmekte, yargı bağımsızlığından bahsetmek mümkün olamamaktadır.” Dedi.

 

“ADALET BAKANLIĞI’NI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ”

18 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı önünde 150 yargı emekçisinin bakanlıktan başka birimlere sürgün edildiğini, yargıda ayrımcı politikalara ve yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran uygulamalara son verilmesi talebi ile basın açıklaması yapan sendikalarının Adalet Bakanlığı önünde ve tüm illerde yaptığı eylem ve etkinliklerle, üyelerle dayanışma içerisinde olacaklarını kaydeden Baygümüş, “Tüm Yargı Sen’den BES’e yargı emekçilerinin onurlu sesi ve mücadele örgütü olan sendikamız bu saldırıyı da boşa çıkarmayı başaracaktır. BES olarak üyelerimiz nezdinde sendikal faaliyetlerimizin yargılanmasına izin vermeyeceğiz, her düzeyde üyelerimizle dayanışma içinde olarak üyelerimize sahip çıkacağız. Özelde yargı emekçilerinin genelde büro emekçilerinin sözünü daha gür söyleyecek, büro emekçilerinin onurlu sesi olmaya devam edeceğiz. Adalet Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor! Adalet istiyoruz!” ifadelerini kullandı. 


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim