Dünya teknoloji en üst seviyede yaşarken Vanlılar internetsizlik ile imtihan olmaya devam ediyor. Türkiye’nin birçok ilinde fiber internet ağı adeta köylere bile ulaşırken Vanlılar aylarca onarılmayan arızalara ile mücadele etmeye devam ediyor. Van genelindeki bir çok mahallede ya kablo çalınmasından, ya da kablo arızasından dolayı kesilen internetler nerdeyse aylarca onarılmayı bekliyor. Hal böyle olunca Vanlılar internet çağında her bilgisayarı açtığında ‘Bağlantı yok’ mesajı almaya devam ediyor!

Van’da birçok mahallede yaşanan internet bağlantı sorunları aralıksız sürerken kimi mahallelerde kablo çalınmasından dolayı, kimilerinde ise bir kablo hatasından dolayı kopan internetler haftalarca giderilmiyor. Vatandaşlar teknoloji çağında parasını ödediği internetten faydalanmadığı gibi ilgili kurumlara sesini de duyuramıyor. İşte bu sıkıntıyı kademeli olarak yaşayan Van’da sıradaki kurban Akköprü Mahallesi sakinleri. Üç haftadır internet bağlantıları kesik olan mahalle sakinleri defalarca aramalarına rağmen Türk Telekom’a bağlı internet ekiplerinin halen sorunu çözmediğini, çağrı merkezlerini arayıp sorunun çözümünü talep etmekten başka bir şey de yapamadıklarını belirtiyor. Hal böyle olunca 21’inci yüzyılda Vanlılar internetsizlikle imtihan olmaya devam ediyor.

“İNTERNETİMİZİ GERİ VERİN”

Akköprü’de haftalardır yaşanan kesintiden dolayı isyan eden Akköprü Mahallesi sakinleri Şehrivan aracılığı ile yetkililere seslendi. Mahalle eşrafından Seyfettin Atabay, yaşanan bu kesintiden dolayı ciddi sıkıntı yaşadıklarını ve yaşanan ilgisizlikten bıktıklarını kaydetti. Atabay, konu ile ilgili olarak; “Mahalle sakinleri olarak 15 günü aşkın bir süredir internete erişemiyoruz. 4 tane çocuğum var. Yani bu evde 4 tane öğrenci var ve bu öğrenciler eğitimleri için internete bağlı bir durumdalar. Yaklaşık iki yıl önce bağladım eve interneti. Daha önce de bu tip sorunlarla karşılaşmıştık. Sıkıntıyı halletmeleri için firma ile görüştüğümüzde ise kısa sürede sorunun halledileceği söyleniyor. Fakat sorunu halletmek iki üç haftayı buluyor. Birçok işimizi internet üzerinden hallediyoruz. İnternetimiz olmayınca da tüm bağlantılarımız kesiliyor. İl dışında olan bir oğlum daha var. Annesi onun il dışında okumasına karşıydı. Sonralarda o bir şekilde ikna ederek annesini gitti. Bir gün küçük oğlum geldi dedi ağabeyimle konuşacağız. İnternet üzerinden annesi il dışında olan oğlumla konuşunca dünyalar onun oldu. Yani internet böyle bir şeydir. Biz kısa sürede internetimizin tekrardan açılmasını istiyoruz.”

“İNTERNETİN ONARILMASI AVRUPA BİRLİĞİNDEN DAHA ZOR!”

Diğer bir mahalle sakini Selahattin Tekinyer ise, teknik servislerin sorunu hemen çözme sözü vermelerine rağmen hiçbir girişimde bulunmadığına değinerek; “Teknolojinin hız kesmeden geliştiği bu dönemde internet olmazsa olmazlar arasına girdi. Evleri geçtim internet artık cebimize bile girdi. İletişimden, vakit geçirmeye birçok işimiz konusunda internete bağımlı hale geldik. İnternetin bu denli yaygın olduğu bir dönemde bizim internetimizin 10 günden daha fazla bir süre kesik kalması oldukça garip bir durumdur gerçekten. Teknik servisi arayıp sorunu bildirdiğimizde de onların gelip sorunu çözmesi Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinden daha zor oluyor. Teknik Servis, sorunla ilgili bilgileri olduğunu ve en kısa sürede sorunun çözüleceğini söylüyor ama bizim internetimiz çokta kısa bir süre olmayan 15 günden fazla bir süredir kesik durumda. Kısa sürede bir çözüm bulunmazsa farklı yollar deneyeceğiz.” Dedi.

AYNI LAFI EZBERLETTİLER!

İnterneti haftalardır kesik olan ve durumdan bezdiğini söyleyen bir diğer isim Ömer Altınal ise; “Ben internetimin kesik olduğu günden bu yana bu sıkıntı ile ilgili cevap bekliyorum. TTNET müşteri hizmetlerini aradım ve internetimin kesildiği ilk gün sıkıntıyı aktardım İlk günlerde benim internet hattımda problem olduğunu söylediler. Daha sonra aradığımda sıkıntının çözüldüğünü söylediler. Hâlbuki internet hizmeti alamadım. Tekrar aradığımda ise bu kez genel bir sorun olduğunu söylediler. Kısa sürede çözülme sözü verilmesine rağmen 3 haftadır internet yok. Çağrı merkezlerinden çözüm alamayınca sosyal medya üzerinden ulaşmaya çalıştım. Buradan konuştuğum yetkililer ise arayıp ‘En kısa sürede çözeceğiz’ sözünü tekrar etmekten başka bir şey yapmadı. Türk Telekom’un Van merkezini de aradım ama onlar da adeta aynı lafı ezberlemiş durumdalar. Yeter artık bu ilgisizliğe birileri dur desin.”

HAFTALARDIR 1 METRE KABLO BEKLENİYOR!

Bir diğer Akköprü sakini Mustafa Efe ise arıza onarımında her defasında farklı bahaneler öne sürüldüğünü belirterek, Türk Telekom yetkililerini göreve davet etti. Efe, “Ben haftalardır kesinti mağduruyum. Öğrenciyim ve birçok işimi internet üzerinden hallediyorum. Fakat internet neredeyse bir aydır yok ve çalışma anlamında da bir adım atılmış değil. Zaten çağrı merkezlerinden umudu kestik. Van’daki Türk Telekom çalışanlarını arıyorum. En son aradığımda 1 metrelik bir kablo yandığını ve bunun birkaç gün içinde Van’a geleceğini söylediler. Düşünsenize 1 metre kablo yanıyor ve koca büyükşehirde bu kablo haftalarca ulaşıp tamir edilmiyor. Böyle bir rezillik olabilir mi? Bu halkı resmen kandırıyor. Bir kabloyu 3 hafta onaramamak acizlikten başka bir şey değil. İnsanlar fiber internet ile ışık hızında hizmet alırken biz hala yavaş internet kullanıyoruz yetmezmiş gibi birilerinin keyfi ne zaman isterse o zaman internet hizmeti alıyoruz. Bu kadar ilgisizlik olmaz!” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim