Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Odada düzenlenen seminerde bir açıklamada bulunan KOSGEB yetkililerinden Sinan Atan, KOSGEB olarak belli bir mesleki eğitimi, belli bir seviyesi ve belli bir birikimi olan vatandaşlara eğitim sonucunda destek verdiklerini belirterek, “Burada amacımız İnşaat Mühendisleri Odasında yapmış olduğumuz uygulamalı girişimci eğitim programına istinaden açılmış olan ‘Uygulamalı girişimci eğitimi’ programı içindir. Biz bu eğitimi KOSGEB olarak belli bir mesleki eğitimi olan, belli bir seviyesi olan, belli bir birikimi olan vatandaşlara bu eğitim sonucunda destek veriyoruz. Vereceğimiz destek için gerekli olan bu ilk aşamaya katılması gerekiyor. Öncelikle bu eğitimi veriyoruz. Eğitimi vermemizin amacı alınacak belge ile genel olarak işletme hakkında fikirler üretmesini sağlıyoruz. Üretme nasıl yapılır, girişimci kimdir, üretim planlaması nasıl yapılır. Bu tür konularda gerekli bilgiyi almalarını sağlıyoruz. Bir diğer amaçta eğitim sonucunda 70 saatlik olan eğitim sonucunda son 20 saat içerisinde iş planını yazabilmesini sağlıyoruz. İş planı yazabilecek düzeye gelebilmesini sağlıyoruz ki daha sonra KOSGEB’e veya başka yere plan sunduğunda onaylanabilsin diye.” Şeklinde konuştu.

ATAN: 30 BİNE KADAR HİBE DESTEĞİ VERİYORUZ

Vatandaşın belge aldıktan sonra işyeri açması için destek verdiklerini dile getiren Atan şu sözlere yer verdi: “Eğitim sonucunda girişimciler aldıkları belge ile iş yeri kurduğu takdirde biz onlara hibeli veya kredili destek sağlıyoruz. 30 bin liraya kadar bazı seçenekler dâhilinde kuruluş aşamasında yapacağı kayıp giderleri, söz konusu iş yerinde gerekli hizmetin sağlanabilmesi için gerekli demir baş desteğini sağlıyoruz. Söz konusu aylık personel, kira, elektrik gibi giderler var ise bunlar içinde 12 bin lira olmak üzere toplam 30 bin liraya kadar hibe desteğini sağlayabiliyoruz. Bunun dışında üretim yapacaksa, makine, tesisat ağırlıklı bir üretim yapacaksa 70 bin liraya kadar da sıfır faizli bir kredi sağlıyoruz. Bu şekilde toplam 100 bin liraya kadar destek sunmuş oluyoruz. Bu eğitim nitelikli olacaktır. Bu eğitime sadece inşaat mühendisleri odası üyeleri katılabiliyor. Buda işi biraz daha nitelikli hale getiriyor. Diğer odalar daha çok halka açık olduğu için herkes katılabiliyor. Ama bu eğitimde iş biraz daha nitelikli hale geliyor. Bu eğitim girişimcilik adına çok güzel bir örnek olacak. Vatandaşın iş sahibi olması, iş yeri açması adına çok güzel bir örnek olacak. Yaklaşık 30 katılımcı var. Eğitim sonucunda 30 kişiden 6-7 kişi dahi iş sahibi olsa dahi bizim açımızdan çok iyidir. Bu eğitimde katkısı olan herkese özellikle oda İMO yönetimine çok teşekkür ediyorum.”

TURGUT: KOSGEB’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Odada verilen eğitim çalışmaları ile ilgili konuşan İMO Van Şube Başkanı Kamuran Turgut ise, üyelerinin KOSGEB’in vermiş olduğu destek kredilerinden yararlanabilmesi için böyle bir seminer düzenlediklerini belirtti. Turgut, “İnşaat mühendisleri odasında verilen eğitim çalışmaları ile ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut “Kamuran Turgut Burada üyelerimizin KOSGEB’in vermiş olduğu destek kredilerinden yararlanabilmesi için genç girişimci kursu düzenlemekteyiz. KOSGEB’in üyelerimize sunmuş olduğu bu hizmetten dolayı Sayın Sinan Turan Beye de çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bizden desteklerini esirgemeyen ve bu kursu üyelerimize veren Sayın Prof. Dr. Reha Saydam Hocaya da çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim