Ak Parti döneminde, 16 milyon 30 bin TL gibi bir rakam karşılığında Global A.Ş.’ye satılan  Van Belediyesi’ne ait 16 bin 611 metrekarelik belediye garajı ile ilgili beklenen karar geçtiğimiz günlerde geldi.

 

Yerel mahkemenin almış olduğu karardan sonra Yargıtay da kararı gözden geçirdi ve Global A.Ş.’yi haksız, mevcut Van Belediyesi’ni haklı buldu.

 

Olayın bundan sonraki durumunu konuşmadan önce, olayın öncesine bakmakta yarar var diye düşünüyorum.

 

Şöyle ki, Van Belediyesi aldığı kararla o zamanın imar planının kapsamında yer aldığı iddia edilen alanı da dâhil ederek toplamda 16 bin 611 metrekarelik bir alanı yapılan görüşmelerden sonra Global Holding’e sattı.

 

Satış gerçekleşti fakat Global “Otel mi yapayım, AVM mi?” diye düşünürken, arsa uzun süre resmen devredilmedi.

 

Bu sürede BDP, Van Belediyesi’ni AK Parti’den devraldı. Bu devrin ardından BDP’li meclis üyeleri hemen harekete geçti. Zamanın Van Belediyesi BDP'li eski belediye meclis üyelerinden Zeki Yıldız, Cevdet Altındağ ve Halit Hanay; Van Belediye Meclis'i kararıyla Global'in patronu Mehmet Kutman'a Şubat 2008'de ihale yoluyla satılan 16 bin 611 metrekarelik arsanın park ve yeşil alan olan 6 bin metrekarelik kısmının diğer kısmıyla birleştirilerek satılmasına ilişkin yürütmenin durdurulması istemiyle Ağustos 2008'de dava açtı.

 

Bunun üzerine itirazları inceleyen Van 1'nci İdare Mahkemesi, 07.07.2010 tarihinde aldığı 2010/1110 sayılı kararıyla, Van Belediye Meclisi kararıyla Mehmet Kutman'a satılan garajın içinde bulunduğu 16 bin 611 metrekare arsanın, 6 bin metrekaresinin imar planında yeşil alan olarak gözükmesine rağmen, taşınmazın diğer kısmıyla birleştirilerek satılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle satışının durdurulmasına karar verdi.

 

Bu kararın ardından tartışmalara her geçen gün yenileri eklendi.

 

Meclis üyesi Yıldız, konunun peşini bırakmadı. Bu kaostan zamanın Belediye Başkanı Yenigün’ü sorumlu tutan Yıldız kararın ardından açıklama yapmış, “İmar durumu ve kamu yararı dikkate alınmadan sadece yatırım açısından bakılarak satış yapıldı. O zamanki belediye başkanı arsanın bir kısmının yeşil alan olduğunu bile bile sattı”  demişti. Üstelik bununla da yetinmeyen Yıldız, satışın daha meclis kararı çıkmadan çok önce konuşulduğunu, Global A.Ş.’nin ise imardaki bu sıkıntıyı bilmesine rağmen arsayı aldığını iddia etti.

 

Ama Belediye meclis üyeleri olayın bu şekilde kalmasındansa, çözülmesi yönünde çabalarını sürdürdü ve yeşil alan kapsamına giren 6 bin metrekarelik yerden vazgeçmeleri durumunda Global A.Ş.’ye açılan davadan vazgeçeceklerini teklif ettiklerini ama Global’in duruma yanaşmadığını söyledi.

 

Tüm bu gelişmelere rağmen Global geri adım atmadı ve “Şirketlerimiz arsanın tapusunu, 2008 senesinde almıştır ve mülkiyet tarafımıza geçmiştir. Van'daki arazimizin satışının durdurulması şeklinde bir durum söz konusu değildir. Ancak yapılmış olan ihalenin iptali için açılan bir dava vardır ve yargıda dava sürmektedir” şeklinde bir tavır sergiledi.

 

Yerel mahkemenin 2010 yılında aldığı satış durdurma kararına reddeden Global A.Ş. olayı Yargıtay’a taşıdı ve yukarıda bahsettiğim gibi Yargıtay, “Kararın düzeltilmesi isteminin reddine” şeklinde bir karar alarak olaya noktayı koymuş oldu.

 

Olayın ardından hemen görüştüğüm meclis üyesi Yıldız, kararın beklenilen bir karar olduğunu, Yargıtay’ın da bu kararı ile belediyenin yeniden bu arsanın sahibi olduğunu açıkladı.

 

Yıldız, “Ya bu paranın geri ödemesi?” şeklindeki soruma ise “Belediye bir şekilde bu parayı ödeyecek ve bu arsa Van Belediyesi’nin elinde kalacaktır.” Gibi net bir ifade ile de cevapladı.

 

“Belediye bu parayı nasıl ödeyecek?” sorusu akılları kurcalayan diğer bir soru olarak dursa da, aslında konuşulması gereken çok daha önemli konular var…

 

***

 

Şimdi üzerinde düşünmek gerekiyor:

 

-          Ak Parti bile bile nasıl böyle bir satışa izin verdi ve zamanında bu kararı alan Ak Parti’li başkan Yenigün ve meclis üyeleri konu ile ilgili ne düşünüyor?

-          BDP Belediyesi’nin bu zaferi seçmen için ve gelecek dönem için neleri ifade edecek?

-          Satışın ardından 5 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen halen o dönemki tutar olan 16 milyon TL’nin ne şartlarla, kime ödendi? Bu konuda bile henüz netlik yok.

-          Yargıtay’ın alacağı karardan umutlu bir sonuç çıkacağını bekleyen ve son olarak geçtiğimiz aylarda da Van’a mutlaka yatırım yapacaklarını belirten Global A.Ş. yöneticileri bu kararı nasıl karşılayacak?

 

Bunlar benim ve birçok kişinin ilk aklına gelen konular…

 

Önümüzde büyük bir Büyükşehir Belediyesi seçimleri var ve gelecek yıl seçimleri yapılacak olan Büyükşehir Belediyesi bir daha böyle bir “Bile bile lades” şeklindeki bir hatayı kabul etmeyecektir!

 

Hele hele imarın baştan aşağı değiştiği, oluşturulması sürecinin bile oldukça sancılı geçtiği bir dönemden sonra böyle bir hatanın beledi öyle kolay ödenmeyecek.

 

Halk, Ak Parti’ye teslim ettiği Van Belediyesi’ni, en ufak hataya bile göz yummadan geri alabileceğini son seçimde gösterdi. Bunu hep birlikte gördük.

 

Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapılan İmar Planı konusunda da BDP’li Belediye de büyük bir sorumluluk altında. Aslında GLOBAL örneği küçük bir örnek. BDP’li belediyenin içinde bulunduğu durum çok daha zor ve meşakkatli.

 

O yüzden ‘Global’ olayı herkese ders olsun!