Vanlı İşadamı Yunus Gökçanay, ilki geçen Haziran ayında Cizre’de ikincisi ise geçtiğimiz haftalarda Batman’da gerçekleştirilen ‘Doğu ve Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi’nin üçüncü ayağını Van’da gerçekleştirmesi için devreye girdi. Bu toplantının seçim sonrası Van’da yapılması için söz alan Gökçenay, toplantıya TÜSİAD’ın önemli isimlerinin yanında Ethem Sancak, Tarkan Kadoğlu, Muharrem Yılmaz gibi isimlerin de davet edildiğini söyledi. Gökçenay ayrıca, her ay bir ilde Türkiye’nin ihracat rakamlarının da açıklanacağı bir TİM toplantısının da Van’da yapılması yönünde girişimler yürüttüklerini söyledi. Gökçenay böylelikle Van’ın ihracat rakamlarının ele alınacağını ve ihracat anlamında önemli bir toplantıyı gerçekleştireceklerini belirtti.

 

GÖKÇENAY: “VAN’IN YATIRIMINI VE İHRACATINI KONUŞACAĞIZ”

 

Konuyla ilgili gazetemize önemli açıklamalar yapan Gökçenay Group Yönetim Kurulu Başkanı hem TÜSİAD hem de TİM’i Van’a davet ettikleri ve büyük ihtimalle de iki oluşumun da Van’da kapsamlı bir toplantı yapacağı müjdesini verdi. TÜSİAD yönetiminin Van’da sanayi ve yatırımı konuşması, TİM’in de ihracata yönelik kapsamlı bir toplantı yapmasının Van adına çok verimli olacağını söyleyen Gökçenay, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Öncelikle çözüm süreciyle birlikte hareketlenen ve bölgenin önemli merkezlerinden biri olan Van’ın bu çıkışını sürdürmesi gerekiyor. Yatırım anlamında büyük taleplerin olduğu kentte sanayi, yatırım ve ihracat anlamında daha katedilmesi gereken çok yol var. Biz de bu kapsamda hem TÜSİAD hem de TİM’e Van’da toplantı yapması için davette bulunduk. Onlar da oldukça olumlu baktılar. Tahmin ediyorum ki TÜSİAD bu toplantılarından üçüncüsünü seçim sonrası Van’da gerçekleştirecek. Üstelik biz bu toplantıda Türkiye’ye damgasını vurmuş Ethem Sancak, Tarkan Kadoğlu, Muharrem Yılmaz gibi isimleri de davet ettik. Bu toplantıyı Van’ın geleceği adına çok önemli görüyoruz.”

 

“İHRACAT RAKAMLARI YETERSİZ”

 

Önemli bir gelişmenin de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin olduğunu belirten Gökçenay, her ay ihracat rakamlarını açıklayan bu meclisin bir toplantısını da Van’da gerçekleştireceğini söyleyen Gökçenay, “Bizim amaçlarımızdan birisi de her ay ihracat rakamlarını açıklayan TİM’i Van’a getirmek. Bildiğiniz gibi bizim ihracat rakamlarımız istdediğimiz rakamlarda değil. Örneğin 2023 vizyonu çerçevesinde Van’ın 1 milyar dolar olan bu rakamının çok uzağındayız. Şu anda sanırsam 50 milyon TL civarında bir ihracat rakamımız var. Dolayısıyla bizim çok büyük bir yol katetmemiz gerekiyor. Üstelik bunu gerçekleştirecek potansiyle de fazlasıyla sahibiz. Hele hele İran’a komşu olmamız bir yana Kapıköy’ün aktif olarak kullanılmasının yanında yapımı süren Van-Şırnak Karayolu bu rakamları daha 2023 gelmeden rahatlıkla yakalayabiliriz. Üstelik Habur’a açılacak bu yola ek olarak Kuzey Irak hükümeti Türkiye ile yeni 2 sınır kapısının daha hazırlığını yapıyor. Bu kapılardan biri büyük ihtimalle Hakkari’de olacak. Şu anda yapımı devam eden Güzeldere Tüneli’nin de tamamlanması ile birlikte Van Kuzey Irak’a yeni bir kapıya daha kavuşmuş olacak. Böylesi ulaşım kanalları Van’ın ihracatını bir anda zıplatacak. Biz de bu anlamda şimdiden lobi çalışmalarını yapıyoruz. İnanıyorum ki biz 2023 rakamlarını bu sayede çok daha önceden yakalayacağız. İşte bu anlamda TİM’in bu toplantısı da çok büyük avantaj. Biz bu toplantıda Van’ın ihracatını enine boyuna masaya yatıracağız” şeklinde konuştu.


Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan ÖZEL


 

 

 

Editör: TE Bilisim