Ömer Aytaç AYKAÇ – Şehrivan ÖZEL


Uzun süredir gündemi meşgul eden; siyasilerin, STK’ların ve birçok derneğin gündeminde olan Van Gölü kirliliği konusunda muhatap aranmaya devam ederken Vali Aydın Nezih Doğan sorumluluk konusunda son noktayı koydu. Vali Doğan Şehrivan’a yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi’nin göl civarında göle yönelmiş olan bütün atık suları kanunen arıtmakla mükellef olan tek muhatap olduğunu belirtti. Doğan, “Yasal olarak Büyükşehir dışında bu konuda hiçbir yasal muhatap yoktur” dedi.

Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için Van’daki tüm kurum kuruluşlar, STK’lar ve vatandaşlar seferber olurken, yapılan açıklamalarda sorumlular arandı. Muhataplar konusunda tartışmalar devam halen devam ediyor. Hiç şüphesiz ki Gölün kirlilikten kurtarılması için en büyük çabayı Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık verdi. Kalçık Van Gölü’nün kirletilmesiyle ilgili birçok kez açıklamalar yapmış, kurum kuruluşlara, STK’lara ve vatandaşlara çağrıda bulunmuştu. Kalçık, son olarak geçtiğimiz 6 Haziran’da Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek için çevre konulu bir panel düzenledi. Kalçık panelde yaptığı açıklamada “Çevre kirliliğine karşı Valiliklerin, Belediyelerin, Kaymakamlıklar ve diğer kurum, kuruluşların yanı sıra tüm halkın duyarlı davranmalarını istiyoruz” demiş ve gölün kirletilmemesi gerektiğini anlatmıştı. Bu açıklamaların tüm gözler konu hakkında sorumlulara çevrilmişti. Sorumluluklar ile ilgili son noktayı Vali Aydın Nezih Doğan koydu. Vali Doğan yaptığı açıklamalarda “Büyükşehir Belediyesi göl civarında göle yönelmiş olan bütün atık suları kanunen arıtmakla mükelleftir. Başka hiçbir yasal muhatap yoktur.” Dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR YÖNETMEK ZORUNDADIR’

Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için ‘Eylem Planı’ hazırlanırken herkesim tarafından heyecan ile karşılanmıştı. Hazırlanan eylem planında öncelikle göle sahili olan belediyeler olmak üzere göl çevresinde toplam 22 adet atık su arıtma tesisi inşasını öngörülüyordu. Plan uygulamaya hemen geçecek ve 2015 yılına kadar tamamlanacaktı. Ancak bu sadece sözde kaldı. Gölün kirlilikten kurtarılması için sorumlular bir birlerine topu atarken bu duruma son noktayı Vali Doğan koydu. Vali Doğan, “Van artık Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu işlerin yürütülmesi için VASKİ Genel Müdürlüğü kuruldu. Büyükşehir Belediyesi göl civarında göle yönelmiş olan bütün atık suları kanunen arıtmakla mükellef. Tek muhatap Büyükşehir Belediyesidir. Başka hiçbir yasal muhatap yoktur. Katı atıkların arıtılmasını da Büyükşehir Belediyesi yönetmek zorundadır. Bunların dışında biz çeşitli atraksiyon ve toplantılar yaparak bunu gündemde tutabiliriz. Ama bu Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” Dedi.

‘SORUMLULUKLAR TEK ELDE TOPLANDI’

Göl kirliliğinin önlenmesi için daha önce Bakanlık talimatıyla Belediye Birliği kurulduğunu anlatan Vali Doğan, seçimden sonra bu birliğin Büyükşehir Belediyesine devredildiğini belirtti. Vali Doğan, “Daha önce bu işler küçük küçük Belediyeler bu işi yapamayacağı için Bakanlık düzeyi bir örgütlenme düzenlenmişti. Çevre Birlikleri kurulup yönetilmesi için talimat verilmişti. Burada da Çevre Birliği kurduk. Hatta Başkanlığını da ben yürütüyordum. Ama 30 Mart seçimlerden sonra bu birliği Büyükşehir Belediyesine teslim ettik. Katı atık tesisi kurulacaktı olmadı. Bizde bunu Büyükşehir’e devrettik. Hatta müteahhite de biraz borçları vardı. Sıfır borçla Büyükşehir Belediyesine teslim ettik. Bu işin içerisinde bizim var olmamızı sağlayan şey, küçük küçük Belediyelerin olmasıydı. Ama şimdi sorumluluklar tek elde toplandı. Tabi ki Van Gölü’nün sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak her türlü oluşumunda sorumluluk alırız. Bu konuda yapacağımız her toplantıda her türlü desteği sağlarız.” Dedi.

‘ELEŞTİRİYİ DE HAKLI BULMUYORUZ’

Van’ın artık Büyükşehir ile yaşamaya alışması gerektiğini söyleyen Vali Doğan, “Van artık Büyükşehir Belediyesi ile yaşamaya alışacak. Hala vatandaşlarımız Valiliğin sorumluluğu varmış gibi düşünüyor. Sorumluluğumuz yok. Ama neyse sorumluluğumuz da sorumluluğumuzun üstünde katkı sunmaya hazırız. Büyükşehir Belediyesine geçiş sürecinde vatandaşlar henüz yeni yönetim modeline kafasını alıştıramadı. Alışınca bu konularla ilgili doğru yönelimler olur. Ama Büyükşehir Belediyesi bu işlerin tamamını da bir yıl içerinde yapması da zor, bunu da teslim etmek lazım. Zamana ihtiyaç var. Belediye şunu yaptı bunu yapmadı diye bir eleştiriyi de haklı bulmuyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim