İnternet arama motoru egerîn.com’un kurucusu Kawa Onatlı, “Google ve diğer kuruluşlar, 40 milyon Kürt’e bir arama motorunu layık görmedi” dedi.

Kürtçe arama motoru olarak bir ilk olan egerin.com, teknoloji alanında hizmet vermeye devam ediyor.

Kawa Onatlı Rûdaw’ın sorularını cevapladı…

 

“Egerîn” nedir, ne zaman kuruldu ve fikir nereden çıktı?

“Egerîn”, bilgi ve enformasyon arama motorudur. Özellikle Kürtçe için yapıldı. Kürtçe internetin merkezi diyebiliriz. 2014’te test aşamasından geçirdiğimiz arama motorumuz ilgi gördükten bir yıl sonra bir teknoloji şirketi gibi faaliyete geçti.  Yurtsever bir genç olarak istedim ki, halkıma faydam dokunsun. Google ve diğer arama motorları her ülkenin diliyle hizmet veriyordu ama 40 milyonluk Kürtler’in diline yanaşmadı. Bunun için bu fikir ortaya çıktı.

 

Kürt dili için ne gibi faydaları var?

Çok faydası var. Herşeyden önce Egerîn ile Kürtçe teknolojinin dili oluşuyor. Diğer arama motorlarından en önemli farkı ise tümüyle Kürtçe’ye yönelik olması. Kürt dilinin diğer diller gibi dil birlikteliği yok, ben inanıyorum ki bu yolla buna çare olunabilir. Burası Kürtçe konuşanların merkezi olacak. 

 

Arama motoru dışında başka ne gibi çalışmalarınız var?

iPhone ve Android uygulamalarımız da var. “Egerîn Ferheng” (Egerîn Sözlük) ise, özellikle İngilizce ve Türkçe’yi, Kürtçe’nin Sorani ve Kurmanci lehçelerine çeviriyor. “Egerîn TV”, tüm Kürt kanallarını internet üzerinden canlı yayın olarak veriyor.

 

Kürtler motoru nasıl karşıladı?

Çok fazla ilgi duyuyorlar ve olumlu tepki veriyorlar. Bu da çalışmamızın devamı için bize ciddi oranda teşvik ediyor.

 

Birgün Google gibi olabilir mi?

Yeni teknoloji için, uygulama ve programlarımız ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda elimizde her zaman proje bulunuyor. Niçin Google gibi olmasın. Yeni nesil Kürt çocukları teknoloji içinde büyüyor. Şüphesiz Egerin halkın yaşamında bir parça olacak ve halkımız bunu her anlamda kullanacak.

 

Egerîn’de Kürtler en çok ne arıyor?

Daha çok haber, video ve müzik arıyorlar.

 

 Kürtçe için hangi Kürt kurum ve kuruluşları size yardım ediyor?

Maalesef herhangi bir kurum bize herhangi bir yardımda bulunmuyor.

 

Aktif bir şekilde kaç takipçiniz var?

Reklam ve tanıtım imkanlarımız az olsa da hergün sayımız artıyor. Bunun daha da artması için sosyal medyada da çalışmalarımız devam ediyor. 


PORTRE / Kawa ONATLI

 

Kawa Onatlı, 1977’de Batman'da doğdu. 3 yıldır İsveç’te yaşayan Onatlı, İsveç Umea Üniversitesi'nde ekonomi branşında master yaptı. Bilgisayar tekniği üzerine eğitim aldı. Onatlı, ‘egerîn.com’ çalışmasının dışında, bazı şirketlere bilgisayar ve bilgisayar programları konusunda danışmalık yapıyor.


KAYNAK-RÜDAW

Editör: TE Bilisim