Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, müftülük binasının temel atma töreni için Van’a geldi. Temel atma töreninde Van Milletvekili Beşir Atalay konuşmasını sürdürürken, fırtına aniden bastırdı. Törende bulunan protokol çadırı, bir anda çıkan şiddetli rüzgarın etkisiyle uçtu. Görmez, korumalar tarafından törenin yapıldığı yerdeki Kuran Kursu'na götürüldü. Ve temel atma töreni fırtına nedeniyle bitirildi.

 

Bir takım açılışlara katılmak için Van’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cuma hutbesini okuduktan sonra Cuma namazı kıldırdı. Görmez, Cuma namazının ardından Halilağa Mahallesinde müftülük binasının temel atma törenine katıldı. Görmez’e Van Valisi İbrahim Taşyapan, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Van Emniyet Müdürü Suat Ekici, Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, YYÜ Rektörü Peyami Battal ve müftülük çalışanları eşlik etti.

 

 

ARVAS: BİZİ YALNIZ BIRAKMADILAR

Temel atma töreninde ilk olarak kısa bir konuşma yapan Van Müftüsü Nimettullah Arvas, katılımcılara teşekkür etti. Arvas, “Temel atma törenine hoş geldiniz. Van ili 1915 yılında bir işgal yaşadı. Taş üstünde taş kalmamıştı. Eski şehrimizde her yer yakılıp yıkılmıştı. Cumhuriyetten sonra Van’dan hicret eden Vanlıların tekrar geri dönmesi ile canlanmış. 1938 yılında Van yeniden bir deprem yaşadı. En son 2011 yılında Van’da ve Erciş’te olmak üzere 2 deprem daha yaşandı. Bu depremde birçok binalar ve yapılar yıkıldı ve kullanılmaz hale geldi. Hükümetimiz 24 saat kadar kısa bir sürede ne gerekirse Van için yaptı. Bizi yalnız bırakmadılar. Van yeniden inşa edildi. Van merkezde ve birçok ilçede TOKİ tarafından kısa süre içerisinde binalar yapıldı.” Dedi.

 

11 MİLYONLUK HİZMET BİNASI

Depremden bu yana 27 tanede caminin yapıldığını ifade eden Arvas, “Bu camiler iskanlardan önce faaliyete geçti. Ancak hala bazı camilerin sıkıntıları devam ediyor. Şuanda faaliyet yürüttüğümüz binamız çok yorulmuş, burayı boşaltın diyecek duruma geldi. Van müftülüğünün bugüne kadar müstakil bir binaya kavuşmamış olması üzücü bir olay. Ancak birkaç tane teşebbüs yapıldı ama hafif kaldı bunlar. Bu teşebbüslerin ardından mülkiyeti Diyanet İşleri Başkanlığımıza ait olan bu yerinde mekânsal planlama için başka kurumlar için taksimatı yapıldığını öğrenince biz müdahale ettik. Çünkü bu arsayı veren vatandaş kuran kursu vasiyetinde bulunmuştu. Hem onun vasiyetini yerine getirmek hem de ihtiyacımız olan hizmet binasını yapmak üzere başkanlığımız nezdinde müracaatlarda bulunduk. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu konuda çok yardımcı oldu. İlk olarak projeler çizildi. Yüklenici firmamız Mebal’dır. Maliyet 11 milyon 406 bin, ihale bedeli 7 milyon 617 bin, tahsis alanı 5 bin 300 metrekare. İnşat alanı 1057, beş katlı olduğunu düşündüğümüzde kapalı alan 5 bin 250 metrekare civarında. İnşaat başlama tarihi 28 Mart 2017 bitiş tarihi de 21 Temmuz 2018. Ancak müntahibimizin de verdiği müjde ile bitiş tarihinden önce de bitebilir dedi.” şeklinde konuştu.

 

 

ARVAS: BÜTÜN BİRİMLER MEVCUT

Yapılacak olan yeni binada bütün birimlerin mevcut olduğunu dile getiren Arvas, 450 kişilik konferans salonu ayrıca 0-4 yaş gurubu kreş kuran kursu, 150 kişilik vatandaşa açık mescidin yanı sıra diğer birimlerinde mevcut olduğunu söyledi. Arvas, “Sayın başkanım Van’ımızda şuana kadar 2011 depreminden sonra vatandaşlarımızın katkılarıyla, başkanlığımızın katkılarıyla bugüne kadar 9 milyon 284 bin 635 TL müftülüğümüz marifetiyle cami yapılmak üzere derneklere gönderilmiş ve harcanmıştır. Ayrıca bütün ilçelerimizde merkez camilerimiz yeniden inşa edildi. Bahçesaray’da, Gevaş’ta, Gürpınar’da Özalp’te, Muradiye’de merkezlerde olmak üzere birer cami yapıldı. Tamamen en son mimari projelerle yapıldı bu camiler. Bu camilerin yanında inşaatı devam eden 10 kuran kursumuz var. İnşaatı biten 12 kuran kursumuz, inşaatı biten 59 cami ve inşaatı devam eden cami sayısı ise 103’tür. Bu binamızın yapımında ve ödeneğin tahsisinde sayın bakanımız Beşir Atalay beye de huzurunuzda teşekkür ediyor ve bu tür hizmetlerin devamını kendilerinden rica ediyoruz. Saygılar sunarım hepinize.” Diye belirtti.

 

ATALAY: GÜZEL BİR YER OLACAK

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da yaptığı konuşmada hayırlı bir faaliyetin açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Atalay, “Önemli bir hizmet binasının temelini atıyoruz. Aslında biraz hızlı ilerlemiş de denilebilir. Sayın müteahhidimiz bu konuda baya başarılı bir şekilde inşaatı ilerletmiş. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bütün kurumlarımızın hizmet binaları önemlidir. Ama Müftülük binası sadece bir hizmet binası değil. İl genelinde dini hayatın, din eğitiminin, kuran kurslarının, camilerinin bir anlamda koordinasyon merkezi. Personelin eğitildiği merkez. Hizmet binasının ötesinde bir fonksiyonu var. Onun için çok değerli bir katılımla ve başkanımızın duasıyla hizmet binasını hızlandırmış olacağız. Doğrusu bu hizmet binasının kendi açımdan hikayesini şöyle görüyorum. Ben burada aday olduğumda ilk ziyaret ettiğim yerlerden bir tanesi müftümüzdü. Oraya gittiğimizde kendileri bize çokta elverişli bir binalarının olmadığını, ticarethanelerin ortasında kaldığını, daha iyi bir binaya ihtiyaçlarının olduğunu gördüm. Kendisi ile konuştuk ve Van’a acil olarak müftülük binasının gerekli olduğunu söyledik. Başkanımıza bu konuyu açtık. O da sağ olsun öncelik verdi binanın yapımına. Hızlı bir şekilde Kalkınma Bakanlığına gidildi ve projelere alındı. Kuran kursu ile yan yana güzel bir müftülük binamız olacak. Bütün hizmetlerin yürütüleceği güzel bir yer olacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN İLİMİZDE ÇOK VERİMLİ BİR DİNİ HAYAT VAR”

Van’ın bir ilim merkezi olduğunu belirten Atalay, “Dolayısıyla dini hizmetlerin büyük ve işlevli bir merkezde yürütülüyor olması çok güzel. Şuanda Van ilimizde çok verimli bir dini hayat var. camilerimiz, sayısı artan kuran kurslarımız, imam hatip liselerimiz artıyor. Van halkı zaten çok hoş bir millet. Müftü hocamız çok güzel bir rehber durumunda. Bölgemizde gençlerimizin dini hayatla buluşturulması, dini eğitim alması Türkiye’nin geleceği için ülkemizin ve bölgemizin geleceği için çok önemli bir yere sahip. Bu alanda yapılan bütün faaliyetler önemli. Kitap evimizin açılışını da yapacağız birazdan. O da aynı zincirin bir halkası. Başkanımızın bizzat ilimizi teşrifi Van için çok önemli. Hutbe okudular. Kendisine çok özel bir teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

ATALAY: EN İYİ MÜFTÜLÜK OLACAK

Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok iyi müftülük binalarından birisi olacak burası. Projelerini birlikte incelemiştik. Türkiye’deki en iyi müftülük hizmet binalarından bir tanesi olacak. Ben Kırıkkale’ye de bir küllüye içinde güzel bir müftülük binası yaptırmıştım. O zaman başkanımıza en iyi müftülük binası demiştim. Başkanımızda bana Gaziantep’teki daha iyi demişti. Umarım Van’daki Gaziantep’tekinden daha iyi olacak. Buna inanıyorum. Rabbim hayırlı eylesin inşallah.”

 

MECLİSTEN ÖNEMLİ BİR YASA ÇIKTI

Atalay, “Belki yeri değil. Ama Van’ın bütün hizmetleri ile meşgulüz. Koşturuyoruz. Değerli kardeşim Burhan Beyle, değerli bürokratlarla birlikte ilimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılarız diye çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu anlamda meclisten önemli bir yasa çıktı. Basında da çıktı. Borçların yapılandırılmasıyla alakalı bir yasa bu. Orada Van ile ilgili özel bir madde var. benim dönemimde bu üçüncü Van’a özel yasa ya da bakanlar kurulunun çıkması. Oradaki konu şu: Van ili ile Adilcevaz ve Patnos ilçelerinde 23 Ekim 2011 tarihlerinde meydana gelen deprem nedeniyle ilan edilen mücbir sebep halinin sonlandırılması. İş hayatını çok ilgilendiren bir yasa bu. 213 sayılı vergi usul kanununa göre mücbir sebep hali ilan edilmiş ve mücbir sebep süresi 2 yıl olan yerlerde ve mücbir sebep hali devam eden mükelleflerinin mücbir sebep halinin kanunun yayımlandığı ayın son günü itibari ile sonlandırılacak. Mücbir sebep süresinde ödenmeyen beyanname ve indirimler 3 ay içerisinde verilecek. Evet güzel rahmet geldi. Bu yasadan yararlanacak olanlar 2018 Ocak ayından itibaren 2’şer ay halinde olacak şekilde 5 yıl olacak şekilde ödenecek. Bu iyi bir yapılandırma. Bu Van’a özel bir yasa aslında.” Diye konuştu.

 

FIRTINA ANİDEN BASTIRDI

Atalay konuşmasını sürdürürken, aniden bastıran fırtına nedeniyle program sona erdi. Törende bulunan protokol çadırı, bir anda çıkan şiddetli rüzgarın etkisiyle uçtu. Görmez, korumalar tarafından törenin yapıldığı yerdeki Kuran Kursu'na götürüldü. Törende, Van Milletvekili Beşir Atalay'ın konuşmasını yaptığı sırada aniden çıkan şiddetli rüzgarın etkisiyle protokolün bulunduğu çadır, bir anda iskeletinin devrilmesiyle uçtu. Panik anlarının yaşandığı alanda protokol üyeleri kaçışmaya başladı. Alanda görevli koruma polisleri Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i, tören alanındaki Kuran Kursuna götürdü. Rüzgarın şiddetini azaltmasıyla Görmez ve beraberindeki protokol tekrar alana gelerek temel atmak için butona bastı. Temel atma töreninin ardından kitap evinin açılışını gerçekleştiren Görmez, kentten ayrıldı. 


ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim