Gürpınar ilçesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 yılında uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye getirilişi düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlaması talep edildi.

 

HDP ve DBP ilçe örgütleri yöneticileri ve yurttaşlar HDP Parti binası önünde toplanarak çarşı merkezine kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını HDP Halkla İlişkiler Sözcüsü Kadir Akbulut yaptı. Yaptığı açıklamada Akbulut PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde uluslararası bir komplo ile Türkiye'ye getirildiğini belirterek, "15 Şubat 1999 tarihinde uluslararası güçlerin düzenledikleri bir operasyonla PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmiştir. Yıllar sonra dönemin Başbakanı Bülent Ecevit basının sorusu üzerine, 'Ne için bize teslim edildi, anlamış değilim' diyecekti. Uluslararası güçlerin bu komployla ne yapmak istedikleri günümüzde açıkça ortaya çıkmıştır. Bu komployla, Ortadoğu'da yeni dizayna en büyük engel olan Kürt varlığını pasifsize etmek ve ortadan kaldırmak amaçlanmıştır ve Türkiye'nin nasıl bir kaosa sürüklendiği 16 yıl sonra ortaya çıkmıştır. Bunu, günümüzde yaşadığımız katliamlarla net bir şekilde görmekteyiz. Sayın Abdullah Öcalan'ın müdahaleleri, barış için yaptığı girişimler bu komplonun amacına ulaşmasını engelledi. Devlet Sayın Öcalan'ı anlamaya başladı derken iktidar hırsı yüzünden Sayın Öcalan'ın yaktığı barış meşalesi söndürülmek istenmektedir. Bu nedenle Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecrit daha da ağırlaştırılmıştır. Şuanda iktidarda olan hükümete soruyoruz: Ne değişti ki görüşmeler sonra erdirildi? Kürt sorununun çözümünde Sayın Öcalan ile görüşmeler yeniden başlanmalı ve ağır tecrit derhal kaldırılmalıdır" dedi.

 

Akbulut, AK Parti Hükümetinin çözüm sürecinin buzdolabında olduğu söylemini de hatırlatarak, "intikam duygusuyla oy alamadığı bölgelere düşmanca saldırmaya başlamıştır. Bu durum sivil katliamlarıyla zulmün zirvesine ulaşmıştır.  Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de yüzlerce insanın ölümünden ve göçe zorlanmasında AKP Hükümeti tek sorumludur" diyerek, televizyonlarda, haber bültenlerinde artık ölümleri, siyasi ve askeri operasyonları görmek istemediklerini kaydederek, " êdî bese artık yeter diyoruz" ifadelerini kullandı. Düzenlenen basın açıklamasına DBP Van il eş başkanı Caziye Duman, Gürpınar Belediye eş başkanları Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız, HDP Gürpınar ilçe eş başkanı Nejat Tanış, DBP ilçe eş başkanı Şevda Tanış ve DBP Van il yöneticisi Nuran Bakır ile belediye Meclis üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. Açıklamanın ardından kitle sessizce dağıldı. 

Editör: TE Bilisim