Muş'ta girişimci Makbule Yılmaz, aldığı devlet desteği ile üç yıl önce kurduğu iş sayesinde mahalledeki kadınların yaptığı el emeği göz nuru oya ve yazmaları internet üzerinden ihraç ediyor.

                                                            

Yılmaz, hazırladığı projenin kabul edilmesi üzerine KOSGEB'den 50 bin lira hibe alarak, internet üzerinden oya ve yazma satışı yapılan bir firma kurdu. Bu kapsamda mahalledeki yaklaşık 20 kadına yaptırdığı el emeği göz nuru oya ve yazmaları internet üzerinden başta Arap ülkeleri olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine pazarlayan iki çocuk annesi Yılmaz, hem kendisinin hem de mahalledeki kadınların aile bütçelerine katkı sağladı.

 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, işe önce görümcesi Nuran Yıldırım ile başladığını, başarılı olunca proje hazırlayarak KOSGEB'e sunduğunu söyledi.

 

"ÖZELLİKLE ARAPLAR İLGİ GÖSTERİYOR"

Projeleri kabul edildikten sonra mahalledeki kadınların ürettiği ürünleri de internetten satmaya başladıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

 

"Yerelde yaptığımız oya, yazma, patik, çorap ve lif gibi ürünleri ihraç ediyoruz. Bu ürünlerden en fazla oyalı yazmalar rağbet görüyor. Özellikle Araplardan tığ ve iğne ile yaptığımız yöresel yazmaların siparişini alıyoruz. Şimdiye kadar 3 yılda yaklaşık 35 bin avroluk ihracat yaptık. Amacımız 100 bin avroyu yakalamak."

 

"MUŞ'TA İHRACAT YAPAN İKİNCİ FİRMA OLDU"

KOSGEB Muş Müdürü Kenan Mergen ise 2012 yılından bu yana 500 işletmeye destek verdiklerini bildirdi.

 

Bunlar içinde ilk ihracatı gerçekleştiren işletmenin Yılmaz'a ait olduğunu dile getiren Mergen, şunları kaydetti: "İhracatın rakamsal olarak çok büyük veya küçük olması önemli değil. Önemli olan yerelde bir bayan girişimcimizin kendi el emeği göz nuru ile yaptığı ve yaptırdığı ürünleri dünyaya satabilmesidir. Rusya, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelere yazma ihracatı yaparak Muş’ta Çimento Fabrikası'ndan sonra ihracat yapan ikinci firma oldu."

 

"KADINLAR ÜRÜNLERİNİ SATMA İMKANI BULUYOR"

Mergen, KOSGEB'in 2017 yılında girişimcilere 3 milyon lira hibe desteği sağladığını ifade etti. Yılmaz'ın da 50 bin lira destek alarak işini genişlettiğini vurgulayan Mergen, "Bu çalışma ile kendisi haricinde çevresindeki kadınların da faydalanmasını sağlamıştır. Mahalledeki kadınlar ürünleri satarak kazanç sağlama imkanı buluyor." dedi.

 

Firma çalışanlarından Nuran Yıldırım da bir oyanın 15 gün, havlu kenarını işlemenin bir haftalarını aldığını söyledi. Ev işlerinden arta kalan zamanlarda el işiyle uğraştıklarını anlatan Yıldırım, bu sayede aile bütçesine katkı sağladıklarını vurguladı. 

Editör: TE Bilisim