Öğrencilere yönelik gözaltılar yapılan basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi. TUYAD-DER ve YÖDER tarafından organize edilen ve bu açıklamalarda konuşan HDP Milletvekili Özdal Üçer, “Kürt halkı üzerinde uygulanan katliamlar devam ettiği sürece AKP yetkililerinin ve bürokrat güruhunun da rahat etmeyeceğinin herkes tarafından anlaşılmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Fegîyê Teyran parkında gerçekleştirilen açıklamaya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Yöneticileri, Van TUYAD-DER Şube Başkanı Ahmet Aygün, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, YÖDER üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada “Hasta tutsaklara özgürlük, çocuk cezaevleri kapatılsın” ve “Örgütlü güç parçalanamaz, YÖDER yıldırılamaz” yazılı pankartlar açıldı.

AYGÜN: CEZA EVLERİNDE HAK İHLALLERİ VAR

İlk olarak hasta tutsakların durumuna dikkat çeken TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, “PKK’li ve PJAK’lı tutsaklara yönelik adeta intikam alırcasına ciddi hak ihlalleri devreye sokuluyor.” Dedi. Bu durumun tutsaklar açısından bir işkence hali aldığını kaydeden Aygün, “Şu anda 200’e yakın hasta tutsağın ölüm sınırında. Hükümet şantajcı bir politika uygulayarak tutsakları serbest bırakmıyor. Hasta tutsakların derhal serbest bırakılması gerekiliyor. Cezaevlerinde zulmün sadece sürgünlerle sınırlı değil, şimdi de yeni sürgünlerin hayata geçiriliyor. 2013 Kasım ayında Bingöl cezaevinden firari 13 PKK’li tutsak Van F tipi cezaevine sürgün edilmişti. Van F Tipi cezaevinde ise tecrit, hücre cezası, psikolojik baskı, tedaviyi engelleme gibi onlarca zulme tabii tutuldular. Her şeye rağmen teslim olmayan bu arkadaşlarımız 2 Aralık 2014 günü 8 PKK’li tutsağı ailelerine haber vermeden sürgün etti. Zindanlarda bu zulüm politikası sürerken dışarıda, özellikle 6-7-8 Ekim direnişinden bu yana ilimizde başta gençlik ve üniversite öğrencileri olmak üzere ev baskınları, gözaltılar ve tutuklamalar da halen devam ediyor. 12 Ekim’den bu yana tutuklu sayısı da 146’ya ulaşmıştır. Bizler evlatlarımızı, yoldaşlarımızı katlettirmeyeceğiz. Halkımızı da tüm siyasi tutsaklarımızı sahiplenmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÜÇER: SORUMLU VAN VALİSİDİR!

Başkan Aygün’den sonra konuşan HDP Milletvekili Özdal Üçer ise, yaşananlardan valiyi, emniyet müdürünü, cezaevi müdürünü ve savcısını sorumlusu tuttu. Van’da son dönemlerde ciddi bir provokasyonun söz konusu olduğuna işaret eden Üçer, “Halkımız ortaya çıkan görüntülerde polisin nasıl halkın araçlarını kırdığını, nasıl camları kırdığını gördü. Halkımız katledildi, işkence gördü, cezaevlerine konuldu. Sırf Kobanê’de yaşanan zulme karşı çıktı diye aylardır halkımıza her türlü zulüm yapılıyor. Bunlarda Van Valisinin talimatıyla yapılıyor. Şimdi kirli siyasetleriyle, dillerini uzatıp halkımızın tüm değerlerine saldırıyor ve hakaret ediyorlar. Utanmadan sıkılmadan samimiyete çağırıyorlar. Bir yandan barış diyeceksin, bir yandan halkımıza her türlü zulmü reva göreceksin. Şunu unutmasınlar eğer bu coğrafyada barış olacaksa bu özgürlük temelinde olacak. Sayın Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü sağlanacak, demokratik adımlar atılacak. Ancak bunlar yapılmak yerine siyasi tutsaklara işkenceler yapılıyor. Siyasi tutsaklara yönelik tutum Kürt halkının onuruna yönelik bir tutumdur. Herkes bunu net olarak bilsin. Zulme maruz kalan bu halk kendini savunmasını elbette bilir ve kendini savunma hakkına sahiptir. AKP hükümetine çağrımız bu işkencelere ve sürgünlere son vermesidir. Askeri ve polisiye güçlerinizi derhal sokaklarımızdan çekin. Tüm köşe başları ne olduğu belirsiz bazı karanlık kontra güçleri tarafından tutulmuştur. Kürt halkı kendini savunacak güce sahiptir. Şengal’de, Kobanê’de kendini nasıl savunduysa burada da bunu yapacak güce sahiptir. Bunu bütün dünya gördü. Kürt halkı savaşa da barışa da hazırdır. Evren’in faşizmine eyvallah etmedik, AKP’nin faşizmine de eyvallah etmeyeceğiz. Tüm halkımız kendini savunmaya hazır olsun. Hasta tutsaklar ve gözaltına alınan öğrenci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Halkımızı AKP’nin faşist politikalarına karşı tüm mahallelerde demokratik serhıldana davet ediyoruz. Kürt halkına yapılan bu zulüm sürdükçe AKP’liler ve onun bürokratik güruhu da rahat etmeyecektir. Bunu herkes anlamalıdır” şeklinde konuştu.

YOLDAŞ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Üçer’in ardından son olarak bir açıklama yapan YÖDER Üyesi Rêzan Yoldaş’da bugüne kadar faşizme boyun eğmediklerini ve bundan sonra da boyun eğmeyeceklerini söyledi. Yoldaş, “AKP ve polisin gözaltı ve tutuklamalarla bizleri sindirmeye çalışıyor. Ancak bunu başaramayacaklar. Gözaltına alınan 15 öğrencinin derhal serbest bırakılması gerekiliyor.” Dedi.

Yapılan açıklamaların ardından kitle sloganlar eşliğinde parti binasına kadar yürüdü.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim