Van'da, bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesi sonucu diğer el sanatlarında olduğu gibi yok olma tehlikesi yaşıyor.

 

Van’da takım elbise dikim mesleğinin 40 yıllık ustalarından Bedrettin Yıldırım, kendi çabasıyla takım elbise üretiyor. Japon Pasajı'nda ki küçük dükkânında her zorluğa rağmen bu mesleği devam ettirmeye çalışan Yıldırımı, ”Ben hatırlıyorum daha 12-14 yaşındaydım ve bu meslek çok parlaktı. Rahmetli babam kulağımdan tuttu ve beni ustanın yanına getirdi. Ben önceleri çok korkmuş ve yapamamıştım. Ama gel zaman git zaman 40 yılımı devirdim. Şimdi bakıyorum o eski şevk kalmadı bende. Şimdi her yerde konfeksiyon işletmeleri var. Bizde karın tokluğuna burada bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Çocukluğumda buralarda çok az terzi vardı. Bu işi yapan şimdi bakıyorum o zamandan pek bir fark kalmadı. Yani gittikçe azalmaya başladı. Birde mesleğimiz o kadar zahmetli ki ölçü aldıktan sonra neredeyse kumaşı bir nevi terbiye ediyorsun. Sonuçta mesleğimiz sanatkârlık ve el işi” dedi.

 

Önceleri günde bir takım elbise çıkardığını söyleyen Yıldırım, “Yaşlandım artık, şimdi artık bir takım elbise yapmak neredeyse 3 günümü alıyor. Bizden sonrakiler bu mesleği yapar mı bilmem? Ama en güzel yönü takım elbiseyi bitirdikten sonra müşterinin üstünde görmek çok keyif verici. Sonuçta bu kumaş sizin parmaklarından şekil aldı bu farklı bir duygu” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim