Güçbirliği Platformu mütevelli heyet toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Konuk Evi’nde gerçekleştirilen 3’üncü toplantının bu ayki konusu eğitim, gençlik ve spor oldu. Kentin eğitimi, gençliği ve sporunun ele alındığı toplantıda önemli kararlar alındı. Özellikle eğitim konusunda Türkiye sırlamasında son sıralarda yer alan Van için yeni çalışmalar yapılacak. Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay Başkanlığından gerçekleştirilen toplantı da eğitim, gençlik ve spor konuları ele alındı.

 

Kentteki birçok kurum, kuruluş, STK temsilcisi, siyasi partisi ve birçok paydaşı içinde bulunduran Van Güçbirliği Mütevelli Heyeti toplantısı üçüncü kez gerçekleşti. Daha önce kent ekonomisi, Kapıköy gibi konuların ele alındığı, önemli sorunların konuşulmasına ve çözümüne dair adımların atıldığı platform kentin en önemli sorunlarından biri olan ‘eğitim’ başlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde toplandı. Eğitim ana başlığı altında ‘Gençlik’ ve ‘Spor’ konularının da konuşulduğu toplantıda gerek toplantıya katılım, gerekse de kentin eğitim alanındaki sıkıntıları bu kez ‘eleştirel’ bir şekilde dile getirildi. Kentin eğitim sıralaması olan 77’inci sıranın da, üniversitenin kent işbirliğinin de, Van’ın spor alanındaki eksikliklerinin ve stat sorununun da konuşulduğu toplantıda eksikler konuşmakla bitmedi. Eğitimde durumun ‘iç açıcı’ olmadığının bir kez daha gündeme geldiği toplantıda Prof. Dr. Beşir Atalay; “Eylül-Ekim gibi ilçelere ve köylere uzanacak bir bilinçlendirme kampanyası gerçekleştirebiliriz. Siyasiler, eğitimciler, sağlıkçılar herkes bu yaz eğitim için seferber olmalıdır. Eğitim daha iyi bir yere gelmesi için hepimizin seferberlik ilan etmesi gerekiyor.” Diyerek eğitimde seferberlik gerçekleştirilmesi gerektiğinin şart olduğunu söyledi. Eğitim için seferberlik ilan eden Atalay’ın Van sorunlarının konuşulduğu toplantıda sürekli not tutması ise objektiflere yansıdı.

 

 

AÇILIŞI BEŞİR ATALAY YAPTI

Toplantı Beşir Atalay'ın açılış konuşmasıyla başladı. Atalay, toplantıda öncelikle eğitim konusunun ele alınacağını, daha sonra da başka genel konulara değinilebileceğini belirterek, “Mütevelli toplantısını aslında Mayıs olarak planlamıştık. Ancak siyasetteki gelişmeler ve Rektör Bey’in programı nedeniyle bugün gerçekleştirebildik. Oturma planını protokol sırasına göre değil, daha karışık ve kaynaşmış bir oturma düzenini olarak belirledik. Toplantımız hayırlara vesile olsun.” İfadelerine yer verdi.

 

 

VALİ TOPLANTI İÇİN HEYETİ BİLGİLENDİRDİ

Açılış konuşmasının ardından konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, bu toplantının 3’üncü mütevelli heyet toplantısı olduğunu söyledi. Taşyapan şu ifadelere yer verdi: “3’üncü mütevelli toplantımızda 8 komisyon bulunmaktadır. Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu toplantılar hakkında bilgi vermiş, eylem planları hazırlanmış ve ilgili kurumlar görevlendirilmiştir. Kapıköy sınır kapısı için yakın zamanda ihalesinin yapılacağı bilgisini vermiştir. Güçbirliği çalışmalarının Van kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. Bu anlamda platformun bundan kendine gerekli ödevleri çıkartması gerekmektedir. Toplantı sorunların çözülmesine büyük katkı sağlayacaktır.”

 

 

ATALAY SORDU KIREKİN CEVAPLADI

Vali Taşyapan’ın ardından eğitim, gençlik ve spor için hazırlanan sunum yapıldı. Eğitim Gençlik ve Spor İhtisas Komisyonu Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Yayla tarafından yapılan sunumun ardından, Beşir Atalay eğitimle ve öğretmenler ile ilgili sorular sordu. Üniversite sınavındaki Van’ın başarısını soran Atalay’a, Ahmet Yayla, Van’ın 77’inci sırada olduğunu söyledi. Öğretmen sirkülasyonuyla ilgili de soru soran Atalay’a, Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin cevap verdi. Kırekin, “14.700 kadrolu öğretmenimiz bulunmaktadır. Bakanlığın Van’a öğretmen atamalarındaki pozitif ayrımı aşikar bir şekilde görülmektedir. Bu yıl 500-600 civarında öğretmen açığı bekliyoruz. Kadrolu öğretmen doluluk oranımız yüzde 80 civarındadır. Özellikle sınıf öğretmeni açığı yaşamaktayız. Çakılı sözleşme önerisinin iyi bir öneri olduğunu daha öncelerde ifade ettik.” Öğretmenlerin yaş ortalamasını da soran Atalay, Kır ekin tarafından şu cevap geldi: “Öğretmenlerimiz yaş ortalaması düşük. Türkiye ortalamasına nispeten tecrübesiz öğretmenlere sahibiz.”

 

 

“VAN’DA HANGİ TÜR MESLEKİ OKULLAR VAR?”

Ardından söz alan Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş, “Mesleki ve teknik eğitimle ilgili sorunları sunumda göremedi. Mesleki ve teknik eğitim çok önemli bir konudur. Bu sorunun da bundan böyle sunumda yer alması gerekiyor.” Dedi. Görentaş’ın bu konuşmasına cevap veren Ahmet Yayla bu konuda çalışmalarının olduğunu, zaman sıkıntısı nedeniyle konuşamadıklarını söyledi. Bunun üzerine Atalay yeniden Kırekin’e Van merkezde hangi tür mesleki teknik okulların olduğunu sordu. Kırekin, “Sağlık meslek, teknik okullar, mesleki okullar, ticaret meslek, turizm otelcilik, denizcilik branşlarında okullarımız bulunmaktadır. Ancak bu okulların kapasite ve altyapı sıkıntıları da var.” Dedi.

 

 

YILDIZBAŞ: ÇOCUKLARA SANAYİYE GÖNDERİLİYOR

Çıraklık eğitim merkezinin konuşulmadığına dikkat çeken Oto Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Muhittin Yıldızbaş şunları söyledi: “Ortaokuldan sonra çocuklar sanayiye gönderiliyor. Yaklaşık bin 500 işyerlerimiz var. Bu işyerlerimin yarısından fazlasında bu çocuklar çıraklık yapıyor. Sunumda çıraklık eğitim merkezine değinilmediğine dikkat ettim. Bu konu önemli bir konudur. Bu yüzden üzerinde kesinlikle durulmalıdır. Çıraklık eğitim merkezi için YYÜ ile birlikte çalışma yürütebiliriz. Bu merkezi bitirenlere 2 yıllık mezuniyet derecesine eşdeğer derece verilebilir.” Yıldızbaş’ın konuşması üzerine söz alan Ahmet Yayla bu durumun ana raporlarında mevcut olduğunu söyledi.

 

 

KAYMAKAM: ÇOCUKLAR OKUMAK YERİNE KAÇAKÇILIK YAPIYOR

Çocukların okullaşmasıyla ilgili söz alan DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, “Lise düzeyinde okullaşma oranında bir düşüş söz konusudur. Bunun aile nüfusuyla bağlantı olabilir mi? Özellikle kırsalda çocuklar ilk ve ortaokulu bitirdikten sonra lise eğitimlerine devam etmiyorlar. Bunun için her hangi bir veri elinizde bulunuyor mu?” Bu soru üzerine cevap veren Ahmet Yayla, bununla ilgili ellerinde akademik bir veri olmadığını söyledi. Çocukların eğitime devam etmemesiyle ilgili konuşan Başkale Kaymakamı, “Başkale’de okullaşma oranının düşük olmasının nedeni, kaçakçılığın olmasıdır. Kaçakçılık çocuklar için bir istihdam fırsatı sunmaktadır.” Dedi. Bunu üzerine Atalay okullaşma oranları konusunda komisyonun bir çalışma yapmasını önerdi.

 

 

BATTAL: ÜNİVERSİTEMİZ YENİDEN YAPILDI

Toplantıda söz alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, deprem sürecinde Van’ın hızlı bir şekilde ayağa kalktığını ve bunda Beşir Atalay’ın katkılarının olduğunu söyledi. Battal şunları söyledi: “Üniversite binalarımızın birçoğu depremden sonra elden geçti ve adeta yeniden yapıldı. Üniversitemiz 16 fakülte, 9 MYO, 4 yüksekokul, 5 enstitü, 1 konservatuvar bulunmaktadır. Bin 700 civarında öğretim elemanı, bini yabancı olmak üzere 30 binin üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. 30 üniversite ile işbirliği anlaşmamızın yanı sıra 10 farklı ülkeden yabancı öğrencimiz var. YYÜ’nün çeşitli kurum ve kuruluşlarla da ayrıca işbirliği içindedir. Üniversitemiz çeşitli kriterlerde Türkiye üniversiteleri içinde 13 ila 32. sıra arasında yer almaktadır. Yabancı dilde öğretim için öğretim üyelerine 4 ay Van’da dil kursu verilmektedir. Bu kurslara 1 ay da Malta’da verilecektir. Bu anlamda kurum geliştirme ödenekleri artırılırsa öğretim üyesi sayıları da istediğimiz düzeye gelecektir.”

 

 

TAKVA: HER ŞEY AÇIK AÇIK KONUŞULMALI

Toplantıda söz alan isimlerden bir tanesi de Van TSO Başkanı Necdet Takva oldu. Takva Güçbirliği Platformu’nun aile içi bir toplantı gibi düşünülebileceğini ve sorunların bu düşünceyle tartışılması gerektiğini söyledi. Takva konuşmasından, “Eğitim alanında konuşan milli eğitim il müdürü ve rektörü dinledikten sonra Van’ın bir eğitim sorunu olmadığı gibi bir intiba ortaya çıktı. Sorunların bütün, açıklık ve tüm çıplaklığıyla tartışılması gerekiyor. Sıralamalarda Van’ın çok gerilerde olduğunu, ikili öğretim oranının çok yüksek olduğunu ve bunun ekonomiyle de yakından ilgili olduğunu biliyoruz.” Dedi.

 

 

“MİLLİ EĞİTİM İHALELERLE GÜNDEME GELİYOR”

Milli eğitim müdürlüğünün son yıllarda sadece ihalelerle gündeme geldiğine dikkat çeken Takva şöyle devam etti: “Ekonomide de, eğitimde de Van 77’inci sırada yer alıyor. Girişimci üniversite sıralamasında YYÜ’nün ilk 50’de olmadığını görüyoruz. Türkiye üniversitelerinin dünya sıralamasında çok gerilerde yer alıyor. Son 15 yıldır Van Milli Eğitim Müdürlüğü ne yazık ki sürekli ihalelerle gündeme geliyor. Milli eğitim müdürlüğünün akademik eğitimle gündeme gelmesi gerekiyor. TSO olarak 2 yıl önce bir eğitim raporu hazırladık. Bu kapsamda bir Özgür Düşünce Divanı teşkil ettik. İstatistiklerin de araştırıldı ve ilgili yerlere gönderildi. Yine de hala ne yazık ki aynı sırada yer alıyoruz. Sorunların şeffaf ve açık bir şekilde tartışılması gerektiğini düşünüyorum.” Takva’nın konuşmasının ardından Atalay, TSO’nun hazırladığı raporu Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile de paylaşılması gerektiğini söyledi.

 

 

BAYNAL: ÖĞRETMENLERE ASGARİ ÜCRET VERİLSİN

Eğitimle ilgili konuşan MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal ise, “TEOG ve akademik başarının iyileştirilmesi noktasında en önemli 3 husus nedir? Öncelikli olarak bunu iyi bilmemiz gerekiyor Bunun yanı sıra okul öğretmenlerinin performans değerlendirmesi yapılıyor mu? Buda çok önemli bir noktadır ve yapılması gerekiyor. Bunun dışında eğitim için büyük bir öneme sahip olan veliler var. Ne yazık ki velilerimiz okullara katkı sunmuyor. Velilerin okula katkı sunmadığı hiçbir eğitim başarılı olamayacaktır. Veli katkısının mecburi hale getirilebilir. Bütün öğretmenlere asgari ücret ödenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında okul yönetimlerin performansa göre ekstra ödeme yapmasını öneriyorum.” İfadelerine yer verdi. Baynal’a cevap olarak konuşan Eğitim Gençlik ve Spor İhtisas Komisyonu Başkanı Ahmet Yayla şunları söyledi: “3 önemli faktör olarak öğrenci, öğretmen ve anne babayı sayılmaktadır. Öğretmen performans değerlendirmesi için proje kapsamında bir çalışma başlattık. Ancak akademik başarının bir anda yükselmesi çok mümkün değildir. Orta vadede çok olumlu değişimler olacağını düşünüyoruz.”

 

 

TİMUR: TOPLANTI KAMU AĞIRLIKLIDIR

Toplantıda konuşan bir diğer isim Baro Başkanı Murat Timur oldu. Timur toplantının yapısal olarak kamu ağırlıklı olduğunu söyleyerek, “Toplantıda hiçbir sorun yokmuş gibi bir portre çiziliyor. İhtisas komisyon raporu sadece bir özettir. Ancak özette dahi bazı eksiklerin olduğunu çok iyi bir şekilde görebiliyoruz. Güçbirliği Platformu’nda kamu-sivil kaynaşması ve sivilleşmenin olması önemli bir noktadır. Ancak toplantıda kamu yönü daha ağır basmaktadır. Rektör Peyami Battal’dan önce YYÜ’nün kentle hiçbir iletişimi yoktur. Kentle olan iletişim yeni yeni kuruluyor ve bunun da olumlu yansımaları olacaktır. Belediyeler ve diğer kurumların da bu toplantıya katkı sağlaması gerekiyor.” Bunun üzerine konuşan Beşir Atalay şunları söyledi: “79 mütevelli heyet üyesinden 24’ü kamu temsilcisi diğerleri ise STK’dır. Komisyonda yine 5 kamu ile 5 STK temsilcisi bulunmaktadır. Yönetim kurulunun da teşkil aynı şekildedir. Güçbirliği oluşumunda sivil toplum temsiline büyük önem vermektedir.”

 

 

ÖZGÖKÇE: EĞİTİMİ HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ

Toplantıya katılan 2 belediye başkanında bir tanesi olan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe belediye olarak eğitime verdikleri destekler hakkında konuştu. Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak tüm okullarla çok sıkı iletişim içindeyiz. Kaymakamlıkla birlikte projeler üretiyor ve takip ediyoruz. Okul bahçelerine çocuk oyun grupları kurduk, kurmaya devam ediyoruz. DAKA ve DAP desteklerinden faydalanıyoruz. Okul öncesinde eğitim materyali ve oyuncak desteği veriyoruz. Bunun yanı sıra okul bahçelerinin ağaçlandırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Okullarımız için büyük önem arz eden kütüphanelerimizi okullarımıza kurduk ve kitap desteği verdik. Belediye olarak ayrıca deneme sınavları yaptık.” Dedi.

 

 

“VANSPOR İDEOLOJİK BAKIŞTAN KURTARILMALIDIR”

YYÜ’nün Tuşba’da olmasıyla birlikte Anne Üniversitesi projesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Özgökçe şöyle devam etti: “Rehberlik çalışmalarımız var. Kültürel, sosyal faaliyetler gerçekleştiriyor ve bununla birlikte kız çocuklarının okullaşmasının artırılmasıyla ilgilide çalışmalarımız var. Bölgede YİBO ve pansiyonlara çok ihtiyaç var, bu yüzden de bunların sayısının artırılması gerekiyor. Mollakasım’da bir sporcu eğitim merkezi yapılmasını önerdik. Van’a en az 25 bin kişilik stadyum yapılmalıdır. Vanspor’un ideolojik bakıştan kurtularak tüm kentin destekleyebileceği bir hale gelmesi gerekiyor.”

 

 

BOZKURT: ANADİLDE EĞİTİM ZORUNLU OLMALI

Eğitimle ilgili konuşan OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van’ın eğitimde çok kötü bir noktada olmadığını söyledi. Bozkurt, “OSB’de meslek lisemiz yok. Ancak Müteşebbis Heyeti’nde 2 Haziran’da bu yönde bir karar aldık. Yap işlet devret modelini uygulayarak bu sene okulun temelini atacağız. Anadilde eğitim sorunu ile ilgili de bir hayli mesafe kaydedildi. Ancak bu yeterli değil. Kürtçe’nin seçmeli değil zorunlu ders haline getirilmesine de eğitim komisyonu eğilebilir.” İfadelerine yer verdi.

 

KURUKCU: SADECE MEM’E YÜKLENMEK DOĞRU DEĞİL

Yapılan eleştiriler üzerine konuşan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, eğitimdeki sıkıntılar için sadece Van Milli Eğitim Müdürlüğüne yüklemenin etik olmadı söyledi. Kurukcu şunları söyledi: “Öğretmenler atanır atanmaz merkeze ya da başka ile tayin yolları arıyor. Büyükşehir olduktan sonra ilçeden ilçeye taşıma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Destekleme ve yetiştirme kursları için de taşıma sistemi yok. Bu soruna eski valimiz ile şimdi ki valimiz taleplerimiz üzerine destek verdi. Ancak bu durumun şahıslara bağlı olmaması, bir yönetmeliğe bağlanması gerekiyor.”

 

“BİR SONRAKİ KONU SAĞLIK OLMALIDIR”

Bir sonraki toplantı içinde fikirlerini aktaran Kurukcu, “Bir sonraki toplantının sağlık konusu ile ilgili olması gerektiğini düşünüyorum. Sağlık İl Müdürü’nün mutlaka katılması gerektiği düşünüyorum. Çünkü Van’da hem sağlık alanında hem de sağlık il müdüründe sıkıntılar çok fazla. Stadyum konusunun çözümü konusunda gerekli adımların atılması şart olmuş durumda. Geçen ay CHP olarak bir Van toplantısı yaptık. Van Gölü’nün korunması ve başka konularla ilgili kanun tekliflerimizi sunduk. İktidar partisinden de bu konuda destek bekliyoruz.”

 

 

BAYIR: 9 ÖĞRENCİM 12 ÖĞRETMENİM VAR

Beşir Atalay toplantıda ilçe kaymakamlarına da söz hakkı verdi. Eğitim sorunlarıyla ilgili konuşan Saray Kaymakamı İbrahim Bayır, tüm değerlendirmelere katıldığını söyledi. Bayır, “Benim bir köyümde 12 öğretmen var ancak 9 öğrencim var. Türkiye’de TEOG’da sonuncu sıralarda yer alıyoruz. Eksiklerin giderilmesi iyileşme anlamına gelmiyor. Bu bizim için garanti değildir.” Dedi.

 

YILMAZ: OKUL İDARECİLERİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Gürpınar Kaymakamı Metin Yılmaz, sunumunda okul idarecilerinin seçimi ile ilgili bir bilgi olmadığını ifade etti. Yılmaz şunları söyledi: “İdarecilerin eğitim anlamında çok önemli bir yeri var. Benim ilçemde 100 okul var. İşin asıl yürütenleri okul idarecileridir. Bir başarı varsa bunun okul yönetimi, bir başarısızlık varsa da bunun yine okul yönetimidir. Tecrübesiz öğretmenlerin enerjilerinden faydalanıyoruz. Ancak tecrübeli öğretmenlerden bu verimi alamıyoruz. İlla ki tecrübeli olacak diye bir şey yok.”  

 

YAŞAR: DEVLET PRESTİJ KAYBETTİ

Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar okulların eksiklerinin giderilmesi için kaynaklarının olmadığını dile getirdi. Yaşar, “Özel idarelerin kapatılmasının ardından köy okullarının eksiklerini karşılayacak kaynaklar kalmadı. Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin de kapanması bizleri için çok kötü oldu. Taşradaki eğitimin fiziki kalitesi üzerinde bunun çok olumsuz etkileri oldu. Devletin, vatandaşın gözünde prestij kaybetmesine neden oldu.” Şeklinde konuştu.

 

DEMİR: DESTEKLER YETERSİZ KALIYOR

Eğitimin desteklenmesiyle ilgili konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllık 400 milyonluk bakım onarım bütçesi var. DAP bölgesindeki 14 ile bunun sadece 30 milyonu tahsis ediliyor. Bu parada öncelikle il merkezleri için kullanılıyor. Hal böyle olunca da kırsal kesimdeki okullara para kalmıyor. SESKAP programının pilot olarak uygulanıyor. Bu konuda bir finansman modelini Kalkınma Bakanlığı ile görüşeceğiz. Ancak kurumların/kaymakamlıkların da teknik destek ve eleman desteği vermesi gerekiyor.”

 

TAŞYAPAN: EĞİTİM HER YÖNÜYLE ELE ALINMALI

Konuşmacıların ardından bir değerlendirme yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan eğitimin önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. Taşyapan, “Eğitim bir Milli Eğitim Müdürlüğü, il yönetimi veya okul idaresine bırakılmayacak kadar önemlidir. İkili öğretimin en önemli sorunlarımızdan bir tanesidir, ancak bunun eğitim kalitesini doğrudan bir etkisi yoktur. Başarı öncelikle öğretmen, idare ve ailenin katkısına bağlıdır. Taşrada hala birleştirilmiş sınıflarda eğitim veriliyor. Taşımalı eğitim de bizim için bir sorundur. Bu platformda elbirliğiyle çözülebilecek sorunları çözeceğiz. Çözemeyeceklerimizi de ilgili makamlara taşıyacağız. Eğitimin ana direği öğretmenlerdir, çocuklarla öğretmenlerin bire bir muhatap olmasıdır. Öğretmen ne kadar motive olursa o kadar başarı olur. İdarecilerin çok iyi seçilmesi gerekiyor. Sorunları öncelik sırasına koymaları gerekmektedir.” Dedi.

 

“MESELE SADECE ÖĞRETMEN SAYISI DEĞİL”

Öğretmen sayısının artırılmasının bir çözüm olmayabileceğini söyleyen Taşyapan şunları dile getirdi: “Saray Kaymakamımızın da belirttiği gibi öğretmen sayısının artırılması da bir çözüm olamayabilir. Ailelerin de eğitimde önemli bir rolü var. Artık devletin her köye bir okul yaptırma politikasından vazgeçti. Her köye bir okulun şart değil. Merkez köylerde güzel okullar yapılıyor. İnsanlar tercih etmeseler de yönetmelik bazen 10 öğrenci için okul yapmıyor. Bazı köylerin böyle talepleri var. Öğretmenlerin yıl ortasında KPSS, özel vb. nedenlerle işten ayrılmasının önüne geçemiyoruz. Çakılı sözleşmeli öğretmen, öğretmene pozitif ayrımcılık önerileri iyi birer öneridir.”

 

TAŞYAPAN: SPOR ALANINDA EKSİKLİKLERİMİZ VAR

Gençli ve sporla ilgili var olan sorunlarla ilgili de konuşan Taşyapan, “Gençlik ve spor hizmetlerinin azlığı ile ilgili olarak, birçok yerde tesislerimiz var. Olmayan yerler için de çalışmalar yürütüyoruz. Mevcut stadyumun hasarlı olduğu için ilin dışına büyük bir stadyum yapılmasını istiyoruz. Mevcut stadyum alanının da yine spor amaçlı kullanılmasını istiyoruz. Van merkezde spor alanı yok. Kapalı spor salonuna ulaşım zorluğumuz olduğu için insanlar pek fazla ilgi gösteremiyorlar. Stadın kamu kaynağından yapılmasını isteğimizi sunduk. Konuyu Spor Bakanlığı ile görüştük. En kısa zamanda karşılanmasını umuyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

DEMİRCİ: ÇOCUĞA DEĞER VERİLMİYOR

Eğitimde çocuklara verilen değerle ilgili konuşan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci şunları söyledi: “Çocuğa verilen değer önemli bir yere sahiptir. Van’da çocuğa ne yazık ki çocuğa değer verilmemektedir. Sahadaki veriler çok vahim bir tablo oluşturmaktadır. Çocuklar ailelerinin yaşam stratejisinin bir parçası haline gelmiştir. Yapısal anlamda, ailenin çocuğa bakışı anlamında, temel sorun çocuğa verilmeyen değerden kaynaklanmaktadır.”

 

ATALAY: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Demirci’nin ardından aldığı noktalardan faydalanarak konuşan Atalay, Van eğitim raporunun soru ve taleplere göre detaylandırılması gerektiğini söyledi. Atalay, “Van ilinin iyi bir fotoğrafının çekmesi gerekiyor. Bizler bunu ilgili yerlere ileteceğiz. Raporu Yönetim Kurulu’nun değerlendirecek ve eylem planı çıkaracaktır. Yatırım programına mümkün oldukça etki etmeye çalışıyoruz. Burada tespit edilen hususları takip edeceğiz. Eğitimin ekonomi ve gelecek demek olduğunu biliyoruz bu yüzden de bir kampanya planlayabilir.” Dedi.

 

EĞİTİM İÇİN SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Eğitim daha iyi bir yere gelmesi için seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ifade eden Atalay şunları söyledi: “Eylül-Ekim gibi ilçelere ve köylere uzanacak bir bilinçlendirme kampanyası gerçekleştirebiliriz. Siyasiler, eğitimciler, sağlıkçılar herkes bu yaz eğitim için seferber olmalıdır. Eğitim daha iyi bir yere gelmesi için hepimizin seferberlik ilan etmesi gerekiyor. Bu yaz her ilçede toplantılar yapmak istiyoruz. Muhtarların, kamu yöneticilerinin çağrılabileceğini, eğitim, sağlık, yol gibi konularının tartışılabileceği toplantılar yapalım. Özel idarelerin ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin kapatılmasından sonra yerine bir şey ikame edemedik. Bunun çok iyi farkındayız. Bunu da konuşacağız. OSB’de meslek lisesi açılması çok sevindirici bir durumdur. Stadyum konusu derleyip toparlamalıdır.”

 

TAKVA: VAN İÇİN MAĞDURİYETLER VAR

TSO Başkanı Necdet Takva ayrıca daha önce dile getirdikleri bir sorunu söyledi. Takva şöyle konuştu: “Taşımacılık sektöründeki şoförlerin zorunlu sigortası ile ilgili hiçbir gelişme olmadı. Bu alanda mağduriyet devam ediyor. SGK Bölge Müdürlüğü’nün Erzurum’da olması Van için büyük bir mağduriyettir. Van’dan giden faturaların denetlenmesi aylarca sürüyor. Bölge İdare Mahkemesi konusunda Bursa’nın pilot olması durumu var. Bu konuyla da ilgilenilirse çok iyi olur. Çünkü Van’ın da yasaya dâhil edilebileceğini söylenmişti.”    

 

BİR SONRAKİ GÜNDEM TURİZM!

Yaklaşık 3 saat süren toplantı son olarak Beşir Atalay’ın katılımcılara teşekkürü ile son buldu. Atalay ayrıca gelecek toplantı konusunun turizm olacağını söyledi. Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısı, Van Güçbirliği Mütevelli Heyet Başkanı ve Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, mütevelli heyet üyeleri ve ihtisas kurulu başkanları, siyasi parti liderleri, belediye başkanları, kamu kurum kuruluş temsilcileri ile oda ve STK başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Editör: TE Bilisim