Van'da gerçekleştirilen "Güçbirliği Platformu" toplantısında kentin eğitim, gençlik ve spor alanındaki sorunları masaya yatırıldı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Konuk Evi'nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van'da ilk ve orta öğretimde 220 bin civarında öğrencinin bulunduğunu ifade ederek, Mayıs ayında planlanan toplantının siyasetteki gelişmeler nedeniyle bugüne ertelendiğini söyledi.

 

Gençlik ve Spor İhtisas Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla ise, eğitim, gençlik ve spor sorunlarıyla ilgili sunum yaptı. İlde, 2011-2012 yıllarında göçle gelen kişi sayısının 50 bin, verilen göç sayısının ise 46 bin 600 olduğunu belirten Yayla, 2014-2015 yılları arasında ise göçle gelen kişi sayısının 30 bin 500, verilen göç sayısının da 48 bin 100 olduğunu söyledi. Türkiye’de nüfusa göre öğrenci sayısının yüzde 19,95 olduğunu belirten Yayla, Van'da ise bu sayının yüzde 28,55 olduğunu söyledi.

 

Van ilinin nüfusa göre öğrenci sayısının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu ifade eden Yayla, şöyle devam etti: "Van'da okul ve eğitim alanında var olan sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlar, erişimde temel sorunlar, kalitede temel sorunlar ve kapasitede temel sorunlardır. İlimizde öğretmen sorunları ve çözüm önerilerimiz de tespitlerimiz bulunmaktadır. Genelde bölgemiz, özelde de Van'da eğitim - öğretimle ilgili yaşanılan önemli sorunların başında öğretmenlerimizde aidiyet duygusunun yetirince yerleşmemiş olmasıdır. Bu sorunun temelinde bölgemize atanan öğretmenlerin bölgede çok kısa süre kalmalarıdır."

 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, depremden sonra üniversitedeki tüm yapıların yenilendiğini belirterek, "Binaların temeline kadar indik ve yeniden yaptık. Bir yıl gibi kısa bir sürede güçlendirerek, yeniden eğitim öğretime başladık. Projelerimiz aralıksız devam ediyor. Tüm kurumlarımıza elimizden geldikçe her türlü hizmeti vermeye hazırız." dedi. Toplantı, kentteki eğitim, gençlik ve spor alanındaki sorunların dile getirilmesi ve soru cevap bölümüyle sona erdi. Toplantıya, Van Valisi İbrahim Taşyapan, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kentteki sivil toplum kuruluşu temsilciler ve kamu kurum kuruluş temsilcileri katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim