Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van’da çeşitli program ve ziyaretlere katılmak için kente gelen AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, kentte geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Kobanî eylemleri nedeniyle HDP’yi sert dille eleştirdi. Olaylar sonrasında meydana gelenlerin provokasyon olduğunu belirten Gül, HDP lideri Demirtaş’ın söylemlerini de seçim yatırımı olarak değerlendirirken, HDP’yi “Son süreçler, Kobani, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ve 6 Ekim'deki olaylar değerlendirildiğinde aslında CHP'nin bir Türk HDP'si HDP'nin de bir Kürt CHP endeksine ulaştığını hep birlikte görüyoruz.”

Van AK Parti il başkanlığı yerel yönetimler istişare toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, son günlerde yaşanılan Kobanî olaylarını değerlendirirken, “CHP'nin bir Türk HDP'si, HDP'nin de bir Kürt CHP endeksine ulaştığını hep birlikte görüyoruz" sözlerine yer verdi. Toplantıya Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Konya Milletvekili Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mustafa Baloğlu, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı MKYK Üyesi Nazım Maviş, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Atay, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve partililer katıldı.

SOĞANDA: TÜM İLÇE VE KÖYLERİ GEZDİK

Toplantı da ilk olarak konuşan AK Parti ile Başkanı Zahir Soğanda ilk olarak göreve geldikleri günden bu yapa yaptıklarını söyledi. Soğanda, şu sözlere yer verdi: “Bildiğiniz üzere Sayın Genel Başkanımız bize görevi tevdi edildiği günden bu yana yaklaşık olarak 4 aylık bir süre geçmiş oldu. Bu süre zarfından bir Cumhurbaşkanlığı seçimi geçirmiş olduk ve alnımız akıyla bu seçimden geçmiş olduk. Daha sonrasında ise görev dağılımlarımızı yaptık. O günden bu yana yeni atamalarının yapıldığı günden bu yana tüm ilçe ve köylerimizi gezmekteyiz. Her daim bir şekilde halkla birlikte bu görevi yürütmekteyiz. Gerek genel merkezimiz gerekse de milletvekillerimizden bu konuda her türlü destek alıyoruz.”

“VAN’A 15 TRİLYONUN ÜZERİNDE YATIRIM YAPILDI”

AK Partinin hükümete geldikten sonra tüm Türkiye’ye en iyi hizmeti getirdiğini belirten Soğanda ayrıca bu hizmetin Van’a da geldiğini dile getirdi. Soğanda, “AK Parti Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında 1994 yılında İstanbul’da büyük bir yerel yönetim hamlesi başlattı. Bu hamle ile birlikte ile verilen hizmetler dalga dalga Türkiye’de dağılmaya başladı. Verilen bu hizmetler neticesinde Türkiye hizmetin tadına vardı. Bunun üzerine 2002 yılında AK Parti halkımızın oyu ile hükümet oldu ve 12 yılında bu yana halkımıza hizmet vermektedir. Bütün Türkiye’de yapmış olduğu hizmetler gibi Van’ımızda ve ilçelerinde de bu hizmetler yapıldı. Bu neticede büyük hamleler gerçekleştirildi. Özellikle yerel yönetimler konusunda hükümetimizin yaptıkları çalışmalar neticesinde birçok yatırım söz konusu oldu. Van’ımızda toplamda yapılan yatırımların tutarı 15 trilyon üzerindedir. Sonuç olarak 80 yılda görülmeyen hizmetler AK Parti hükümeti döneminde yapılmış ve hayata geçirilmiştir.” Dedi.

SOĞANDA: TÜM BELEDİYELERİ KAZANACAĞIZ

Son olarak 30 Mart yerel seçimlerinde 2 belediye kazandıklarını ifade eden Soğanda önümüzdeki yerel seçimlerde başta büyükşehir olmak üzere tüm belediyeleri kazanacaklarını söyledi. Soğanda son olarak şu sözlere yer verdi: “Bildiğiniz gibi son yerel seçimlerde %41’lik bir oy oranı aldığımız halde Van’da sadece 2 belediyemiz bulunmaktadır. Ancak biz bu iki ilçemizden büyük beklentiler ve hizmetler içerisindeyiz. Bizde bunun neticesinde çalışmalarımız yapıyoruz ve önümüzdeki dönemde başta büyükşehir olmak üzere bütün ilçelerde kazanacağız. 2005 yılında sonra hükümetimizin yerel yönetimlere verdikleri destekler üzerinde çalışmalar yapılmış ve daha fazla ödenekler verilmiştir. Bunun yanı sıra bilginiz üzerine Van son yerel seçimlerden sonra büyükşehir olmuş ve bu neticede Van’a gelen ödenekler kat ve kat artmıştır. Bu konuda halkımızın da bunun çok iyi farkındadır. Hükümetimizde bu anlamda hiçbir ayrım yapmadan desteklerini sunmaktadır. Ancak Van’ımız bu kadar yeniliklere açıkken, son günlerde yerel yönetimlerde Kabanî bahane edilerek, bir vandalizm örneği yaşanmıştır. Ancak bilinsin ki hükümetimiz bu yaşanılanlara izin verilmeyecektir.”

GÜL: BÜTÜN OLAYLAR PROVOKASYONDUR

Van yerel yönetimler istişare toplantısına katılmak üzere kente gelen Gül, AK Parti Van İl Başkanlığı toplantı salonunda partililerle bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta bütün ülkeyi üzüntüye boğan olayların yaşandığını dile getiren Gül, 6 Ekim'de bir vandalizm örneğini, şiddet olaylarını hep birlikte gördüklerini belirtti. Gül, "AK Partimizin binaları yakılmaya çalışıldı, esnaflarımızın iş yerleri yağma edilmeye çalışıldı. Kurban eti dağıtmak için sokağa çıkan bir kardeşimiz katledildi. Bütün bu olaylar eski Türkiye'yi getirmek isteyenlerin yapmaya çalıştıkları provokasyondur. Sokak üzerinden yaşanan şiddet gösterilerini, bütün milletimizin ve başta Kürt halkının üzüntüye uğradığı olayları yaşadık. Hükümetimiz bütün bu yaraları maddi ve manevi olarak saracaktır" şeklinde konuştu. Gül, Kobani üzerinden insanları sokağa davet ederek bu olayların yaşanmasına neden olan HDP'nin de bir siyasi parti olduğunu hatırlamasını ve bundan sonraki adımlarını sorumluluk çerçevesinde, kürt halkına kest eden olayların bir daha yaşanmaması için provokasyon ve sokak çağrılarını tekrar etmemesini dileyerek, olaylarda hayatını kaybedenlerin hepsinin Kürt vatandaşlar olduğunu vurguladı.

“HDP 90'LI YILLARI HALKINA TEKRAR YAŞATTI”

Kürtlerin özgürlüğü için yola çıktığını iddia eden partinin bu olaylarda birinci derecede mesul olduğunu herkesin iyi bildiğini aktaran Gül şöyle konuştu: "Bingöl'de iki emniyet mensubu kardeşimiz şehit oldu. Bizim bu coğrafyalarda bin yıllık kardeşliğimizi hiçbir provokasyon, karanlık el bozamayacak, kardeşliği sona erdiremeyecektir. Burada hep birlikte Türkiye'de 90'lı yılları yaşadık. O zaman faili meçhuller, jitemler, endişe ve korku vadı. AK Parti gelir gelmez OHAL'i kaldırdı. Türkiye'yi artık Diyarbakır cezaevi koşullarına değil aydınlık geleceğe taşımak için bütün adımlar atıldı. Artık Türkiye'de şunu herkesin bilmesi lazım. Türkiye artık 90'lı yılların Türkiye'si değil ve kimse asla götüremeyecek. Buna HDP'de dahildir. Maalesef HDP vatandaşları sokağa çağırarak kendi halkına 90'lı yılları tekrar yaşatmıştır."

GÜL: DEMİRTAŞ’IN SÖYLEDİKLERİ SEÇİM MALZEMESİYDİ

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde bir Türkiyelilik anlayışı içindeki açıklamalarını tutturalı şekilde yürütmesi gerektiğini ancak bu söylemlerin bir seçim malzemesi olduğunun iki ay içinde ortaya çıktığını söyleyen Gül, eskiden Kürtlerle dalga geçen, kimliğini inkar eden politikaların hükümetleri tarafından ayaklar altına alındığına dikkati çekti. Yaşanan bütün olayların çözüm süreci gibi yerli bir projenin baltalanmasına ve başarısız olmasına yönelik adımlar olduğunu vurgulayan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz, milletimiz başta olmak üzere bütün unsurlarıyla çözüm sürecini kararlılıkla yürütecektir ve hiçbir provokasyona heba etmeyecektir. Çözüm süreci bir devlet projesi olarak AK partinin baştan beri kararlılıkla yürüttüğü bir yerli projedir. Çözüm sürecinden kim rahatsız oluyorsa bunların Kürdün, Türkün rahatlığını istemediğini görürsünüz. Çözüm süreciyle kamu düzeni birbiriyle beraber kararlılıkla yürütülecek iki unsurdur. Son süreçler, Kobani, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ve 6 Ekim'deki olaylar değerlendirildiğinde aslında CHP'nin bir Türk HDP'si HDP'nin de bir Kürt CHP endeksine ulaştığını hep birlikte görüyoruz. 100 yıllık sorunları AK parti çözüyor ve bu devam edecektir. Türkiye'de yüzyıldır ötekileştirilen kesimler vardı. Ama AK Parti her iki kesimi de özgürleştiren adımlar attı. Ortak tarihle ortak coğrafyayı paylaşan herkese vatandaş hukukuyla bakıyoruz. Kürtler üzerinde 100 yıldır yapılan asimilasyon politikalarına son verildi."

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GEREKEN MÜDAHALEYİ YAPMADI”

Bölge halkının Kur'an'a ve Peygamberine bağlı olduğunu ancak son dönemlerde Bediüzzaman Said Nursi külliyesi ve bazı Kur'an kurslarının yakıldığına tanıklık ettiklerini ifade eden Gül, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da yangınlara gerekli müdahaleleri yapmayarak görevini ihmal ettiğini kaydetti. "Bir insanın evi yanarken, 'bu ev bendendir bu benden değildir. Benden olmayanın evini söndürmeyeyim' anlayışı hangi kitapta vardır" diyen Gül, bölge belediye başkanlarının katılımıyla Ankara'da bir toplantı yaptıklarını, maddi ve manevi olarak vatandaşların ve esnafların yanında olacaklarını söyledi. Gül ayrıca, Van'daki Tuşba ve Gevaş Belediyelerinin AK Partili olduğunu dile getirdi. Gül, Konya ile Van'ı sürekli bir kardeşlik hukuku içinde yer aldığını vurgulayarak Karatay Belediyesi'nin Gevaş Belediyesi ile Selçuklu Belediyesi'nin de Tuşba Belediyesiyle kardeş olduğunu, maddi manevi tüm imkanlarıyla bu belediyeleri destekleyeceklerini bildirdi. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilisim