İpekyolu Belediyesi yaptığı çalışmalar ve hayata geçireceği projelerle ilgili Van’daki yerel ve ulusal basınla bir araya geldi.

 

Toplantıda ilk olarak belediyenin bugüne kadar gerçekleştirdiği ve önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceği projelerle ilgili bir sunum yapıldı. Çevre, sosyal ve altyapı çalışmalarıyla ilgili yetkili isimler tarafından yapılan sunumlarından ardından konuşan İpekyolu Belediyesi Başkan Vekili Cemil Öztürk, yapmış oldukları projeler ve etkinliklerin günlük ve kısa vadeli değil, aksine uzun soluklu projeler olduğunu ifade etti. Öztürk toplantıda 16 önemli projeyi Van basını ile paylaştı. Bunlardan en önemlisi de Engelsiz Yaşam Akademisi ile Aktivasyon ve Sosyal Yaşam Merkezi oldu. Projenin geneli dış kaynaklar ile yapılması planlanırken, bazı projeler ise belediye bütçesi ile hayata geçirilecek. Ayrıca bu projelerin 2017 yılı içerisinde hayata geçmesi bekleniyor.

 

 

ÖZTÜRK: GÜNÜ BİRLİK OLMAYACAK

Sunum ardından konuşan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen İpekyolu Belediyesi Başkan Vekili Cemil Öztürk sosyal belediyecilik anlamında üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Öztürk ilk olarak şunları söyledi: “Biz sosyal belediyecilik anlamda Van’daki eksikliğin farkındayız. Bu eksikliği tamamlamak adına start verdik. Bazı sosyal projeler günü birlik değil sistematik olarak devam edecektir. Engelliler gününde yaptığımız etkinlikler, kadınlar gününde yaptığımız etkinlikler gibi etkinlikleri sade o haftaya ya da güne göre yapmayacağımız yapacağımız etkinlikleri uzun süreli olarak yapacağız.”

 

‘ENGELSİZ HAYAT AKADEMİSİ’ KURULACAK

Engelliler için yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler veren Öztürk, “Engelsiz Hayat Akademisi adı altında engelliler merkezi kuracağız. Bunun için İpekyolu’nda bir fotoğrafı da çekildi. Bu anlamda kurslar ve psikolojik destekler vereceğiz. Evden çıkaramayacağımız engellilerimiz var. Bunlar içinde evde çalışmalar yapacağız. Down Sendromu ile alakalı bir etkinlik düzenledik. Biz bir etkinlik yaptık ancak bunu bu şekilde devam ettirmeyeceğiz. Bunun dışında örnek olarak down sendromu olan çocuklarımız ve insanlarımız için koro ekipleri ya da halk oyunları ekipleri kuracağız. Yaptığımız etkinliklerden çok engelli ya da down sendromu olan çocukları işin içine kayacağız ve bu etkinlikleri onlar yapacak. Amcamız o süreci sadece o günde bırakmak değil. Onları bir yerden alıp başka yerlere getireceğiz.” Dedi.

 

 

“BAŞARILARI HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ”

Belli spor dallarında elde edilen başarıları sürekli desteklediklerini söyleyen Öztürk şöyle devam etti: “Çocuk korosu kurduk. 23 Nisan’da etkinlik yapacaklar bunun dışında gençlerimiz ve engellilerimizde kendi günlerinde etkinlikler yapacak. Biz yaptığımız bu çalışmaları sadece bir gün ile sınırlamak istemiyoruz. Bu çalışmaları 1 yıllık sürece yaymak istiyoruz. Bir yıl içerisinde yaptığımız çalışmalar ile çocukları, gençleri ve insanları daha iyi yerlere getirmek istiyoruz. Dışarıya giden çocuklarımızın şehir dışındaki tüm giderlerini biz belediye olarak karşılıyoruz. Bunlar rutin olarak sürekli yapmış olduğumuz desteklerdir. Bu çalışmayla da elde ettikleri başarıları destekliyoruz. Yakın zamanda başarılı sporcularımıza malzeme destekleri de vereceğiz. Sizlerde bu çalışmaları yakın zamanda çok iyi bir şekilde göreceğiz.”

 

ÖZTÜRK: DOWN PARK KURACAĞIZ

Durumu iyi olmayan asker ailelerine 250 yardımları yapıldığını ifade eden Öztürk, bunun dışındaki sorunlar içinde yine duyarlı olduklarını söyledi. Öztürk, “Bizim uzun süreli çalışmalarımız var. Örnek olarak down sendromu için onların gününde, günlerini kutladık. Ancak bunun dışında bizim günü birlik etkinliklerden çok uzun süreli çalışmalarımız da olacak. Down sendromu için Van’da bir aşamaya geldik ancak bu henüz tam anlamıyla istendiği yere gelmedi. Biz yaptığımız etkinlikler dışında Down Park adı altında bir çalışma daha yapıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar sadece o gün ki haftalarda kalmayacak. Biz kısa vadeli değil, uzun soluklu çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilere burs vermek gibi bir durumumuz olamaz. Belediye olarak başarı olan öğrencilere para vermek yerine, öğrencinin başarılı olduğu alandaki tüm destekleri vereceğiz.” İfade etti.

 

 

“HER ŞEY BELEDİYEDE YAPILMIYOR”

Projelerin genelinin 2017 yılında hayata geçmesinin planlandığını ifade eden Öztürk şunları kaydetti: “Toplumda şöyle bir kargaşa oluyor. Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyelerinin sorumlulukları farklıdır. Bize bazen bu anlamda şikayetler geliyor. Bizim işimiz olmayan işleri biz başka kurumlara yönlendirmek zorundayız. Bizim belediye olarak sorumluluk alanımız olmayan alanlarda çalışma yapma gibi bir hakkımız yok. Bizim belediye olarak su sıkıntısını giderme gibi çalışmamız yok. Biz bu anlamda bir sorun olduğu zaman VASKİ’ye yönlendiriyoruz. Belediye denildiği zaman akla tüm çalışmalar geliyor ancak bu böyle değil. Büyükşehir olmamız nedeniyle belli birimler bu anlamda çalışıyorlar.”

 

KÖY PAZARLARI HAYATA GEÇİRİLECEK

Van’da köy pazarları hayata geçireceklerini ifade eden Öztürk, “Köy pazarı konusu var. Biz bunu çok fazla önemsiyoruz. Köylünün ürettiği bir şeyi kendisinin satması bizim açımızdan önemlidir. Doğal olarak yetişen sebzelerin ya da diğer ürünlerin Van’da satılmasını önemsiyoruz. Biz bunun için var olduğumuzu söyledik. Bu anlamda bir yer arayışımız var. Köy pazarıyla ilgili bir yer ayarlamaya çalışıyoruz. Bu yeri bulduğumuz takdirde köy pazarımızı da hayata geçirmeyi düşünüyoruz.” Dedi.

 

 

“2016 YILININ 2 KATI ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Yapacakları asfalt ve yol çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren Öztürk şöyle konuştu: “2017 yılında 100 kilometrelik bir yol yapmak istiyoruz. Bu kaynakların altyapısını oluşturduk. Memleketimizde yol sorunlarımız var. Bunun çok fazla çukurlu yollarımız. Bunlar için çalışmalar yapacağız. Yolda oluşan çukurlar 1 ay boyunca orada kalmaması gerekiyor. Bu anlamda bir kısmını kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Nisan sonu itibariyle bu eksiklikler ve sorunlar Nisan sonu itibariyle en aza indirilecek. Neden Nisan çünkü doğalgaz gibi çalışmalarımı devam ediyor. Kaynak konusunda gerek öz kaynaklar gerekse de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu bir destek ile 10 kilometre sıcak asfalt çalışması yapacağız. Yine AFAD’tan bir asfalt talebimiz oldu. Turizm bakanlığından bunun dışında bir talebimiz oldu. Biz turizm ilçesiyiz. Bu anlamda da destek istedik. Bu desteklerle birlikte 2016 yılındaki çalışmaların 2 katı bir çalışma yapacağız.”

 

ÖZTÜRK: KIŞIN GÜZEL İŞLER ÇIKARDIK

Köylerde altyapı sıkıntılarının olduğunu ve bunu takip ettiklerini söyleyen Öztürk, “Bunlarla ilgili de bir çalışma yaptık. Altyapısı olmayan bir yere asfalt dökmemiz çok doğu olmaz. Köy işi yollarda sıcak asfalt yerine stabilize ve sathi kaplama çalışmalar yapacağız. Altyapı ile ilgili hedefimiz en az 2 katı çalışma yapmak. Karla mücadelede çok güzel çalışmalar yaptık. Fen işlerimiz bu anlamda kar yağar yağmaz hemen çalışmalarımız başlattık ve okullarımız tatil olmadı. Kış ayında güzel bir çalışma elde ettiğimizi düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

PROJELERİ TEK TEK AÇIKLADI

Başka Vekili Öztürk ardından hayata geçirecekleri projeler hakkında konuştu. Öztürk 16 projeyi şöyle açıkladı:

 

ENGELSİZ YAŞAM AKADEMİSİ

Burası Şerefiye Mahallesinde, bitmiş bir binamız var. Burada güzel bir çalışma yapacağız. Engelliler için burada kursların görüldüğü bir merkez olacak. Burada engelli aileler içinde çalışmalar yapacağız. Aileler buraya çocuklarını yapacaklar, aileler ise kendiişlerine bakacak. Engelli ailesi olmak çok zordur. Biz bu anlamda da uzmanlar ile aileler destekler vereceğiz. Burada engelliler için çok amaçlı salonlar oluşturulacak. Engelliler için bu salonlarda eğitimler verilecek. Bunun dışında bu binada bir kütüphanemiz olacak. Bu kütüphanede sesli kitap okuma gibi alanlarda gönüllü insanlarımız engellilerimiz ile buluşturacağız. Bu merkezi engellilerimize kazandıracağız. Burada ayrıca engelli çocuklarımız için bir parkta yapacağız. Hedefimiz şudur. 16 Mayıs’ta bu merkezi hizmete sokmayı düşünüyoruz. Engelliler bizim için önemlidir. Bu da engellilerimiz için güzel bir çalışma olmuş olacak. Bu çalışma için bir kaynak sorunumuzda yok. Merkez 700 bin liraya mal olacak.

 

KENT PARK PROJESİ

İpekyolu’nun en önemli çalışması parklardır. İnsanlar bu anlamda ciddi parklar istiyorlar. İnsanların bu anlamda talepleri var. Bizde bu anlamda çalışma yaptık. Nerelere park yapılabilir diye çalıştık. Eski araştırmanın yerinde Tapu Kadastro yapılıyor bunun dışında 7 dönümlük bir alan var. Bunun tahsisi için bir çalışma başlattık. Bunun tahsisi için gerekli görüşmeler yaptık. Tahsis süreci sonlandı. Burayı park yapmamız için bir engel kalmadı. Burada güzel bir projeyi hayata geçireceğiz.

 

Yeşilin hakim olduğu bir park olacak. Açık spor alanlarının olduğu, çocukların eğlenebildiği, kadınların, engellilerin yaptıkları üretimleri sergileyebileceği ve satabileceği bir alan oluşturacağız. Bu parkın sosyal içeriği de olacak. Down Kafe dediğimiz kafemizi de burada hayata geçireceğiz. Down Sendromu olan çocuklar için burayı oluşturacağız. Burada yaşlılarımız içinde bir alanımız olacak. Yaşlılarımıza yönelik sağlık, etkinlik ve dinlenebilecek güzel bir alan olacak. Bilge insanlar merkezi ismini buraya koyacağız. Burada yaşlılarımız ile gençlerimizi buluşturacağız. Yaşlılarımızı da bu anlamda evlerden kurtulmuş olacağız. Bunun finansmanı da Anakara Büyükşehir Belediyesidir. Nisan ya da mayıs ayında temellerini atacağız yaz sonunda bu projeyi bitireceğiz.

 

ŞEHİR PARKI PROJESİ

Buzhane mahallesinde 4 dönümlük bir alan var. Burada yine Şehir Parkını hayata geçireceğiz. Yeşil alan bizim için önemli dedik. Bunu da yine hayata geçireceğiz.

 

HANIMELİ PAZARI PROJESİ

Şehrin merkezinde bulunan Hanımeli Pazarını hayata geçireceğiz. Çocuklarının oyun alanlarının olduğu, ailelerin oturabildiği güzel bir parkı hayata geçireceğiz.

 

ESENLER YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

Burası çok önemlidir. Yer olarak çok önemli bir yer var. Yeni Mahallede bulunan bu alanımız var. Bu alan 15 dönümlüktür. Burada park, peyzaj, koşu, bisiklet alanlarının bulunduğu 7’den 70’ herkesin bir şeyler bulacağız güzel bir merkez. Bilgiden eğlenceye, spora kadar her tülü etkinliğin olduğu bir proje olacak. Bu proje o bölgedeki tüm insanlara hizmet verecek. Biz İpekyolu’nda 100 bin insana hizmet vereceği projeyi Esneyurt Belediyemiz karşılayacak. Esneyurt Belediyesi’nde bu anlamda meclis kararı da çıktı. Proje Esenyurt Belediyesinde teknik olarak çiziliyor. Bu projenin de ilk kazmaları yakın bir zamanda vurulacak. 100 bine yakın bir nüfusa hizmet edecek bu proje tüm kesimler hitap edecektir. Bu anlamda parasal bir sıkıntımı yok.

 

SANAT MEYDANI

Sanat sokağımız var. Buranın ne yazık ki sadece ismi sanat. Burada bulunan seyyar ve sigara satanlar için zabıta olarak bir çalışmamız var. Bunun içinde bir proje çalışmamız var Bu çalışma ile orada çok güzel bir sanat meydanı yapacağız. Sanat parkı ile sanat sokağımızı birleştirmeyi ve genişletmeyi düşünüyoruz. Bunu da yine Esenyurt Belediyemiz karşılayacaktır. Bunun dışında meydanda bir kitap kafe kurmayı düşünüyoruz. Burası bizim olan bir yerimiz değildi. Bunu maliye bakanımıza gönderdik ve tahsisi bize yapıldı yakın zamanda hayata geçireceğiz.

 

AKTİVASYON VE SOSYAL YAŞAM MERKEZİ

Prestij bir diğer projemizde budur. Yaşam merkezi herkesin her şeyi bulabilecek bir merkezdir. Zaferler okulunun orada 4 dönümlük bir alan var. Bu alanda yine bu projeyi hayata geçireceğiz Van’ın en büyük konferans salonunu yine burada hayata geçireceğiz. Bu anlamda Van’ın buna ihtiyacı var. Bu konferans alanlarımız Van’da çok fazla yok. Bunu güzel bir seçenek olarak şehrimizde hayata geçirmeyi düşünüyoruz. 600 kişilik bir konferans salonu yapmış olacağız. Tüm kesimler etkinliklerini bu salonda hayata geçireceğiz Bunu da İpekyolu’muza kazandıracağız. Burada güzel bir kütüphane yapacağız ve bunu biraz daha geniş tutmak istiyoruz. Bunun dışında kapalı bir spor salonu da hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu proje içinde bir kaynak projemiz yok. Bu proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşüldü. Sayın Kadir Topbaş ile görüşmemiz oldu. İstanbul’dan bir ekip gelecek ve 2017 yılında bunu hayata geçireceğiz. Biz yerleri belli olan ve sıkıntısı olamayan projeleri sizlerle açıklıyoruz. Bunun dışında projelerde var. Bunları da sizlere açıklayacağız zamanla.

 

VAN EVLERİ PROJESİ

Burası eski müzenin olduğu alan. Bu alan bizim alanımız değildi. Biz 2 aylık sürede her türlü görüşleri yaptık. Kültür Turizm ve Maliye bakanlığı ile görüştük. Bu anlamda yer alanında bir sıkıntımız kalmadı. Bunları hallettik. Şu anada projeyle alakalı çalışmalar yapıyoruz. Burası Van’ın merkezi. Bu yüzden bu daha da önem kazandırıyor. Bu Van evlerimizde eski geleneksel iş hanlarını hayata geçireceğiz. Bu alandaki projemiz şudur. Burası yaşayan bir müze olacak. Buraya girenler Van’ın geleneklerini görecekler hem burası Van’ımızın para kazanması ve cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Burası Van’ımızın bir buluşma noktası olacaktır.

 

İPEKYOLU YAŞAM MERKEZİ

Norşin Cami aşağında bir alan var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile burada bir ortak yer alanımız var. Buradaki alanda bize ait olan alan bir yaşam merkezi hayta geçireceğiz. Bunun adın kadın ya da aile merkezi de olabilir. Biz merkezde yer konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak bu sıkıntıları da belediye olarak gidermeye çalışıyoruz. Bu projeyi kendi imkanımızla yapacağız.

 

KEVENLİ YAŞAM MERKEZİ

Bu alanda da böyle bir merkeze ihtiyaç var. Kevenli TOKİ’de yaşayan insanlar bu anlamda böyle bir merkezi istediklerini söyledi. Belediyeye ait 4 dönümlük bir alan var. Biz orada da yeşil alanı park ve spor alanlarının olduğu bir yaşam merkezini hayata geçireceğiz. Bu porjeyi kendi imkanımızla yapacağız.

 

SEYİR TEPESİ PROJESİ

Buda Van ve İpekyolu için güzel bir projedir. İnsanlar burada Van’ı izleyebilecek, gezebilecek ve piknik yapabilecekler. İnsanlar aileleri ile burada çok rahat bir şekilde aileleri ile oturabilecekler. Burayla ilgili daha farklı bir projemiz var. Bunu da büyükşehir ile görüşeceğiz.

 

ERÇEK YAŞAM MERKEZİ

Burada kullandığımız belediye hizmet binamızın alt kısmı boş. Bu yaşam merkezimizi de hayata geçireceğiz. 23 Nisan’da açılışını yapacağız. Erçek’te de böyle bir ihtiyacımız var. Bunu da Erçekli halkımız için hayata geçireceğiz. Burada sadece bu proje değil. Bunun dışında belediye olarak okul bahçesinde spor alanı oluşturacağız. Erçek’te gençlerimize ce çocuklarımıza hizmet verecek bir spor salonu hayata geçireceğiz.

 

ÇOK AMAÇLI SALONLAR

Yer konusunda sıkıntı olan projelerimiz var. Çok amaçlı salonlar yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi eski köylerimizde yapmayı planlıyoruz. Hem okullara yönelik hem de taziyelere yönelik bir proje olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında insanlarımız için küçükte bir kütüphane ve muhtar için bir alan oluşturmayı düşünüyoruz. 5 dış mahallemizde 2017 yılında bunu hayata geçirmeyi hedefliyoruz.  2017 yılında 8 tane yaptıktan sonra yine köylerimizde bu projeleri diğer köylerde hayta geçirmeyi düşünüyoruz.

 

SPOR SALONLARI PROJESİ

Öğrenci sayınının yüksek olduğu alanlarda bunları hayata geçireceğiz. 5 bölge bu spor salonlarını hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

 

MUHTAR OFİSLERİ PROJESİ

Yer tespit çalışması devam eden muhtar ofisleri projesini hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bu projeleri kendi imkânlarımızla yapacağız. Bunları park içerinde daha çok hayat geçirmeyi düşünüyoruz.

 

SEMT PAZARI PROJESİ

Bu pazarlara da ihtiyaç var. Modern pazarların bu anlamda kurulması için çalışmalarımız var. Yer çalışmalarımız tamamlandıktan sonra toplamda 3 tane projeyi hayat geçirmeyi düşünüyoruz. Toplamda 25 projemiz var. Yer sıkıntısı olan projemiz var. Bu yer sıkıntılarını da çözdükten sonra yine karşınıza çıkacağız. Stadın arkasında bir yer var. Burada imar sorunu var. Bunu çözdükten sonra ora köy semtini kurmayı düşünüyoruz. Göle yakın alanlarda 48 dönümlük bir alan var. Orası sit alanı olması nedeniyle tahsis sürecinde bir süreç gerekiyor. Bu süreci de başlattık. Gerek defterdarlık gerek ören yerleri için görüşmeler yaptık. Bize tahsis edilmesi durumunda İpekyolu ve Vanlıları orada gölle buluşturmayı hedefliyoruz. İnsanlar hafta sonları gölü çok güzel değerlendirecek.

 

Yine kale arkasında 23 dönük bir proje çalışmamızı var. Orada ulusal standartlara uygun bir zemin düşünüyoruz. Atletizm anlamında yarışların olabileceği bir koşu zemini yapmak istiyoruz. Van’ımıza ulusal düzeyde sporcuları getirip hem Van’ı tanıtmak hem de güzel etkinliklere imza atmayı hedefliyoruz. Yapılan işleri anlatmakta çok önemlidir. Bu anlamda bizlere yardımcı oluyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu projeler hepimize güzellik getirsin.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim