PKK’lı Mehmet Kaplan’ın cenazesinde konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, yerel seçimin sonrasında özerkliği kutlayacaklarını söyledi.

 

Önceki gün vekil ve PKK'lıların katıldığı törenle defnedilen Mehmet Kaplan'ın cenaze töreninde Vekil Gür'den, Türkiye'nin de dahil olduğu 4 ülkede "Kürdistan" açıklaması geldi. BDP Van heyetinin de katıldığı cenazede Van milletvekili Gür, sürecin sonunda Kürdistan olduğunu kaydetti. "HPG Askeri Meclis Üyesi" Goyi’nin cenazesini PKK’lılar taşıdı. Törene BDP Van Milletvekili Gür ve PKK’nın dağ kadrosu da katıldı. Milliyet'in ANF'den alıntıladığı habere göre; PKK’nın askeri kanadı HPG’nin Askeri Meclis üyesi Mehmet Kaplan (Mehmet Goyi) Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin Faraşin Yaylasında toprağa verildi. Törene BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve PKK’lılar da katılırken, cenaze PKK mensubu silahlı “Gerillalar”ın omzunda mezarlığa taşındı.

 

Kaplan'ın cenaze törenine BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl eş başkanları Musa İtah ile Figen Yaşar, Van Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, MEYA-DER yöneticilerinin yanı sıra kalabalık bir kitle katıldı. Feraşin Yaylası'na getirilen cenazeyi BDP Beytüşşebap İlçe Eş Başkanı Abdulkerim Ataman, Beytüşşebap Belediye Başkanı Yusuf Temel'in yanı sıra çok sayıda Beytüşşebaplı karşıladı. Cenazeye PKK’nın dağ kadrosundan silahlı örgüt mensubu da katıldı. PKK’lılar Kaplan'ın tabutunu cenaze aracından alarak omuzlarında taşıdı. Tabut sarı, kırmızı, yeşil renklerle sarılırken. Yürüyüş sırasında tabuta çiçekler atıldı. Cenaze örgütün askeri birimi HPG tarafından yaptırılan ve adına "Mehmet Goyî Şehitliği" adı verilen mezarlığa getirilerek dualarla toprağa verildi.

 

"SURİYE'DE ÖZERKLİĞE GİDİLECEK"

 

Cenaze töreninde konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, aileye başsağlığı dileğinde bulunarak, Öcalan şahsında özgürlüğe ve barışa emin adımlarla yürüdüklerini söyledi. Kürt halkının Öcalan'ın etrafında kenetlenmesi ile ancak özgürleşeceğini belirten Gür, Suriye’deki Kürt bölgesinde 6 ay sonra özereklik için seçime gidileceğini, bölgede buna yönelik hazırlık yapıldığını söyledi. Gür, şöyle konuştu:

 

"4 PARÇA KÜRT HALKININ BİRLEŞME ZAMANI"

 

“Artık 4 parçadan (Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Kürt bölgesi) Kürt halkının birleşme zamanıdır. Kürt halkı ulusal ittifakını pekiştirerek, özgürlüğe yol olacaktır.

 

"SÜREÇ  BİZİ KÜRDİSTAN'DA ÖZGÜRLÜĞE GÖTÜRECEK"

 

Sayın Öcalan 21 Mart Diyarbakır Newroz'u ile yeni bir sürecin, silahların susacağı, demokratik siyasetin önünün açılacağı yeni bir süreç başlattı. Bu süreç ile gençlerin ölümlerinin önüne geçildi. Bu çok anlamlı ve çok erdemli bir duruştur. Sayın Öcalan'ın başlattığı bu süreç bizim için büyük bir önem ve onur taşıyor. Bu süreç bizleri Kürdistan topraklarında özgürlüğe götürecektir.

 

"ORADA ÇOK BÜYÜK ŞEYLER OLUYOR"

 

Ben buradan bir de Rojava'da (Suriye’deki Kürt bölgesi) yaşanan gelişmelere değinmek istiyorum. Rojava halkının direnişini selamlıyorum, orada çok büyük şeyler oluyor, lütfen gözümüzün, kulağımızın biri de her gün Rojava'da yaşanan gelişmelerin üzerinde olsun. Bugün de burada Feraşin'de şehit Mehmet Goyi'yi son yolculuğuna uğurluyoruz. Mehmet arkadaş büyük bir komutandı. Davası uğruna yaşamını feda etti. Bizim de üstümüze çok şey düşüyor, şehitlerin anısı önünde onların mücadelesinin yolcuları olmaktır. Rehber Apo yolunda yürüyerek, özgürlüğe koşacağız. Ben bir kez daha ailesine ve tüm Kürt halkına başsağlığı diliyorum." HPG Van Eyaleti sorumlularından Simko Derik ise konuşmasında "Önder Apo'nun başlatmış olduğu bir süreç var. Biz Serok Apo'ya ve şehitlerimize güveniyoruz, devletten hiçbir beklentimiz yok. Önderliğin bize sunduğu fikirleri ve iradesine inanıyor ve güveniyoruz. Bunu esas alarak buna karşılık adım atıyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilisim