Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan

 

Van’da 2011 yılından sonra meydana gelen depremin ardından hastaneler ve eczacılar tarafından alınmayan hastane muayene ücretleri ve ilaç farkları, depremden iki yıl sonra vatandaşın başına dert oldu. SGK’nın almış olduğu bu karar Van halkını şaşkına çevirirken, gözler bu konuda atılabilecek adımlara çevrildi. Van halkı arasında hala bu kararın şaşkınlığı yaşanırken, SGK’nın bu sürprizi, Van milletvekili tarafından anında meclise taşındı.

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, önceki gün SGK’nın depremden bu yana alınmayan hastane muayene ücretleri ve ilaç katılım payını talep etmesinin ardından meclise konu hakkında soru önergesi sundu. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan hemen konu ile ilgili bilgi isteyen Gür, 2011 yılından bu yana alınmayan ücretlerin bir anda talep edilmesinin Van halkı için yeni bir deprem etkisi yarattığını kaydetti. Müezzinoğlu’na sunduğu önergede vatandaşların sağlık gibi önemli bir konuda eli kolu bağlı bir hale getirildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, “2011 yılında Van ilinde yaşanan iki büyük deprem sonrası özel hastanelerde muayene, eczanelerde ise ilaç katılım payı depremzedelerden almamıştı. Yetkililerbu farkı devletin karşılayacağını ve depremzedelerden talep edilmeyeceğini hem sosyal medyada hemde resmi kurumlarda dile getirmişti.

15.05.2013 tarihi itibariyle hastaneye giden vatandaşların eczane sistemlerinde borçlu olduğu görülmektedir. Deprem zamanında özel hastaneye giden vatandaşlardan bütün muayene ve ilaç katılım payı ücretleri toplu şekilde tahsil edilmektedir. Biriken bu borçlardan dolayı ödeme yapamadıklarını belirten vatandaşlar yeni ilaçlarını alamadıklarını ifade etmektedirler.”

 

ASTRONOMİK RAKAMLAR DA VAR!

 

Eczacıların iki yıl aradan vatandaşlara 100 TL ile 2 bin TL arasında değişen faturaların çıktığını söylediklerini belirten Gür, vatandaşlar çıkan bu borçlar nedeniyle ilaçlarını da alamadıklarını kaydetti. Eczacıların da bu durumda vatandaşa ilaç verememenin sıkıntısını yaşadığını belirten Gür, Bakan Müezzinoğlu’ndan bu sorun hakkında şu ifadelerle bilgi istedi, “Van halkı iktidar sayesinde yeni bir deprem yaşadıklarını ve bu depremin 2011 yılında yaşan depremden daha şiddetli olduğunu dile getirmektedirler. Bu Bağlamda; Deprem sonrası vatandaşlardan muayene ve ilaç katılım payının alınmayacağı söylenmesine rağmen ücretlerin almasının sebebi nedir? Van ilinde yaşayan vatandaşların bu mağduriyetini gidermek için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Deprem sonrası muayene olan vatandaş sayısı kaçtır? Muayene olan depremzedelerin toplam ödeyeceği muayene ve ilaç katılım payı ücreti nedir?” Gür’ün bu soru önergesinin ardından gözler ikinci bir defa hem SGK’ya hem de TBMM’ye çevrildi. Seçildiği günden bu yana Van’ın sorunları hakkında oldukça bir tutum sergileyen ve tüm sorunları meclise taşıma konusunda ciddi bir çaba sarf eden Gür’ün bu konudaki çabalarının sonuç verip vermeyeceği ise şimdiden merak konusu oldu. 

Editör: TE Bilisim