Elazığ'ın yaz mevsiminde Avrupa'dan gelen gurbetçilerle nüfusu 14 binden 35 bine ulaşan Karakoçan ilçesinde memleket sevdası turizmde berekete dönüşüyor.

 

Yaz aylarında Hollanda, Almanya ve Belçika gibi ülkelerden gurbetçilerin yaz tatillerini geçirmek için gelmesiyle nüfusu katlanan Karakoçan'da yerel yönetimler, işletmeler ve esnaf her yıl adeta turizm sezonuna hazırlanıyor. Görevlendirme yapılan Karakoçan Belediyesi, ilçeye gelen gurbetçilere Avrupa standartlarında tatil yapmaları için tüm imkanları seferber ediyor. Hizmete sunulacak projeler ise gurbetçilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirleniyor.

 

İşletmeciler ve esnafın mayıs ayında başlayan hummalı hazırlığı, gurbetçilerin rotalarını haziran ayında ilçeye çevirmesiyle meyvelerini veriyor. Kaplıcalara giden, sosyal tesislerde dinlenen gurbetçiler düğün törenlerini de Karakoçan'da yapıyor. Gurbetçiler kendilerine sunulan hizmetlerle tatil yapmanın, esnaf ve işletmeciler de ekonomik canlanmanın mutluluğunu yaşıyor.

 

"MEMLEKETİMİZİ, HAVASINI, İNSANINI ÖZLÜYORUZ"

Almanya'nın Hamburg şehrinden ailesiyle gelen Mustafa Karahan, yaptığı açıklamada, tatillerini geçirmek için Karakoçan'ı tercih ettiklerini, yılda bir veya iki yılda bir mutlaka memleketlerine geldiklerini belirterek uzun bir yoldan gelmelerine rağmen Karakoçan'daki güzel ortamın çektikleri zahmete değdiğini dile getirdi. Baki Arslan da ailece Almanya'dan Karakoçan’a geldiklerini ifade ederek ilçedeki akrabalarını, yakınlarını ziyaret etme, onları görme fırsatı da bulduklarını anlattı. "Memleketimizi, havasını, insanını özlüyoruz. Buraya gelmek çok güzel ama gidince de 'Ne zaman geleceğiz?' diye düşünüyoruz." diyen Arslan, ilçede bol bol gezdiklerini, güzel vakit geçirdiklerini aktardı.

 

Nihat Karadağ da ilçeye geldiklerinde gezip eğlendiklerini, akrabalarını ziyaret ettiklerini dile getirdi. Kaplıca işletmecisi Hasan Doğan, gurbetçilerle yılda 15 bin kişinin şifa için kaplıcalara geldiğini söyledi. Kaplıca suyunun faydalarını vurgulayan Doğan, "Almanya, Hollanda ve Fransa'dan gurbetçilerimiz geliyor. Bu yıl yaz aylarında 10 bin kişi bekliyoruz. İlçeye gelenler burayı mutlaka ziyaret ediyor. Buranın ilçe ekonomisine ciddi katkısı var." dedi. Doğan, tesiste pansiyon ve canlı müzik hizmeti de sunduklarına işaret etti.

 

"ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER"

Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Aydın, 1960'lardan bu yana ilçe sakinlerinin çalışmak için Avrupa'ya gittiğini, gurbetçilerin her yıl mayıs ayından itibaren tatillerini geçirmek için ilçeye geldiğini belirtti. İlçede esnafın en yoğun olduğu dönemin yaz mevsimi olduğuna, gurbetçilerin ilçe ekonomisine çok önemli katkı sunduğuna işaret eden Aydın, "Yaz mevsiminde Karakoçan ekonomik anlamda hareketli bir ilçe. 5'inci ayın sonundan itibaren gurbetçilerimiz akın etmeye başlıyor. Bu önemli bir katma değer." dedi.

 

Aydın, ilçedeki bu canlılığın 9'uncu ayın ortalarına kadar devam ettiğini ifade ederek, gurbetçilerin ilçeye önemli girdi sağladığını dile getirdi. Yaz mevsiminde Karakoçan'da azami 150 düğün yapıldığını anlatan Aydın, "İlçemiz şu anda çok hareketli. Bu hareketliliğin devam etmesi hem ilçemize önemli hizmetlerin gelmesine vesile oluyor hem de esnafımızın ticari kazancı artıyor." değerlendirmesini yaptı.

 

"HEDEFİMİZ AVRUPA'DAKİ STANDARDI KARAKOÇAN'DA DA BULMALARI"

Karakoçan Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Cemil Sarıoğlu, ilçe nüfusunun 2 katı kadar Karakoçanlının Avrupa'da yaşadığını, bunların birçoğunun hasret duydukları memleketlerinde tatil yaptığını aktardı. Sarıoğlu, şunları söyledi: "Hemşehrilerimizin rahat etmesi ve Avrupa'daki yaşam standartlarında bir tatil geçirmeleri için çalışıyoruz. Avrupa'dan gelen hemşehrilerimizin Karakoçan'da güzel vakit geçirip, tatil yapmaları için belediyemiz bütün imkanlarını seferber etti. Hedeflerimizden biri Avrupa'daki standardı yoldan sosyal alanlara kadar her bakımdan Karakoçan'da da bulmaları." İlçe nüfusunun 14 bin olduğunu ancak yaz aylarında bu sayının yaklaşık 35 bini bulduğuna dikkati çeken Sarıoğlu, hedeflerinin 60 bin nüfusa hitap etmek olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim