Milletvekili Gür, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a İzmir Kırıklar/Buca 1 Nolu F Tipi cezaevinde bulunan Faysal Yacan'ın ciddi sağlık sorunları yaşadığını ve bundan haberinin olup olmadığını sordu. Gür, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e ise Hoşap Kalesi çevresinde yaşayan vatandaşların evlerinin onaramadığı yönündeki sıkıntıları sordu.

YACAN KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILMIŞTIR

Milletvekili Gür, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, cezaevindeki Faysal Yacan'ın mide ve bağırsak hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, gözaltında başına aldığı darbeler sonucu damar buruklaşması gibi hastalığını sorarak, “Bu nedeni şiddetli baş ağrıları ve bu nedenle gözlerinde sulama ve göz kuruluğu alerjisi oluşmuş ve anksi yete bozukluğu hatalığına neden olmuştur. Gırtlak faranjiti nedeniyle alt ve üst solunum yollarında enfeksiyon oluşmasından dolayı zorluklar yaşamaktadır. Özellikle son günlerde yaşadığı bel ve boyun fıtığı nedeniyle cezaevi yönetimi tarafından hastaneye götürülememektedir. Tedavi edilemeyen Faysal Yacan, kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Cezaevlerinde bulunan on binlerce hasta tutsak bulunmakta ve kaderleri ile baş başa bırakılmaktadır. Hasta tutsakların biran önce serbest bırakılması için anayasal zeminin hazırlanması gerekmektedir” diyerek, şu soruları sordu:

1-İzmir Kırıklar/Buca 1 Nolu F Tipi cezaevinde bulunan Faysal Yacan'ın hastalığından haberdar mısınız?
2-Faysal Yacan'ın biran önce sağlığına kavuşması ve tahliye edilmesi için her hangi biri girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?
3-Faysal Yacan'ın tedavisini gerçekleştirmeyen cezaevi yönetimine herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Yoksa bu suça ortak mı olacaksınız?
4-Türkiye genelinde kaç hasta tutsak bulunmaktadır? İllere göre dağılımı nedir?
5-Hasta tutsakların biran önce serbest bırakılması için herhangi bir anayasal çalışmanız bulunmakta mıdır?

BİR ÖNERGEDE BAKAN ÇELİK’E

Milletvekili Gür, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde ise, “Van ili Gürpınar İlçesi Güzelsu Mahallesi’nde bulunan tarihi Hoşap Kalesi'nin çevresinde yaşayan vatandaşların evleri ve işyerleri tapulu arazilerinin üzerinde olmasına rağmen 1'inci derece Sit alanı içinde bulundukları gerekçesiyle evleri harabeye dönen Güzelsu'lu vatandaşlar tek bir çivi bile çakamadıklarını ve sorunlarının çözülmesini istemektedir. Gürpınar İlçesi'ne 45 kilometre uzaklıktaki Güzelsu Mahallesinde yaşayan 40 aile, evlerinin Hoşap Kalesi Sit alanı içinde kalması nedeniyle büyük mağduriyet yaşmaktadır. Daha önce tapusuz olan yerlerine 2008 yılında tapu verilmesine rağmen evlerinde en küçük bir tadilat yapamamaktadırlar. Evlerin büyük bir kısmı harabeye dönmüş ve sorun çözülmezse bütün evlerin yıkılacağı aşikardır. Şahısa ait olan arsa ve evlerin sit alanı ilan edilmesiyle gidecek yerleri olmayan 40 aile mağdur durumda ve yetkililerin biran önce çözüm üretmeleri gerekmektedir” dedi.

GÜR VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNDE ŞU SORULARI SORDU:

1-Van ili Gürpınar İlçesi Güzelsu Mahallesi'nde bulunan 40 aileye ait arsanın sit alanı ilan edildiğinden haberdar mısınız?
2-Güzelsu Mahallesinde sit alanı ilan edilen bölgede kaç ev ve ahır bulunmaktadır?
3-Van ilinde Sit alanı ilan edilen arsaların tapuları kime aittir?
4-Mağdur olan ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?
5-Sit alanı içerisinde arası bulunan şahıslara yeni evler ve arsalar tahsis etmeyi düşünüyor musunuz?
6-Van ilinde şahsa ait yerlerin kaçı sit alanı içerisinde yer almaktadır?

Editör: TE Bilisim