Van’da 2011 yılında meydana gelen deprem felaketinden sonra boşaltılan 480 kişilik tiyatro salonu ve halk kütüphanesi ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmadı. Deprem sonrası kitaplar koliler haline getirilip saklandı, tiyatro etkinlikleri ise çadır tiyatroda halen devam ettiriliyor. Depremden sonraki iki yıllık süreçti birçok eksiği tamamlanan Van’da bu iki yapı ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmazken koliler içinde bekleyen kitapların hali içler acısı. Koliler içinde değil de Vanlıların ellerinde yıpranması gereken kitaplar çürümeyi beklerken Van Milletvekili Nazmi Gür, konuyla ilgili soru önergesiyle konuyu meclise taşıdı.

 

Verdiği soru önergeleriyle sık sık Van’daki problemleri TBMM’ye sunan ve bu sorunların takipçisi olan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, son sunduğu soru önergesiyle de Van’ın önemli sorunlarından birinin üzerine parmak basmış oldu. 2011 yılında yaşanan depremde hasar gören birçok kurum ve kuruluşunu tamamlamasına rağmen kütüphane ve tiyatro ile ilgili bir adım atmayan hükümete konuyu bir kez daha sunan Gür, bunun için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e seslendi. Hem kütüphane hem de tiyatronun durumunu bakana sunan Gür, bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmamasının nedenlerini sordu.

 

“BU VAN VERİLEN ÖNEMİN GÖSTERGESİDİR”

 

Cevaplaması için Çelik’e sunduğu önergede hem kütüphane hem de tiyatronun durumunu sunan Gür, önergesinde şu ifadelere yer verdi, “Van ilinde yaşanan iki büyük depremden sonra Van Kültür Merkezi bünyesinde bulunan 480 kişilik tiyatro salonu ve Van’ın tek halk kütüphanesi depremde hasar gördüğü için boşaltılmıştı. Depremin üçüncü yılına girmemize rağmen Van Devlet tiyatrosu faaliyetlerini çadırda sürdürürken, kütüphanedeki kitaplar koli haline getirilip çürümeye terk edilmiştir. Van Kültür Merkezi depremde hasarlı olarak gösterilmiş ve güçlendirme kararı çıkmıştı. Daha sonra bu karardan da vazgeçilmiştir.

Van ili büyükşehir statüsüne kavuşmasına rağmen Kültür Bakanlığına bağlı tek bir tiyatro ve kütüphanenin olmayışı Van iline kültürel ve sanatsal olarak ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.” Dedi.

 

KÜTÜPHANE İSTİYORUZ!

 

Gür, soru önergesini şu sorularla sürdürdü ve cevaplaması için şu ifadelere yer verdi; “Depremin üçüncü yılına girmesine rağmen Van Kültür Merkezi bünyesinde bulunan tiyatro salonunun ve Halk Kütüphanesinin kapalı olmasının nedeni nedir? Van Kültür Merkezinde bulunan tiyatro ve Halk kütüphanesinin biran önce faaliyete geçmesi için ne tür çalışmalarınız olacaktır? Van Kültür Merkezinin güçlendirilmesi veya yeniden inşası için Bakanlığınız tarafından ayrılan her hangi bir ödenek var mıdır? Deprem öncesi ve deprem sonrası Van Kültür Merkezi bünyesinde (tiyatro ve kütüphane çalışanları dahil) çalışan kişi sayısı kaçtır? Kütüphanenin kapatılmasıyla çalışanları akıbeti nedir? 2011-2013 yılları arası Bakanlığınız tarafından maddi destek alan tiyatro salonları hangileridir? Aldıkları destek miktarı nedir? Bakanlığınız tarafında Van iline ne tür projeleriniz olacaktır? Gerçekleştirdiğiniz projeler bulunmakta mıdır?” 


Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan

Editör: TE Bilisim