Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, Bahçesaray ilçesinde 18 Temmuz 1993 tarihinde 14’ü çocuk 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sündüz katliamının üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen hâla faillerinin bulunmadığını belirterek Sündüz katliamı ile Türkiye’de meydana gelen diğer katliamların faillerinin araştırılması için Meclis Araştırması talebinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Nazmi Gür, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği önergede, Sündüz katliamı faillerinin araştırılması için ‘Meclis Araştırması’ talebinde bulundu. Nazmi Gür, Van’ın Bahçesaray ilçesinde kışlık ihtiyaçlarını karşılamak ve koyunlarını otlatmak amacıyla Sündüz yaylasına çadır kuran ailelerin 18 Temmuz 1993 tarihinde saat 21.00 sıralarında silahlı bir grubun saldırısına uğradığını belirterek şöyle konuştu: “Van İli Bahçesaray İlçesi'nde kışlık ihtiyaçlarını karşılamak ve koyunlarını otlatmak amacıyla Sündüz Yaylası'na çadır kuran aileler, 18.07.1993 tarihinde saat 21.00 sıralarında silahlı bir grubun saldırısına uğramıştı. Saldırıda, 14'ü çocuk 24 kişi (Zehra Ağaç (1), Yunus Sabırlı (2), Bahar Turan (3), Eylem Elmalı (4), Hamim Yaşa (4), Azat Sabırlı (7), Sevim Ağaç (7), Muhammet Yaşa (8), Zozan Turan (10), Hürriyet Sevgili (12), Nezahat Elmalı (12), Yıldız Güzel (13), Azime Elmalı (14), Semra Sabırlı (17), Menice Yaşa (18), Gülnaz Söylemiş (18), Hediye Turan (20), Hikmet Sabırlı (20), Neşide Ağaç (32), Sedef Elmalı (35), Muhteber Sabırlı (38), Beybun Sevgili (40), Müzeyyen Yaşar (42), Huri Samsa (55) ) öldürüldü, saldırıda 4 kişi sağ kurtuldu.”

“FAİLLERİN BULUNMAMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”

Faillerin 21 yıl geçmesine rağmen bulunmamasının düşündürücü olduğunu belirten Gür, “Katliamın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen halen faillerin bulunamaması düşündürücü bir durum olarak karşımızda çıkmaktadır. Van Cumhuriyet Başsavcılığı 12.02.2014 tarihinde zaman aşımına bağlı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair vicdanları zedeleyici bir karar ile hem bu katliamın kurbanları olan yurttaşlarımıza karşı hem de kurbanların hayattaki yakınlarına karşı yargı ve yürütme mercilerinin yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair güçlü bir kanaat oluşmuştur. Van Baro başkanlığı tarafından yapılan itiraz sonucu faillerin bulunması için tekrar davanın görülmesine karar verilmiş ve takipsizlik kararı kaldırılmıştır. Bu tür katliamların uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında da insanlığa karşı suçlarda geçmişe dönük, zaman aşımının işleyemeyeceği de ayrıca ifade edilmektedir.” Dedi.

GÜR: KATLİAM İNSANLIK SUÇUDUR

Yapılan katliamın insanlığa karşı bir suç olarak görüldüğünü vurgulayan Gür son olarak şu ifadelere yer verdi: “Yaklaşık 21 yıldır adalet bekleyen mağdurların adalete olan inancı sarsılmışken etkin bir soruşturma yapılmaması adalete olan güveni tamamen ortadan kaldırmaktadır. Türkiye yeni bir sürece girerken, geçmişteki üstü örtülen ağır suçların da gerçekleştirildiği 30 yıllık çatışmalı ortamın karanlıkta kalan ve adaletin tecelli ettirilemediği vahim olayları ortaya çıkarmak, halka karşı sorumluluk boyutuyla TBMM’nin öncelikli yükümlülüğüdür. Türkiye’de sivil insafın ve demokrasinin gelişmesi, faili meçhullerin, benzeri katliamların ve darbe süreçlerinin yaşanmaması için Sündüz katliamının ve buna benzer katliamların faillerinin bulunması için meclis araştırma komisyonun kurulması bu konuda ilerleme sağlanabilmesi için önemli bir zemin yaratacaktır.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim