Van’ın öne çıkan ilçe belediyelerinden birisi olan Gürpınar Belediyesi, bir kez daha bir çok ilki gerçekleştiren belediye oldu. Van’ın tarihi ve kültürel özellikleriyle beraber tarım ve hayvancılıktaki artılarıyla da ön plana çıkan ilçesi olan Gürpınar, 2014’te göreve gelen eşbaşkanlar Zeki Yıldız ile Yıldız Çetin’in başkanlığında önemli çalışmaların gerçekleştiği ilçe olma özelliğine de kavuştu. İlçe geçtiğimiz aylarda en iyi proje dalında da altan kentler ödülünü kazanmış ve dikkatleri üzerine çekmişti. Bir çok yönüyle çehresi değişen bir ilçe olmaya başlayan Gürpınar’da belediye bu kez de Van’da bile gerçekleşmeyen projelerle öne çıktı. Geçtiğimiz yıllarda ambulans yetişmediği için yaşamını yitiren Küçük Muharrem’in isminin verildiği sağlık merkezi ile birlikte, Gürpınar’da halk ekmek fırını, halk kütüphanesi ve park açılışı yapıldı. Van’da bile olmayan bir meydanı da ilçeye kazandıran Gürpınar Belediye Başkanları çalışmalarıyla toplu açılışa katılan isimlerden ve halktan alkış aldı.

 

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Gürpınar Belediye Eş Başkanları seçilen Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, 2015 yılı içerisinde yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Belediye Konferans Salonu'nda yapılan toplantısına Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Çelik, DBP Gürpınar İlçe Eş Başkanları Kemal Güler ve Feyruza Alaş, Gürpınar Belediye Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, Belediye Meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının yanı sıra Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı. Faaliyet raporunun açıklandığı toplantıda Gürpınar Belediye Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin birer konuşma yaptı. Yapılan çalışmalar paylaşıldıktan sonra bir dizi açılış gerçekleştiren Gürpınar belediyesi, 2016 yılında çok daha fazla çalışmaya imza atma sözü verdi. Faaliyet toplantısında basın mensuplarının sorunlarını cevaplayan eş başkan Zeki Yıldız, “Köylerimizde çeşitli taramalar yaparak mağdur olan halkı tespit ettik ve yardım ettik. Belediyeden beklentiler çok. Bizde elimizden geldiğince cevap olmaya çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi ile birlikte ortak bir çalışmamız var. Bütün spor dallarının yapıldığı bir spor kompleksi projemiz var ve bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca imar çalışmalarımız var. Yeni imar alanları açmayı planlıyoruz. Aslında biz çok zor şartlar altında işlerimizi yapmaya başladık. Tabiri caizse eksilerden başlıyoruz çalışmalara.” Diye konuştu.

 

ÇETİN: HİZMETİ YAYGINLAŞTIRDIK

İlk konuşmayı yapan Belediye Başkanı Yıldız Çetin, hazırlanan program çerçevesinde faaliyetlerini halk ile paylaşacaklarını söyleyerek, "Konuşmama geçmeden önce, cezaevinde bulunan seçilmiş arkadaşlarımı saygı ile selamlıyorum. Umarım onlar da en kısa zamanda aramızda olurlar" dedi. Çetin ardından şunları söyledi: "Biz seçildiğimiz ilk gün dedik ki tüm çalışmalarımızı halkımız ile paylaşacağız. Elbette ki çalışmalarda kimi eksikliklerimiz vardır. Her şeyimizin dört dörtlük olduğunu söyleyemeyiz. Fakat şunu büyük bir gönül rahatlığı ile söylemek istiyorum ki; belediye olarak tüm imkân ve olanaklarımızı seferber ederek halkımıza ve ilçemizin her noktasına hizmet etmek için seferber olduk. İlçemizin her noktasına ulaşmaya çalıştık. İş makinelerimizin girmediği bir tek yerleşim merkezimiz kalmadı. Halkımız hizmete o kadar aç bırakılmış ki, bu açlığı ve hizmet açığını kapatabilmek için büyük bir irade ve kararlılık gerekiyor. Tabi 80 yıllık sorunları bir anda çözemiyorsunuz. Biz yönetimi devraldığımız günden bu yana bu kararlılığımızı koruyor, hizmeti halkımızın ayağına götürmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Elbette ki daha yapmamız gereken çok şey var. Buradan bir kez daha söz veriyoruz; ilk günkü heyecan ile çalışmalarımıza devam edeceğimize, hizmeti yaygınlaştırarak her noktaya ulaşmaya çalışacağız." Diye belirtti.

 

YILDIZ: EL ELE VERİRSEK TÜM SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELİRİZ

Eş Başkan Yıldız Çetin'den sonra konuşan Eş Başkan Zeki Yıldız, tutuklanan seçilmişleri anarak, "Tutuklu bulanan belediye eş başkanlarımızı ve seçilmişlerimizi saygı ile selamlıyorum. Barışın hüküm sürdüğü, insanların ölmediği bir ortamın sağlanması için hepimizin var gücümüzle çalışması ve çaba sarf etmesi gerekiyor" dedi. Yıldız, Van'ın Büyükşehir statüsüne kavuşması ile tüm mahallelerin farklı bir beklenti içerisine girdiğini hatırlatarak, "Köylerde yıllarca hiç bir hizmetin verilmemesi, sorunların çözülmeden bekletilmesi, bizi oralarda boğulma ile karşı karşıya bıraktı. Biz bir yere takılıp boğulmadan, tüm ilçeyi esas alarak, hizmetimizi ilçenin her bir noktasına yayarak çalışmaya koyulduk. Elbette ki eksikliklerimiz var, sıkıntılarımız var. Tüm sorunlarımızı kısa bir süre içerisinde halletmemiz tabi ki mümkün değil. Ancak şunu da çok iyi biliyoruz ki; sorunlarımızın düzeyi ne olursa olsun biz el ele verirsek tüm sorunlarımızın üstesinden geliriz." Şeklinde konuştu.

 

“YENİ BİR SÜREÇ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Belediye Eş Başkanlarından sonra DBP Gürpınar İlçe Eş Başkanı Kemal Güler de kısa bir konuşma yaptı. Güler, yapılan görüşmeler ve müzakere sürecinin sonlanması ile birlikte yeni bir sürece girildiğini, bu süreç ile birlikte birçok yerleşim merkezinin yıkıldığını söyleyerek, "Gün geçmiyor ki yeni canlar toprağa düşmesin. Bölgenin yanı sıra Şengal ve Rojava'da da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 'Kansız Devrim' diye tabir edilen Rojava'daki devrim'de AKP çetelerinin saldırması sonucunda büyük bir katliam yaşandı. Fakat buna rağmen bu gün Rojava özgürlüğün arifesindedir. Bunu hazmedemeyen AKP hükümeti her alanda saldırılarını arttırarak devam ettirdi. Biz de diyoruz ki, bu halk bizleri hizmet etmek için seçti. Belediyelerimiz ile tüm kurumlarımız ile birlikte çalışarak halkımızın layık olduğu hizmeti sunacağız" Dedi. Yapılan kısa konuşmalardan sonra 2015 yılı faaliyetlerini anlatan video izlendi.

 

KÜÇÜK MUHARREM'İN İSMİ SAĞLIK MERKEZİ'NE VERİLDİ

Yıllık raporunun açıklanmasının ardından bir takım açılışlar gerçekleştirildi. Gürpınar Belediyesi Sağlık Merkezi, Halk Ekmek Fırını, Halk Kütüphanesi ve park açılışı gerçekleştirdi. Kitlesel olarak yapılan açılışlardan en çarpıcı olanı ise belediye tarafından açılan Sağlık Merkezi'ne 2013 yılında yolların kapalı olmasından dolayı hastaneye kaldırılamayan ve bundan dolayı yaşamını yitiren küçük Muharrem'in isminin verilmesi oldu. Bir çuval içerisinde babasının sırtında taşınan Küçük Muharrem toplumda şok etkisi yaratmış ve vicdanları kanatmıştı. Gürpınar Belediyesi açmış olduğu Muharrem Taş Sağlık Merkezi ile ilçe sakinlerine ücretsiz sağlık hizmeti vermeyi hedefliyor.

 

HALK EKMEĞİ FIRINININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sağlık merkezinin açılışının ardından İŞGEM'de açılan Halk Ekmeği Fırınının açılışı gerçekleştirildi. Eş Başkanlar ile birlikte kalabalık kitle fırında üretilen ekmek ve çöreklerin tadına baktı. Açılışı yapılan fırının ilçe halkının talebi olduğunu aktaran Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları, halka ucuz ekmek vermek zorunda olduklarına dikkat çekti. Halk ekmek Fırınının ardından Şamran Parkı'nın açılışı gerçekleştirildi. Burada bir kokteyl verildi. Daha sonra basın mensuplarıyla yemekte bir araya gelen eş başkanlar ayrıca 2016 yılı içerisinde de birçok çalışmaya imza atmayı planladıklarını belirtti. Yemekte yapacakları çalışmalara dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan eş başkan Yıldız, tarımdan, hayvancılığa, güneş enerjisinden, tarihi yerlerin korunmasına kadar birçok projelerinin olduğunu dile getirdi.

 

“BİZ BÜYÜKŞEHRİN SIRASINI BEKLEMEDEN KENDİMİZ ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Yıldız, “Bize tahsis edilen parayı mümkün olduğunca mağdur olan köylerimize hizmet götürmeye çalışacağız. Gürpınar Türkiye’nin en büyük sınırlarına sahip ilçesidir. Haliyle de daha çok hizmet götürülmesi demektir. Köylerimizin çoğuna hizmet gitmemiş bu güne kadar. Bizde elimizdeki imkânlarla elimizden geldiğince hizmet götürmeye çalışıyoruz. Sınır olarak büyüğüz o yüzden daha yapılacak çok iş var. Tarım kooperatifi kurduk. Bu kooperatife halkı ortak etmeyi planlıyoruz. Kooperatif halkın olacak ve halka birlikte çalışacağız. 2 milyonluk sulama kanalı yapmayı planlıyoruz. Büyükşehirim yapması gereken işler var. Ama yetişemiyor. 1050 köy var. Biz büyükşehrin sırasını beklemeden kendimiz çalışmalara başladık. Fazlasıyla mağdur köylerimiz var. Bizde köylerimizde kilit taşı çalışmaları başlattık. Ayrıca köylerde kanalizasyon sistemi kuracağız. Bu da büyükşehrin ve VASKİ’nin işi ama onların bütçe gereği köylerde kanalizasyon yapma olanağı yok. O yüzden biz yapmaya başladık. Bizim acilen çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Bütçemizde kısıtlı olduğu için yeterince personelde alamıyoruz. Personel alamadığımız için büyük baskı altındayız. Siyasilerimiz ve halkımız tarafından büyük baskı altındayız.” Diye belirtti.  

 

“TABİRİ CAİZSE EKSİLERDEN BAŞLIYORUZ”

DAKA’ya 3 ayrı proje sunduklarını dile getiren Yıldız, “Biri Güneş enerjisi, biri butik otel. Bunların dışında köylerimizin çoğunda park çalışması başlattık. 18 köye park yaptık. Kırgeçit Mahallesinde ölen Küçük Nehir’in adına park yapıyoruz. Okul bahçelerine yaptık bu parkları. Geçen yıl dokuz köy okulunda kilit taşı çalışması yaptık. Çamurdan arındırdık okulları. Yaramış Mahallemizde köy kütüphanesi çalışmamız var. Köylerde herkese dokunuyoruz. Köylerimizde çeşitli taramalar yaparak mağdur olan halkı tespit ettik ve yardım ettik. Belediyeden beklentiler çok. Bizde elimizden geldiğince cevap olmaya çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi ile birlikte ortak bir çalışmamız var. Bütün spor dallarının yapıldığı bir spor kompleksi projemiz var ve bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca imar çalışmalarımız var. Yeni imar alanları açmayı planlıyoruz. Aslında biz çok zor şartlar altında işlerimizi yapmaya başladık. Tabiri caizse eksilerden başlıyoruz çalışmalara.” Diye konuştu.

 

GÜRPINAR’A KENT MEYDANI!

Büyük hedefleri olan ‘Sakin şehir’ olma yolunda ilerlediklerine dikkat çeken Yıldız, “Sakin şehir 71 tane kriteri olan bir Avrupa yerel yönetim örgütlenmesidir. Sakin şehir olmak için belli kriterler var. bu kriterler, öncelikle alt yapının tamamlanması. Üst yapı bitmeli. Yerel üretim sağlanacak. Sağlık, eğitim, kültür ve tarihi eserlerin korunmasında bütün kriterler sağlanmalı. Bu kriterleri sağlarsak doğu ve güneyde ilk sakin şehir biz olacağız. Sakin şehir olunduğu zaman dünyadaki bütün sakin şehirler kardeş belediye olur. Ve birbirlerine destek olurlar. Bizde o yolda ilerliyoruz şimdi.” Dedi. Son olarak eş başkan Yıldız, basın mensuplarıyla birlikte Gürpınar merkeze yapılan kent meydanını dolaştı. Yıldız, yapılan kent meydanı ile halkın rahat nefes alması, kültür faaliyetlerin yapılması ve yeşil alanların artması için bu çalışmayı başlattıklarını belirtti. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim