DSİ’nin Nisan ayından bu yana Van'ın Gürpınar İlçesi'nde bulunan 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip Zernek Barajı'nda bu yıl 1 ay erken kapakları kontrollü açması ile büyük bir tehlikeyi önlediği belirtildi. Yağış ve karların erimesiyle birlikte barajdan mayıs yerine nisan ayından itibaren tahliye edilen suyun Hoşap Deresi'ne oradan da Van Gölü'ne akıtılırken, DSİ baraj su seviyesini de GPRS cihazıyla anlık olarak takip edildiği belirtildi. Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı, 26 yıllık barajın ilk defa bu kadar dolduğunu söyledi.

 

KORKULACAK BİR ŞEY YOK

 

Gürpınar İlçesi'nde taşkın önleme, tarım arazisi sulama ve elektrik üretimi için 26 yıl önce su tutulmaya başlanan Zernek Baraj, bu yıl ilk kez erken dolup maksimum seviyeye ulaştı. Yağış ve dağlardaki karlarında erimesiyle 105 milyon metreküp kapasiteli barajdaki su tehlike sınırlarına ulaşınca, DSİ 1 ay önceden kapakları açarak tahliye işlemine başladı. Nisan ayı ortalarından bu yana su tahliye edilmesine rağmen barajın doluluk oranının hala en üst düzeyde olduğunu belirten Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı, korkulacak bir durum kalmadığını söyledi.


ZAMANINDA MÜDAHALE

Zernek Barajı'nda 1987 yılından itibaren su tutulmaya başlandığını belirten Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı, su düzeyindeki artışı fark ederek kapakları erken açan DSİ'nin tehlikenin önüne geçtiğini söyledi. Avcı, şöyle dedi: “Her yıl Nisan ayında dolan ve mayıs ayında kapakları açılan baraj, bu yıl mart ayında hızla dolmaya başladı. Bunun üzerine Nisan ayında kapakları açarak suyu kademeli olarak Hoşap Deresi ve oradan da Van Gölü'ne akıttık. Buna rağmen hala su seviyesinde istediğimiz ölçüde bir düşüş olmadı. Ancak tehlikede kalmadı. Eğer DSİ zamanında kapakları açmasa, barajı kontrol edemeyecektik. Büyük bir felaket yaşanırdı. Çünkü şimdi tahliye ettiğimiz sudan 2-3 kat daha fazla su bırakacaktık. Bu ev ve tarım arazilerinin sular altında kalmasına neden olacaktı. Şu anda kontrol bizde ve DSİ tarafından su seviyesi anlık olarak GPRS cihazıyla izleniyor.”(Şehrivan)

Editör: TE Bilisim