Van’da iki yıl önceki depremle sarsılan Van ekonomisi yeniden yapılanma ile birlikte büyük bir çıkışa geçti. Bir taraftan kentte ekonomik canlılıklar başlarken, yerli yatırımcılar da farklı alanlarda yeni yatırımların peşine düştü. Bunlardan birisi de yıllardır Gürpınar’da otel malzemesi ve plastik terlik üretimi yapan ve dünyaya kadar açılan firma oldu. Murat Yaşar’ın kurduğu o fabrika şimdi de el yapımı sabun ile Türkiye ve dünya pazarına açılmaya hazırlanıyor.

 

Van'ın Gürpınar İlçesi'nde otel malzemesi ve plastik terlik üretitimi ve ihracı yapılan fabrikada, el yapımı sabun üretilmeye başlandı. Kürtçe 'Yenilenme' anlamına gelen 'Jinda' adıyla bitkisel 7 çeşit sabun üretilen fabrikada 20 genç kız istihdam ediliyor. Fabrika sahibi Murat Yaşar, doğal ürünleri insanların hayatına sokmayı amaçladıklarını söyledi. Gürpınar İlçesi'nde 2010 yılında 500 metrekare alan üzerine kurulan ve ilk etapta oteller için sabun, şampuan ve terlik üreten fabrikada şimdi de doğal el yapımı sabun üretimi başladı. Tahta kalıplara dökülerek elle kesilen ve elle paketlenen 'Jinda' isimli sabunların örnekleri piyasaya sürüldü. Birer kimya mühendisi, ziraat mühendisi ve eczacı ile 20 genç kızın çalıştığı fabrikada 7 çeşit bitkisel sabun üretiliyor.

 

"AMACIMIZ, KİMYASALDAN UZAK DOĞAL SABUN"

 

Fabrikayı 2010 yılında kurduğunu belirten Murat Yaşar, 6 ay önce doğal sabun üretmeye karar verdiklerini söyledi. Yaşar, amaçlarının doğal sabunu insanların hayatına sokmak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Fabrikamızda ilk olarak otel şampuan ve sabunları ile oteller için terlik üretimi yaptık. Piyasadaki sabunların doğal olmadığını ve bunun bir ihtiyaç olduğunu düşünerek doğal sabun üretmeye başladık. El yapımı sabunlarımızı endemik bitkilerin yağları ile zeytin yağı ve çeşitli aromatik bitkilerin yağlarıyla ve bölgedeki otlardan faydalanarak yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı'ndan da izin aldık. Amacımız doğal ve kaliteli bir üretim yapmak. Profesyonel olarak piyasaya daha girmedik. Çok zorlu bir uğraş. Çünkü sabun kalıplarını dökmek 6 haftayı buluyor. Yurt dışına numune gönderdik. İlk olarak Danimarka'dan olumlu cevap aldık. Üretimimiz arttırarak ilk önce Türkiye ardından da yurt dışına ihracata başlayacağız."


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim