Yüksek Uçuşlu Güvercin Irkı Koruma Derneği Başkanı Rıfat Güleşçe, kurulan dernek ile Van’ın yüksek uçucu kuş cinsinin Türkiye’ye tanıtılmasını hedeflediklerini belirtti.

Kentin ilk güvercin derneği, ‘Van Yüksek Uçuşlu Güvercin Irkı Koruma Derneği’ düzenlenen törenle açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Van Yüksek Uçuşlu Güvercin Irkı Koruma Derneği Başkanı Rıfat Güleşçe, ilde yaklaşık 4 bin kişinin güvercin beslediğini belirterek, bu kapsamda kentin bir derneğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Derneği kurmalarındaki en büyük amaçlarının Van’da bulunan güvercin ırkını korumak olduğunu vurgulayan Güleşçe, “Nasıl Şanlıurfa’nın, Mardin’in kendilerine has kuşları varsa ve onlara sahip çıkıyorlarsa Van’ında yüksek uçuşlu güvercinleri var, Bizler buna sahip çıkmak ve bunu tescil etmek istiyoruz” dedi. Güvercin beslemenin sosyal bir kültür olduğunu belirten dernek üyelerinden Abdullah Ateş ise, “Tarihin akışı içerisinde bir çok insan muhabbetle bu işe gönül vermiş ve bu işi bir sevda olarak görüyor. Hadis-i Şerif’te diyor ki, güvercin saklamak İslami adettendir. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde çeşitli güvercin ırkları saklanılır. Bizimde yüksek uçucu kuş ırkımız vardır. Bizde bu ırkı saklamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Güvercin beslemenin avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da bulunduğunu dile getiren Ateş, “Bunu sadece hobi olarak, kültürel manada besleyen insanlar için faydası vardır. Ama bütün işini meşgalesini bırakıp sadece bu işle ilgilenenler, hem dünya hayatından hem de kendi ailevi hayatından mahrum olurlar. Bizler buna gönül verdik. Güvercinler güzel bir hasrettir, güzel bir özlemdir. Bunları beslemek, bunların ihtiyaçlarını gidermek ve bunlarla haşır neşir olmak güzel bir duygudur. Bu derneği kurmamızdaki amaç, ilimizdeki bu ırkı daha yaygın bir hale getirmek, ülkeye tanıtmak ve belki farkı coğrafyalara taşımaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim